Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Visitor Center

Kerektavi Természetház

Visitor Center · Visegrádi-hegység · 132 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kerektavi Természetház fogadóépülete
  A Kerektavi Természetház fogadóépülete
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
Festői környezetben, egy tórendszer peremén várja a kirándulókat és a horgászokat a 2021 nyarán átadott modern, kétszintes épület. A kiállításoknak, rendezvényeknek is otthont adó közösségi térhez étterem, büfé, öltöző, mosdó és elsősegélynyújtó hely is kapcsolódik.

Mocsárból horgászparadicsom

A környék régen mezőgazdasági terület volt, a mocsaras vidéket nádas borította. A Búbánat-völgy tavakkal foltozott, festői képét az 1960-ban megalakult Vasas Horgász Egyesületnek köszönhetjük, amely a Duna mellett állóvízben is szerette volna megörvendeztetni a sport szerelmeseit. A patak felduzzasztásával négy tagból álló tórendszert hoztak létre. A hegyek közé szorított, festői tájat a helyiek is rendszeresen látogatták, így a horgászbotok mellett túrabakancsokat is egyre gyakrabban látott a környék. A K+ és a zöld kerékpáros túraútvonal vezet át a területen.

Az épület

A 4,7 hektáros, festői Kerek-tó partján álló, 640 négyzetméteres, akadálymentes épület a Vasas Horgász Egyesület fennállásának 60 évfordulójára készült el  a Magyar Természetjáró Szövetséggel, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel konzorciumban. A környezetbe illeszkedő, innovatív energiafelhasználású, növényekkel borított tetejű természetházban óriási közösségi tér, étterem, büfé, mosdó, zuhanyzó, öltöző, sőt két oktatóterem is található. Az egyikben a Magyar Természetjáró Szövetség anyagai segítik a kirándulókat a térképi tájékozódásban, a túrázás írott és íratlan szabályain való kiigazodásban, az erdő megismerésében. A másikban a horgászat iránt érdeklődők gyarapíthatják ismereteiket a tavak pikkelyes lakóiról és kifogásuk minden csínjáról-bínjáról. Mindkét szobában tanfolyamokat, képzéseket is tartanak.

A Kerektavi Természetház kiemelt funkciója, hogy bemutassa a természetes környezetben rejlő értékeket. Legyünk akár fiatalok vagy idősek, ha megismerjük ezeket, látni fogjuk, hogy milyen értékes, ugyanakkor törékeny is ez a világ, így remélhetőleg vigyázni is fogunk rá. Az üzenet átadására tökéletes felületet teremt a hatalmas, akár 150 főt befogadó közösségi tér, amely időszakos kiállításoknak is otthont ad. Az épület a mai modern technika segítségével mutatja be a hely élővilágát. A kivetítőkön nemcsak az itt élő állatokat, hanem környezetüket is megfigyelhetjük - sőt arra is kapunk tippeket, ezt hogyan érdemes megtennünk. 

A büfében házi készítésű hamburger, babgulyás, halászlé, sült húsok és halételek közül válogathatunk, desszertként pedig császármorzsát kóstolhatunk, vagy választhatunk a jégkrémek közül. Szomjunkat dobozos és üveges üdítőkkel, kétféle csapolt sörrel vagy akár röviditalokkal is olthatjuk – sőt a téli szezonban forralt bort és forró teát is kortyolhatunk. A közösségi térben mikrók is vannak, így aki saját ételt hoz, itt meg tudja melegíteni.

Az épület az év minden napján nyitva áll. A közösségi tereket bárki szabadon használhatja, de a csoporttal érkezőket arra kérik, hogy előre jelentkezzenek be. A kerekesszékeseknek rámpát, valamint akadálymentes öltöző- és pihenőszobát alakítottak ki.

A három öltözőhelyiséget (ebből egy akadálymentes) egyenként 10-15 fős csoportok részére lehet kibérelni napidíj ellenében. A WC használata ugyan fizetős, de cserébe a mosdó patyolattiszta.

Szükség esetén nem csupán alapvető elsősegély-felszerelést találunk itt, hanem szezonban, április 1. és október 31 között 24 órás elsősegélynyújtó hely működik a falak között, amiben egy gyermek újraélesztésére alkalmas defibrillátor is található.

Opening hours

A fogadóépület egész évben szabadon látogatható, a nappali órákban tart nyitva. Csoportokat is fogadnak, de előre be kell jelentkezni. Április 1. és október 31. között 24 órás elsősegélynyújtó hely is működik itt.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: February 07, 2022

Public transport

 • A többségében Esztergomból vagy Budapestről, de elvétve Visegrádról, Szentendréről és Pilismarótról is induló távolsági buszról az Esztergom, Búbánatvölgye megállóban kell leszállni. 

Getting there

 • A buszmegállóból keleti irányba indulva hamarosan megtaláljuk a P+ jeleket, amelyek a tavak érintésével az épületig kalauzolnak bennünket (1,6 km).

Parking

 • Az épület melletti tágas, murvás parkolóban díjmentesen letehetjük az autónkat. 

Coordinates

DD
47.801496, 18.805608
DMS
47°48'05.4"N 18°48'20.2"E
UTM
34T 335684 5296569
w3w 
///freelancer.chillier.futuristic
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Börzsönyvidék
Bánatos partokon a folyópatkó kapujában
recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.9 km
Duration 3:00 h
Ascent 321 m
Descent 277 m

Búbánat, hideglelés, törökvész, pestis - a terephez tartozó nevek és a mögöttük felsejlő történetek sötét képet festenek a Visegrádi-hegység ...

17
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Duna–Ipoly Nemzeti Park
Vidám kirándulás a Búbánat-völgyben akadálymentesen
recommended route Difficulty moderate
Distance 3.1 km
Duration 2:30 h
Ascent 72 m
Descent 72 m

A Dunakanyar egyik legszebb, ám kevésbé ismert tóegyüttese emberi léptékével, jóérzéssel kiépített vízparti utacskáival, erdei ösvényeivel kínálja ...

from MTSZ _,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Kerektavi Természetház

 Esztergom, Búbánatvölgy

Special features

Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp