Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Archaeological Site

Cella Septichora Látogatóközpont és Ókeresztény Mauzóleum

Archaeological Site · Pannonien
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Ókeresztény Mauzóleum (Pécs)
  / Ókeresztény Mauzóleum (Pécs)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ókeresztény Mauzóleum (Pécs)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pécsi ókeresztény sírkamra
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Város a város alatt – nem véletlenül nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé a pécsi ókeresztény sírkamrákat. A római kori nekropolisz páratlan kulturális emlék, amelyet nemcsak a régészek csodálhatnak meg a maga teljes valójában, hanem bárki, aki ellátogat Pécsre.

Sopianae városát a 2. században alapították, majd szerepe egyre jelentősebb lett a római fennhatóság idején: a 3. század végén már Valeria tartomány központja volt. Az ókori település Pécs mai belvárosa területén feküdt, a korabeli közigazgatási, gazdasági, vallási központ egy részét fallal is körülvették. A vallási élet folyamatosan változott Pannoniában éppúgy, mint a Római Birodalom egész területén. A hivatalos római istenek kultuszát előbb misztériumvallások kezdték felváltani a 3. században, mígnem a kereszténység a kezdeti üldöztetést követően a 4. század végére hivatalos államvallássá lett. A római uralomnak legkésőbb 430-ban a hunok érkezése vetett végett.

Sopianae ókeresztény lakosságának sírépítményei azonban ma is tudósítanak a római korról. Az első festett sírkamra a Széchenyi téri jezsuita rendház építésekor, 1716-ban került elő, azonban ezt nem őrizték meg az utókor számára. A Péter-Pál sírkamrát a Káptalani Levéltár alapjainak ásása közben találták meg 1782-ben, és ettől kezdve eddig összesen 25 sírkamra feltárása történt meg (ezeket előkerülésük sorrendjében számozzák). Közülük jó néhány a nagyközönség számára is elérhetővé vált a Cella Septichora Látogatóközpont létrehozásával.

A sírkamrák egyedülállóak egyrészt azért, mert méretükben és gazdagságukban a legjelentősebbek az Olaszországon kívül feltárt nekropoliszok között; másrészt festésük egyedül a római katakombákéhoz hasonlítható. Kisméretű, családi sírkamrák és nagyobb építmények egyaránt előkerültek a föld mélyéből; a festett síremlékek belső tere ókeresztény szimbólumok felhasználásával készült bibliai jeleneteket idéz. A leglátogatottabbak a Péter-Pál sírkamra, a Korsós sírkamra, a Cella Trichora (háromkaréjos kápolna), illetve a névadó Cella Septichora, egy hétkaréjos épület, amely a legnagyobb az ókeresztény temetőben.

Az Ókeresztény Mauzóleum térben kissé elkülönül a sírkamráktól. Feltárására 1975-ben került sor, a Szent István téri vízesés javítása során. A kétszintes temetői kápolna felső része cella memoriaeként (föld alatti sírkamra)  szolgált, amíg a kriptában temetkeztek. A sírkamrában, amelynek gazdag díszítése a fent említettekéhez hasonló (a festmények részben felületkitöltő díszítések, részben pedig figurális ábrázolások), három szarkofágot is elhelyeztek.

Az ókeresztény temetőt 2000-ben nyilvánították a világörökség részévé, ezzel is elismerve a kulturális emlék egyediségét és értékét.

Open from

A Cella Septichora Látogatóközpont nyitvatartása:

 • április 1. - október 31.: kedd-vasárnap: 10:00–18:00
 • november 2. - március 31.: kedd-vasárnap 10:00-17:00

Az Ókeresztény Mauzóleum nyitvatartása:

 • április 1. - október 31.: kedd–vasárnap: 10:00–17:45
 • november 1. - március 31.: kedd–vasárnap: 10:00–16:45

Price:

 • Teljes árú jegy: 1900 Ft
 • Diák/pedagógus/nyugdíjas jegy: 1100 Ft
 • Fogyatékkal élők részére (igazolvány felmutatásával): 300 Ft
 • Csoportkedvezmény (10fő felett): 15% a teljes árú jegy árából.

A belépőjegy magában foglalja a Cella Septichora Látogatóközpont és az Ókeresztény Mauzóleum látogatását.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: June 22, 2020

Public transport

 • A helyi járatok közül a Főpályaudvarról induló 44-es busz Cella Septichora megállóhelye van legközelebb a Látogatóközponthoz, amely egyébként a kicsit távolabb lévő Barbakán megállóhelytől is könnyen elérhető.

Getting there

 • A Cella Septichora megállóhelytől kb. 50 métert kell megtenni a Sétatéren, míg a Barbakán megállóhelytől kb. 350 métert kell sétálni az Esze Tamás utcán és a Dóm téren keresztül.

Parking

 • A Szent István téri parkolóban lehet legközelebb parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Cella Septichora Látogatóközpont és Ókeresztény Mauzóleum

Szent István tér 
7621 Pécs
Phone +36 72 224 755

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images