Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Architecture

Parlament (Országház)

Architecture · Budapest and surroundings
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Parlament (Országház), Budapest
  / Parlament (Országház), Budapest
  Photo: funiQ.hu
 • / A Parlament épülete
  Photo: Lakner Gábor, funiQ.hu
 • / A Parlament és a Lánchíd este
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • / A Parlament éjszakai díszkivilágításban
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu

A Duna partján álló Parlamentet Steindl Imre tervezte, 1885 és 1904 között épült meg. Az épület historizáló stílusú, ötvözi a gótika, a reneszánsz és a barokk stílusjegyeit. A korabeli politikát tükrözi, hogy külön terme van az alsó és a felső táblának. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 m.

A Duna partján áll az ország egyik legszebb és legfontosabb épülete, a Parlament, amely a magyar törvényhozás helyszíne. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 méter, kupolájának magassága 96 méter. A világ harmadik legnagyobb parlamentje, építésén naponta akár ezer ember is dolgozott, akik 40 millió téglából és félmillió díszkőből hozták létre az épületet, és amelynek díszítéséhez 40 kg aranyat használtak fel, illetve 242 szobrot helyeztek el rajta és benne.

Ha szabad bejárás lenne az épületbe, akkor 27 bejárat közül választhatnánk, 13 lift állna a rendelkezésünkre, vagy a sportosabbak 29 lépcsőházban mászhatnák meg a fokokat. 2000 óta az Országházban láthatóak a magyar koronázási jelvények: Szent István koronája, a jogar, az országalma és a reneszánsz kori kard. A parlament látogatására vezetett séta keretében nyílik lehetőség, amire a Látogatóközpontban lehet jegyet váltani. Az épületben számos értékes műalkotás is látható, mint Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye, vagy Róth Miksa színes üvegablakai.

A városképet meghatározó épület megépítése előtt az országgyűlésnek nem volt állandó helye, a törvényhozás évszázadokon keresztül más és más helyen történt. A reformkor társadalmi, kulturális és gazdasági változásainak hatására alakult ki a magyar nemzet fogalma, és érett meg a politika egy állandó parlament igénybevételére. 1882-ben írták ki végül a pályázatot az ország házának megépítésére, amit Steindl Imre nyert el. Az ő tervei szerint épült meg parlamentünk 1885 és 1904 között. Steindl a londoni Parlament historizmusa által ihletve egy eklektikus stílusú épületet tervezett, amiben keverednek a reneszánsz és a barokk stíluselemei, de meghatározó irányzata a neogótika.

Az épület szerkezete tükrözi az országgyűlés korabeli szerkezetét: az alsóházi és felsőházi ülésterem a törvényhozás egységét jelképező kupola két oldalán található. A formálódó korabeli nacionalizmus hatására igyekeztek kizárólag magyar anyagokból, magyar építészek segítségével építkezni. Az egyetlen külföldi elemek a holland gránitoszlopok, amikkel megegyezők találhatók az angol parlamentben is. A falakat dekoráló motívumokat hazánk őshonos növényvilága ihlette.

Egy nem szembetűnő különlegessége az Országháznak a korabeli fűtési és szellőztetési rendszer, amely megépítésekor az egyik legmodernebb volt Európában. Karbantartásának köszönhetően a rendszer ma is remekül szolgálja a parlamentet. A hűtést eredetileg vízmedencéken átáramló hideg levegővel oldották meg (a világ első légkondicionált épülete!), majd 1994-ig az épületben tárolt több tonna jég látta el ezt a feladatot.

Opening hours

 • Április 1.- október 31.: naponta: 8:00 – 18:00
 • november 1.- március 31.: naponta: 8:00 – 16:00

Fee:

 • Felnőtt: 3500 Ft
 • Diák: 1900 Ft
 • 6 év alatt ingyenes

A jegyárakról, jegyvásárlási lehetőségről és vezetett túrák időpontjairól bővebb információ a látogatóközpont oldalán található.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: February 06, 2020

Public transport

 • Ha 2-es metróval érkezünk, a Kossuth Lajos tér megállónál szálljunk le.
 • 2-es villamossal utazva az Országház, Látogatóközpont vagy a Kossuth Lajos tér megállónál szálljunk le. 

Getting there

 • A metró és a villamos is az Országháznál tesz le. A látogatóközponthoz a 2-es villamos hasonló nevű megállója van a legközelebb.

Parking

 • Parkolni a környező utcákban lehet (hétköznap fizetős).
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Parlament (Országház)

Kossuth tér 1-3.
1055 Budapest
Phone +36 1 441 4415

Qualities

Bad weather tip