Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Archaeological Site

Cella Septichora Látogatóközpont és Ókeresztény Mauzóleum

Archaeological Site · Pannonia · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Ókeresztény Mauzóleum (Pécs)
  / Ókeresztény Mauzóleum (Pécs)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ókeresztény Mauzóleum (Pécs)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pécsi ókeresztény sírkamra
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Város a város alatt – nem véletlenül nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé a pécsi ókeresztény sírkamrákat. A római kori nekropolisz páratlan kulturális emlék, amelyet nemcsak a régészek csodálhatnak meg a maga teljes valójában, hanem bárki, aki ellátogat Pécsre.

Sopianae városát a 2. században alapították, majd szerepe egyre jelentősebb lett a római fennhatóság idején: a 3. század végén már Valeria tartomány központja volt. Az ókori település Pécs mai belvárosa területén feküdt, a korabeli közigazgatási, gazdasági, vallási központ egy részét fallal is körülvették. A vallási élet folyamatosan változott Pannoniában éppúgy, mint a Római Birodalom egész területén. A hivatalos római istenek kultuszát előbb misztériumvallások kezdték felváltani a 3. században, mígnem a kereszténység a kezdeti üldöztetést követően a 4. század végére hivatalos államvallássá lett. A római uralomnak legkésőbb 430-ban a hunok érkezése vetett végett.

Sopianae ókeresztény lakosságának sírépítményei azonban ma is tudósítanak a római korról. Az első festett sírkamra a Széchenyi téri jezsuita rendház építésekor, 1716-ban került elő, azonban ezt nem őrizték meg az utókor számára. A Péter-Pál sírkamrát a Káptalani Levéltár alapjainak ásása közben találták meg 1782-ben, és ettől kezdve eddig összesen 25 sírkamra feltárása történt meg (ezeket előkerülésük sorrendjében számozzák). Közülük jó néhány a nagyközönség számára is elérhetővé vált a Cella Septichora Látogatóközpont létrehozásával.

A sírkamrák egyedülállóak egyrészt azért, mert méretükben és gazdagságukban a legjelentősebbek az Olaszországon kívül feltárt nekropoliszok között; másrészt festésük egyedül a római katakombákéhoz hasonlítható. Kisméretű, családi sírkamrák és nagyobb építmények egyaránt előkerültek a föld mélyéből; a festett síremlékek belső tere ókeresztény szimbólumok felhasználásával készült bibliai jeleneteket idéz. A leglátogatottabbak a Péter-Pál sírkamra, a Korsós sírkamra, a Cella Trichora (háromkaréjos kápolna), illetve a névadó Cella Septichora, egy hétkaréjos épület, amely a legnagyobb az ókeresztény temetőben.

Az Ókeresztény Mauzóleum térben kissé elkülönül a sírkamráktól. Feltárására 1975-ben került sor, a Szent István téri vízesés javítása során. A kétszintes temetői kápolna felső része cella memoriaeként (föld alatti sírkamra)  szolgált, amíg a kriptában temetkeztek. A sírkamrában, amelynek gazdag díszítése a fent említettekéhez hasonló (a festmények részben felületkitöltő díszítések, részben pedig figurális ábrázolások), három szarkofágot is elhelyeztek.

Az ókeresztény temetőt 2000-ben nyilvánították a világörökség részévé, ezzel is elismerve a kulturális emlék egyediségét és értékét.

Opening hours

open today
Mondayclosed
Tuesday10:00–17:00
Wednesday10:00–17:00
Thursday10:00–17:00
Friday10:00–17:00
Saturday10:00–17:00
Sunday10:00–17:00

A Cella Septichora Látogatóközpont április 1-től október 31-ig keddtől vasárnapig 10:00–18:00 óra között tart nyitva.

Az Ókeresztény Mauzóleum nyitvatartása:

 • április 1-től október 31-ig: kedd–vasárnap: 10:00–17:45
 • november 1-től március 31-ig: kedd–vasárnap: 10:00–16:45

Fee:

 • Teljes árú jegy: 1900 Ft
 • Diák/pedagógus/nyugdíjas jegy: 1100 Ft
 • Fogyatékkal élők részére (igazolvány felmutatásával): 300 Ft
 • Csoportkedvezmény: 15% a teljes árú jegy árából.

A belépőjegy magában foglalja a Cella Septichora Látogatóközpont és az Ókeresztény Mauzóleum látogatását.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: November 06, 2019

Public transport

 • A helyi járatok közül a Főpályaudvarról induló 44-es busz Cella Septichora megállóhelye van legközelebb a Látogatóközponthoz, amely egyébként a kicsit távolabb lévő Barbakán megállóhelytől is könnyen elérhető.

Getting there

 • A Cella Septichora megállóhelytől kb. 50 métert kell megtenni a Sétatéren, míg a Barbakán megállóhelytől kb. 350 métert kell sétálni az Esze Tamás utcán és a Dóm téren keresztül.

Parking

 • A Szent István téri parkolóban lehet legközelebb parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Cella Septichora Látogatóközpont és Ókeresztény Mauzóleum

Szent István tér 
7621 Pécs
Phone +36 72 224 755

Qualities

Bad weather tip