Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Architecture

Köveskáli mosóház

Architecture · Balaton-felvidék és kismedencék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Köveskál, mosóház
  / Köveskál, mosóház
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Köveskál, mosóház
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

A Káli-medencében (illetve a Balaton-felvidék közeli völgyeiben) unikális építészeti különlegességekre bukkanhatunk néhány faluban: az úgynevezett mosóházak egy része még ma is áll.

Magyarországon sehol máshol nem találunk hasonló építményeket, a közelben azonban több településen (Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Alsóörs, Kővágóörs, Taliándörögd, Nyirád és Óbudavár) voltak mosóházak, melyeknek egy része ma is áll. (Európában máshol egyébként Ausztriában, Franciaországban, Svájban és Németországban találhatók mosóházak.)

A mosóházak, mosógödrök a Káli-medencében és környékén általában egy forrásra épültek akár a faluban, akár azon kívül, attól függően, hol bukkant a felszínre a víz. A nagyobb mosóházak többnyire egy-egy falut szolgáltak, míg a mosógödrök lehettek „magán” intézmények is, ha a forrás egy ház hátsó kertjében volt például, de a szomszédsággal, rokonsággal ebben az esetben is osztoztak a tulajdonosok. A mosógödör rendszerint valóban egy, a forrás köré mélyített gödör volt, sokszor még falazattal sem feltétlenül rendelkezett.

A mosóházak bővizűbb források, a „városkutak” fölé épültek, és a teljes közösséget szolgálták változatos módon: mosásra, itatásra, öntözésre, vízvételezésre használták az építményeket, de épülhetett rá rituális fürdő (a kővágóörsi zsidók használták 1945-ig) is akár. Szentbékkálla határában betonozott fürdőmedencét alakított ki a tulajdonos, de a vizet természetesen pálinkafőzésre is lehetett használni sok más funkció mellett.

Az elsődleges funkció mellett a közösségek életében is fontos szerepet töltöttek be a mosógödrök, mosóházak: az asszonyok a hét meghatározott napjain jártak mosni, és ennek természetes velejárója volt az információcsere, a pletykálkodás is. A szennyes vászonneműt a háznál melegített vízzel szapulták, majd teknőben a mosóhoz vitték, ahol alaposan megcsapkodták, majd átöblögették a ruhát. A mosógödrök felett vastag deszkákat fektettek keresztbe, ezen guggoltak az asszonyok, akik nagyon nem szerették, ha a falubeli gyerekek lementek fürdeni a mosógödrökbe, mert ezzel falkavarták a vizet.

Köveskálon a mosóház a falu központjában található, ahol a két templom szomszédságában szépen felújítva emlékeztet egy régi korra.

Open from

open today
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Sunday00:00–24:00

Price:

Ingyenesen látogatható.
outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: July 13, 2020

Public transport

 • A helyközi autóbuszokról Köveskál, városkút megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • A buszmegállótól körülbelül 100 métert kell sétálni északi irányba a Városkút utcán.

Parking

 • A Városkút utcán közvetlenül a mosóház közelében lehet megállni.

Coordinates

DD
46.882437, 17.604400
DMS
46°52'56.8"N 17°36'15.8"E
UTM
33T 698430 5195393
w3w 
///seaweeds.perspective.tides
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Köveskáli mosóház

Városkút utca 4.
8274 Köveskál

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images