Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Visitor Center

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Visitor Center · Körös-Maros köze · 92 m · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  / Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  Photo: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  Photo: Incze László, Gyulai Almásy-kastély
 • / Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  Photo: Incze László, Gyulai Almásy-kastély
Az Almásy-kastély kiállításán nemcsak a grófok, de az egykori személyzet is főszerepet kap, a látogatók pedig megtudhatják, századokkal ezelőtt hogyan zajlottak az ünnepek és milyenek voltak a szürke hétköznapok egy alföldi kastélyban.

A kastély hivatalos neve tulajdonképpen Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély, ugyanis e három arisztokrata család lakta azt az évszázadok során.

Downtown Abbey magyarul, akár a népszerű brit sorozattól is kölcsönözhetnénk a kastély állandó kiállításának a címét, ugyanis itt a látogatók nemcsak a kastély birtokosainak életébe, de az őket kiszolgáló személyzet mindennapjaiba is beleshetnek. Megismerhetjük a kastély szigorú tekintetű házvezetőnőjét, megtudhatjuk többek között, hogy hol és milyen körülmények között laktak a komornák, hogyan melegítették elő a ház úrnőjének ágyát, hogyan fényesítették az ezüstöt, de kipróbálhatjuk azt is, milyen súlyos kulcscsomót kellett a házvezetőnőnek a derekán hordania.

Az interaktivitás ezen a kiállításon nemcsak vonzó hívószó, itt tényleg mindent kipróbálhatunk, megtapinthatunk, és olyan különleges technológiával is találkozhatunk, mint a holoprojektor, melynek segítségével tényleg életre kelnek a kastély lakói. Ami külön jó, hogy nemcsak a történelemkönyvek száraz tényeiről olvashatunk, de a korabeli hétköznapok is megelevenednek. Megtudhatjuk például, hogy akár nyolcvan gyertyát is elhasználhattak egyetlen nap alatt a kastélyban; kiderül, hogyan lehet úgy befűteni a cserépkályhát, hogy azt a ház lakói ne vegyék észre; arról is olvashatunk, hogy milyen napirend szerint éltek a ház urai, és megszagolhatjuk a kor jellemző parfümjeit is, köztük a „Nemzet illatát”, melyet Obonyai János orvosdoktor fejlesztett ki 1846-ban.

A gyulai kastélyban nem túlzás, órákat el lehet tölteni anélkül, hogy egy percig is unatkoznánk. A kiállításokat tárlatvezetéssel és önállóan is bebarangolhatjuk, de tapasztalatból mondom, a legjobban akkor járunk, ha előbb így, aztán úgy is végigjárjuk a termeket, mert vétek lenne elszalasztani a tárlatvezető érdekes anekdotáit, ugyanakkor az interaktív elemek felfedezése is remek szórakozás.

Ha szeretnél még többet megtundi a kastélyról, kattints a turistamagazin.hu oldalon megjelent cikkre!

Open from

open today
 • kedd-vasárnap: 10:00-18:00
 • hétfő: zárva

Price:

Állandó kiállítás:

 • Teljes árú jegy: 2500 Ft
 • Kedvezményes jegy: 1600 Ft

Időszakos kiállítás:

 • Teljes árú: 800 Ft
 • Kedvezményes: 400 Ft

Toronykilátó:

 • Teljes árú: 400 Ft

 • Kedvezményes: 200 Ft

A különféle csomagokról a honlapon tájékozódhatsz.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2021 májusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Tóth Judit
Author
Tóth Judit
Update: May 28, 2021

Public transport

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot Gyula belvárosában, a várral szemben, a Várfürdő szomszédságában találjuk. Gyula Budapestről menetrendszerint közlekedő távolsági autóbuszokkal, közvetlen járatokkal is elérhető. Vonattal Budapestről békéscsabai átszállással juthatunk el Gyulára. 

Getting there

Budapest felől az M5 autópályán, majd az M44 úton, Szeged és Debrecen felől a 47-es úton, Békéscsabán keresztül közelítheti meg a román határ melletti várost. Navigációhoz kattints ide!

Parking

A kastély és a vár között találunk parkolót, illetve a környékbeli utcákon tudunk még parkolni.

Coordinates

DD
46.644304, 21.284272
DMS
46°38'39.5"N 21°17'03.4"E
UTM
34T 521754 5165677
w3w 
///cactus.dollar.finest
Arrival by train, car, foot or bike
Sorry, no results found.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Várkert
5700 Gyula
Phone +36 66 650 218

Special features

Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp