Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Architecture

Villány történelmi pincesora

Architecture · Dél-Dunántúl
Responsible for this content
MTSZ - Partner Verified partner  Explorers Choice 
 • Villány történelmi pincesora
  / Villány történelmi pincesora
  Photo: László Várnai, MTSZ - Partner
 • Villány történelmi pincesora
  / Villány történelmi pincesora
  Photo: László Várnai, MTSZ - Partner
 • Villány történelmi pincesora
  / Villány történelmi pincesora
  Photo: László Várnai, MTSZ - Partner
Map / Villány történelmi pincesora

Hazánk legmelegebb, legnaposabb szőlőtermő vidéke tüzes vörösborairól híres. A névadó település, Villány domboldalaira a szőlőültetvények rajzolnak csíkokat. A bájos pincesort látványosságként is megéri felkeresni, de úgy az igazi, ha betérünk a híres borászatokba, a Tiffán, a Bock, a Gere, a Wunderlich pincéibe, közben kóstolgatva, megismerve a híres borokat.

Borba zárt történelem

Római kori leletek tanúskodnak arról, hogy ez a szubmediterrán éghajlatú terület már abban az időben is jeleskedett a szőlőtermesztésben, borkészítésben. Hazánk e legdélebbi szegletében a legmagasabb a napsütéses órák száma. A hosszú, csapadékmentes nyaraknak és a különösen meleg levegőnek köszönhetően az itt fejlődő szőlőszemek különösen hosszú ideig érlelődnek. Az ideális körülményekhez a mészköves alapra rakódott löszös talaj is hozzájárul.

A Kárpát-medencét elfoglaló magyarok a rómaiaktól vették át és folytatták a szőlőművelés mesterségét. Amikor a török hordák átvonultak az ország ezen részén, az akkori szőlőültetvények teljesen elpusztultak. A tájra ma jellemző fajtákat a rácok hozták be a területre. Később, a 18. században betelepülő svábok alakították a pincesort, csinosították, rendezték a környéket, emellett szorgalmas munkával tökéletesítették évről évre az egyes borfajtákat. Idővel egyre több szakember érkezett Villány környékére, így a termelés nemsokára nagyüzemi méreteket öltött. A villányi borvidék területe több mint kétezer hektárnyira nőtte ki magát európai színvonalú, korszerű borászatokkal. Jellemző borai a Kékfrankos, a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, a Merlot, a Zweigelt és a Pinot noir. A testes, sötétrubin színű vörösboroknak magas alkohol- és tannintartalma van.

1987-ben Villány elnyerte a „szőlő és bor városa” nemzetközi címet. Egy évvel később, 1988-ban megalakították a Villányi Borőrök rendjét, melynek székhelye szintén a közelben található. 1994-ben 8 település összefogásával itt alakították ki Magyarország első borútját.

Pincelátogatás, borkóstolás, múzeum, fesztivál

Villány műemlékké nyilvánított pincesora egymáshoz szorosan tapadó épületekből áll a Baross Gábor utcában – habár a város déli részén is találunk egy-egy különálló, de kevésbé jellegzetes pincét. A főutca ötvennél is több borászatot és éttermet sorakoztat fel. A környéken bortúrákat szerveznek számos patinás, régi és új épület bejárásával, borkóstolással, ezen felül akár folklórműsorral, ebéddel vagy vacsorával egybekötve. Érdemes betérni a Bem utca 8. szám alatt található Bormúzeumba is, ami az egykori Teleki-pincében található. A filoxériavész után Teleki Zsigmond nevéhez fűződik az új, a betegségnek ellenálló szőlőfajták kinemesítése, melyek révén egész Európában megindulhatott a szőlőültetvények újratelepítése.

Magyarországon a Villányi-borvidéken vezették be először a korszerű, európai színvonalú  szőlőtermelési, borkészítési módszereket. Ennek köszönhető, hogy a villányi borok mára nem csak Magyarországon, de a nagyvilágban is elismertek.

Ha októberben járunk errefelé, érdemes ellátogatni a Vörösborfesztiválra. A rendezvényen szüreti felvonulás, koncertek, gyerekprogramok, kézműves bemutatók és termékek színesítik a borkóstolást és a borászatok kiállítását.

Opening hours

A pincesor (kívülről) egész évben szabadon látogatható.

Fee:

A pincesor bejárása, megtekintése ingyenes. 

A pincelátogatásokról és a borkóstolókról a helyszínen adnak tájékoztatást.

outdooractive.com User
Author
MTSZ
Updated: September 02, 2019

Public transport

 • Villány megálló legkönyebben Pécsről a Pécs-Villány-Magyarboly vasútvonalon közelíthető meg. Általában két óránként járnak a "kispiros" vonatok.

Getting there

 • A vasútállomástól az Ady Endre fasoron, majd annak folytatásaként a Baross Gábor utcán sétáljunk végig, amely maga a pincesoros főutca.

Parking

 • A pincesoron, a Baross Gábor utcában is találhatunk szűkösen parkolóhelyet,  de hétvégéken érdemes kissé messzebb, egy mellékutcában vagy kialakított parkolóban hagyni az autónkat.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Villány történelmi pincesora

Baross Gábor utca 
7773 Villány

Qualities

Place to visit Handicapped accessible Families Bad weather tip