Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Visitor Center

Ős-Dráva Látogatóközpont

Visitor Center · Dél-Dunántúl
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Ős-Dráva Látogatóközpont
  / Ős-Dráva Látogatóközpont
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Interaktív kiállítás az Ős-Dráva Látogatóközpontban
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az aranysakál nem csak kitömött formában van jelen az Ős-Dráva Látogatóközpontban: esténként hangját is lehet hallani a környéken
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hagyományos gazdálkodási eszközök bemutatója az Ős-Dráva Látogatóközpont majorjában
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyógynövénykert az Ős-Dráva Látogatóközpontban
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
Szaporca utolsó házait elhagyva, a Fekete-víz gátján is túl, az ártéri erdők szomszédságában terül el a pusztán az Ős-Dráva Látogatóközpont, ahol mindent megtudhatunk a Dráva-mente élővilágáról, illetve az Ormánság társadalmáról.

Ormánságnak a Baranya megye délnyugati csücskében fekvő aprófalvas területet hívjuk, ami sokkal inkább néprajzi tájegység, mintsem földrajzi. A vizes területekből kiemelkedő hátságokra épült, jellemzően református települések leginkább festett fakazettás templomaikról ismertek.

A látogatóközpont egy igazi komplexum, ahol a főépületben egy kiállítás mutatja be az Ormánság természeti értékeit és hagyományait. Körülötte gyógynövénykert, játszótér, ökotudatos gondolkodásra nevelő játékok találhatók, néhány száz méterrel arrébb egy majorság várja a látogatókat, akik akár a vendégházban is kipihenhetik az izgalmakat, vagy éppen a három tanösvény végigjárása közben begyűjtött kilométerek okozta izomlázat.

A főépületben található kiállításon különböző installációk mellett érintőképernyőkön nyerhet bepillantást a látogató az Ormánság életébe: megismerkedhetünk a környék élővilágával, az itt élő emberek hagyományos életmódjával, de akár tradicionális ormánsági ételek receptjei közül is válogathatunk. Az oktatóteremben elsősorban óvodásoknak, kisiskolásoknak szerveznek programokat a látogatóközpont munkatársai, míg az épület kilátótornyából a bemutatóközpont területét és a környező tájat csodálhatják meg az érdeklődők.

A főépület bejárása után érdemes a majorság felé venni az irányt, meg-megállva a játszótéren vagy a gyógynövénykertben. A majorság célja az egykor jellemző régi magyar háziállatok bemutatása élőben: itt ismerhetőek meg azok a ma már ritkán látható állatok, amelyek korábban hozzátartoztak a hagyományos faluképhez. Találkozhatunk így majd’ három tucatnyi szürkemarhával, shagya arab lovakkal (Csenge, Csipke és Csillag névre hallgatnak), rackajuhokkal, cikta juhokkal vagy éppen Jónással és Lacival, a két parlagi szamárral. Emellett egy kisebb madármentő állomás is rejtőzik az épületek mögött, de a falusi állattartás „alapegységével”, a baromfiudvarral is meg lehet ismerkedni itt.

A Dráva-mente élővilágát közelről – és nem csak képernyőn – a három tanösvényen lehet megszemlélni közelebbről. A legrövidebb, 900 méter hosszúságú Hagyományos gazdálkodás tanösvényen az állattartás, a rétgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, a méhészkedés, a kosárfonás, a fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközei és szakmai fortélyai ismerhetők meg. A kicsivel hosszabb, három kilométeres Ős-Dráva tanösvényen – a látogatóközpont területét elhagyva – megismerhető a régi tájhasználat, a folyószabályozás, valamint a rehabilitáció és a revitalizáció lehetőségei. A leghosszabb, 12 kilométeres Dráva élővilága tanösvény a terület változatos és különleges élővilágába enged bepillantást a nyílt vízfelületektől a part menti mocsaras területeken át a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig. A terület élményszerű bemutatását többek között madármegfigyelő, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotósles, fedett foglalkoztató és több pihenőhely szolgálja.

Mindhárom tanösvény bejárásához, de akár a kiállítás és a majorság alaposabb megismeréséhez is igényelhető szakvezetés, emellett bérelhetők kerékpárok, kenuk, kajakok és egyéb sporteszközök, bográcsozáshoz szükséges felszerelés, de még fotósles és lessátrak is. Ha mindez nem lenne elég, rendszeresen szerveznek programokat a látogatóközpontban és környékén a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai, például a Madarak és fák napja alkalmából, de alkalmanként lehet a Dráva medrében túrázni, vagy éppen egy unikális eseményt, a Magyar Pásztorkutyák Terelőversenyét figyelemmel követni.

Open from

Május 1. – június 30.:

 • hétfő-vasárnap: 9:00-17:00

Július 1. – augusztus 31.:

 • hétfő-vasárnap: 9:00-18:00

Szeptember 1. – október 31.:

 • hétfő-vasárnap: 9:00-17:00

November 1. – április 30.:

 • kedd-vasárnap: 10:00-16:00

Price:

 • Látogatóközpont jegy (kiállítás, Hagyományos tanösvény, major): 1500 Ft
  • kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas, gyermek 3 éves kor felett): 800 Ft
 • Major jegy (Hagyományos tanösvény, major, játszótér): 700 Ft
  • kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas, gyermek 3 éves kor felett): 400 Ft
 • Családi jegy: 10% kedvezmény a teljes árból
 • Kedvezményes csoportos „Látogatóközpont” jegy (15 főtől): felnőtt csoport 1300 Ft/fő
  • kedvezményes csoport (diák, nyugdíjas, gyermek 3 éves kor felett) 700 Ft/fő

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Updated: October 06, 2020

Public transport

 • A helyközi autóbuszokról Szaporca, forduló megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • Szaporca, forduló megállóhelyen leszállva a hármas útelágazásban a középső utat kell választani, és dél felé kell körülbelül 1,5 kilométert (20 perc) gyalogolni (tábla is jelzi a megfelelő irányt az elágazásban).

Parking

 • A látogatóközpont parkolójában lehet megállni.

Coordinates

DD
45.800144, 18.098688
DMS
45°48'00.5"N 18°05'55.3"E
UTM
34T 274539 5075936
w3w 
///lockable.drew.sustained
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Ős-Dráva Látogatóközpont

Külterület
7843 Szaporca
Phone +36 72 223 015
Email indo@odlk.hu

Special features

Families Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp