Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Wayside Shrine

Fertőrákosi Mithrász-szentély

Wayside Shrine · Alpokalja
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Mithrász-szentély belseje
  / A Mithrász-szentély belseje
  Photo: Horváth Tamás, funiQ.hu
 • / A Fertőrákosi Kirándulás Információs Pontja elől induló városnéző kisvonattal is el lehet jutni a Mithrász-szentélyig
  Photo: Horváth Tamás, funiQ.hu
 • / Kilátás a Fertő tóra útban a Mithrász-szentély felé
  Photo: Horváth Tamás, funiQ.hu
Ennek a magyar-osztrák határon található római kori emléknek a segítségével betekintést nyerhetünk a 2. és 4. század között népszerű Mithrász-kultuszba. A barlanghoz gyalogosan vagy kerékpárral lehet eljutni, de választhatjuk az elektromos autós vagy kisvonatos kirándulást is.

A Napistenként is tisztelt Mithrásznak szentelt föld alatti templomokból kevés maradt fenn, Magyarország területén mindössze négy helyszínen ismerünk ilyet: Fertőrákoson, Szombathelyen, Aquincumban és Sárkeszin. A Mithrász-szentélyek a II-IV. században élték virágkorukat a Római Birodalom területén, főleg a nyugati tartományokban. A fertőrákosi Mithraeum Sopron (akkori nevén Scarbantia) környékének egyik legérdekesebb római kori emléke.

Fertőrákostól északra, a magyar-osztrák határ közelében, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett találjuk ezt a római kori barlangot, ahova csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet eljutni. Az itt feltárt Mithrász dombormű hasonlít a Római Birodalom többi Mithrász-barlangjában található kultuszképekhez.

A 2x1,5 méteres színes dombormű Mithrász istent perzsa ruhában ábrázolja, amint egy bikát nyom térdével a földre és tőrét annak nyaki ütőerébe döfi. Alulról kutya és kígyó ágaskodik a sebből patakzó vér irányába, a skorpió pedig mindkét ollójával belecsíp a bika heréjébe. Jobbról és balról két fáklyás alak áll: Cautes a pirkadat, Cautopates az alkony szimbóluma. Felettük a Napot és a Holdat láthatjuk.

A Mithrász-barlang maradványait 1866 júliusában ifj. Storno Ferenc és Malleschitz György fertőmeggyesi kőfaragó fedezte fel, a Mithraeum feltárását id. Storno Ferenc végezte. Egy feliratos kultuszképet, három oltárkövet, két oroszlánszobrot, 27 darab, halotti hamvakat és érméket tartalmazó hamvasztásos sírt és egy csontvázas sírt talált. Hogy a feltárást megvédje, faragott mészkőből boltozatot építtetett a szentély fölé.

1948-tól 1989-ig aknazár, majd az azt felváltó vasfüggöny akadályozta meg, hogy bárki meglátogathassa a szentélyt, még a múzeum szakembereinek is tiltott volt a belépés. A kultuszkép megrongálódott, a barlang belseje agyagos hordalékkal telt meg. A rendszerváltás utáni 1991-es hitelesítő ásatást Gabrieli Gabriella soproni régész végezte. Kovács György szobrász-restaurátor állította helyre a kultuszképet, a védőépület pedig H. Vladár Ágnes alkotása.

Ha nem gyalogosan vagy kerékpárral akarjuk meglátogatni a szentélyt, van lehetőség elektromos autós vagy kisvonatos kirándulásra is Fertőrákosról. Ha ezt a lehetőséget választjuk, akkor útközben láthatjuk a vasfüggöny nyomvonalát, és megismerhetjük Hany Istók legendáját.

Open from

április 15. – május 15 .:

 • péntek - vasárnap: 10:00 - 16:00

május 16. – augusztus 31 .:

 • kedd - vasárnap: 10:00 - 18:00

szeptember 1. – 30 .:

 • péntek - vasárnap: 10:00 - 16:00

Ezektől eltérő időpontban minimum 10 fős csoport előzetes bejelentkezése esetén.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Price:

Ingyenes.
Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Updated: November 05, 2020

Public transport

 • A Sopron és Fertőrákos között közlekedő buszról a Fertőrákos, kőfejtő megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállóból a Fő utcán továbbhaladunk száz métert a kanyarig. Innen gyalog két km-t sétálunk a szentélyig, vagy felszállhatunk a Fertőrákosi Kirándulás Információs Pontja elől induló kisvonatra, ami szintén elvisz a szentélyig.

Parking

 • Mivel a szentélyhez vezető útra autóval nem lehet behajtani, érdemes a Fertőrákosi Kőfejtő előtti parkolóban hagyni az autót.

Coordinates

DD
47.741409, 16.656829
DMS
47°44'29.1"N 16°39'24.6"E
UTM
33T 624206 5288888
w3w 
///duty.debases.charities
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
48.3 km
5:00 h
462 m
550 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Fertőrákosi Mithrász-szentély

 Fertőrákos
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 1 Route nearby
Bicycle Rides · Fertő–Hanság Nemzeti Park
Irány Sopron és a Fertő-táj!
Top easy
48.3 km
5:00 h
462 m
550 m

Sopronból, a leghűségesebb városból indulva bebarangoljuk az UNESCO világörökség részeként számontartott Fertő-táj magyar részének szinte minden ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Route nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp