Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Acclivity

Óvár (-hegy), Tihany

Acclivity · Balaton
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az óvári földvár fal mentén, a Balaton felett
  / Az óvári földvár fal mentén, a Balaton felett
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Téli Balaton az Óvárról
  / Téli Balaton az Óvárról
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Barátlakások a tihanyi Óvár-hegy oldalában
  / Barátlakások a tihanyi Óvár-hegy oldalában
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
Map / Óvár (-hegy), Tihany

A 214 méter magas Óvárról pazar kilátás nyílik Tihanyra, a Belső- és Külső-tóra és persze a Balatonra. Ha már felsétáltunk a hegyre, nézzük meg a több ezer éve épült földvár maradványait, és a bazalttufa falba vájt Barátlakásokat. A séta végén jól fog esni a Ciprián-forrás hűsítő vize.

A Tihanyi-félszigeten számos olyan kilátópont van, ahonnan csodás kilátás nyílik a Balatonra. Az egyik ilyen pont a Tihany óvárosának közelében lévő, 214 méter magas Óvár, ahol nem csak a pazar kilátás, de a Balaton-környék legnagyobb és leginkább épen maradt, a bronzkor végén és a korai vaskorban épült földvárának maradványai is várnak ránk. 

Az i. e. 1000-600 környékén épült földvár valószínűleg uradalmi központ, harcok idején menedék lehetett. Habár a földvár nagy részét mára házakkal, kertekkel építették be, az évszázadok során pedig a sáncot több helyen elhordták, mégis sok helyen láthatóak nyomai.

I. e. 400 - i. u. 100-ban az itt élő kelták tovább építették a földvárat, amelyet a később itt élő népek is használtak, de valószínűleg már nem építették tovább azt.

Az Óvár sáncaiban, amelyek leginkább 1,5-2 méteres töltésre emlékeztetnek, a kőkorszakból származó leleteket is találtak. Maga a földvár biztonságot nyújtott az itt lakó falusiaknak, hiszen támadás esetén teljes állatállományukkal együtt nyertek falai között menedéket. 

Az Óvár-hegy keleti oldalába, a puha bazalttufa falba vájták celláikat, kápolnájukat a 11. században a helyi szerzetesek, ezeket az üregeket hívjuk ma Barátlakásoknak. Ezeket egy rövid sétával könnyen elérjük, ha utunkat a zöld jelzésen folytatjuk, ha pedig ennél is tovább megyünk, a Ciprián-forrásnál, Tihany egyetlen forrásánál találhatjuk magunkat.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Fee:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: 04 08, 2019

Public transport

 • A buszról a Tihany, focipálya megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A megállóból, illetve a parkolóból a focipálya túlsó oldalában vezető ZT jelzésen induljunk el. Amikor becsatlakozik a Z jelzés, tartsunk balra (500 m).
 • Az Árpád és a Felsőóvári utca találkozásánál tábla és a Z jelzés vezet Óvárra (500 m).

Parking

 • Az autót a focipálya melletti parkolóban tehetjük le (fizetős). ű
 • Autóval az Árpád utca végén is parkolhatunk.
Arrival by train, car, foot or bike

Community

 Comment
outdooractive.com User
Publish

Óvár (-hegy), Tihany

8237 Tihany