Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Visitor Center

Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont

· 1 review · Visitor Center · Soproni-hegység · 510 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont
  Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
A Sopron feletti parkerdő Muck Endréről elnevezett magaslatán az erdei élményeket magába sűrítő, interaktív bemutatóterem várja az érdeklődőket. A fák között rejtett életet élő vadakkal egy fahídon átsétálva testközelből is megismerkedhetünk.

Élmények és tudás összesűrítve: a kiállítás

Abban a pillanatban magába szippant bennünket a tárlat, hogy becsukódik mögöttünk az ajtó. Egy erdőrészletbe csöppenünk, amelynek minden szegletében izgalmas látnivalók bújnak meg: az egyik ágról bagoly bámul ránk kerek szemekkel, a fatörzsön mókus szalad, a gyökerek közötti kotoréknál róka szundít, a vadászles mellől őzgida lép elő.

Ha kibámészkodtuk magunkat, érdemes a lábunk elé is lepillantani, hogy eldönthessük: a mag-ösvény melyik ágán indulunk felfedezőútra (az elnevezések mellett a kifejlett növényeket is szemügyre vehetjük a fotókon). A gyerekeket feladatlap várja a bejáratnál, aki hibátlanul kitölti, ajándékot kap a büfében – az izgalmas kérdések játszva motiválják a fiatalokat, hogy megismerjék az erdő titkait.

Földön, vízben és levegőben megbújó csodák

A kiállítás remekül szemlélteti az erdő szintjeit, és bemutatja az egyes „emeletek” lakóközösségét, szerepét. Az erdőket alkotó növényeken kívül megismerhetjük a benne lakó állatokat is számtalan érdekes részlettel fűszerezve. Megtudhatjuk például, mi a különbség az agancs és a szarv, az agyar és a kampó, a növényevők és ragadozók fogazata között; végigkísérhetjük egy agancs fejlődését, vagy a természet olyan „trükkjeibe” is bepillantást nyerhetünk, hogy a vaddisznókanok „páncélt” hoznak létre magukon úgy, hogy gyantával keménnyé, ellenállóbbá teszik a szőrzetüket.

Megismerkedhetünk az erdő madaraival és színes, vagy éppen a környezetbe olvadó tollazatuk titkaival. Tippeket kapunk arra is, hogy milyen „házikót” alakítsunk ki a különféle fajtáknak, ha vendégodút telepítünk akár a közeli erdőben, akár a kertünkben - sőt az etetéssel kapcsolatban is tájékozódhatunk, hogy mivel teszünk jót, és mivel okozhatunk (akár jószándékúan is) kárt.

A „klasszikus”, könnyebben megpillantható állatok mellett felfedezzük az erdei ízeltlábúak világának sokszínűségét. Nem is gondolnánk, a különféle bogarak, kullancsok, bolhák, egyéb élősködők milyen óriási szerepet játszanak a természetes egyensúly fenntartásában. A kiállításon a gombák világába is bepillanthatunk. A 3D-s modellek segítségével megfigyelhetjük a leggyakrabban előforduló, az ehető és mérgező fajtákat, de a talajt behálózó gombafonalak világa is feltárul, amelyek különleges kapcsolatot teremtenek a földfelszín alatt.

Bebocsátást nyerünk a vadgazdálkodás és a vadászat kulisszáiba is: az állatok etetésétől, itatásától kezdve a vadak előcsalogatásán át a vadászkutyák szerepéig sok érdekességgel bővíthetjük ismereteinket. Az életet adó vízzel szintén ismerkedünk – nemcsak források és tavak formájában, hanem azt is megtudjuk, hogyan „iszik” egy fa, és hogy a víz körforgása milyen szerepet játszik a természet tisztulásban.

Bemutatják az erdő természetes és mesterséges halálát is. Előbbire példa a klímaváltozás hatására bekövetkező lucfenyők pusztulása, amelyek helyét az új körülményekhez jobban alkalmazkodó fajok veszik át, utóbbira pedig az erdőtűz, amit a legtöbb esetben az ember okoz. Ennek megelőzésére is kapunk tippeket.

Szó esik a hegységet felépítő kőzetekről és bányászatukról, a vitrineket böngészve pedig rácsodálkozhatunk, hogyan fér el egy kicsi üvegben 17 ezer betűzőszú, vagy végigbogarászhatjuk a „gonoszok birodalmát”, vagyis a károsítók gyűjteményét. Az informatika segítségével játékok formájában ismerkedhetünk a különféle madárhangokkal, az erdőben élő vadakkal. Felnőttek és gyerekek egyaránt szórakozva tanulhatnak a védett fajokról, miközben egy puzzle vagy memóriajáték segítségével rendezgetik a szép fotókat az érintőképernyőn. A térélményről a VR-szemüveg mögött látható virtuális valóság is gondoskodik. A kiállítás megálmodói a család legapróbb tagjaira is gondoltak: a négykézláb kúszó-mászó apróságoknak pihepuha, állatmintás párnákkal kedveskednek.

Az állatpark

A bemutatótérből a büfén, majd a fedett teraszon keresztül, egy rámpán jutunk ki arra a területre, ahol a hazai erdei vadfajok élő „klasszikusait” ismerhetjük meg.  A pallón végigsétálva táblák árulkodnak arról, hogy melyik rész milyen állatot rejt – időnként még így is szemfülesnek kell lennünk, hogy megpillantsuk a fák közötti aljnövényzetben megbújó őzet, szarvast, muflont vagy vaddisznót –, de az is előfordulhat, hogy a közelben felröppen egy fácán, vagy vadnyúl robog el alattunk. A leskelődés szabad szemmel is élmény, de távcsővel az igazi.

A táblákról alaposan megismerhetjük az állatokat. Olvashatunk származásukról, elterjedésükről, kinézetük jellegzetes elemeiről, szaporodásukról, sőt láthatjuk a lábnyomukat is, hogy később az erdőt járva könnyen beazonosíthassuk őket. A fotókkal gazdagon illusztrált információs táblán megismerhetjük a hím, a nőstény és a kicsinyek elnevezését, jellegzetességeit.

A helyszín

Az 550 négyzetméteres, korszerű, akadálymentesített, energiatakarékos épületegyüttes 2021. augusztus 2-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.  A komplexum egyéni látogatókat, családokat és csoportokat is fogad. A tágas parkolóban akár busszal is megállhatunk, de ugyanúgy gondoltak a kerékpárral érkezőkre is. Gyalog a K, P, Z jelzéseken vagy a Mária-úton juthatunk ide.

Az épületben a nyitvatartás teljes ideje alatt büfé üzemel, ahol többféle melegszendvics, szendvics, ropogtatnivaló, tea, kávé és palackozott ital közül választhatunk magunknak frissítőt.

Opening hours

open today
Sunday09:00–19:00
Monday09:00–19:00
Tuesday09:00–19:00
Wednesday09:00–19:00
Thursday09:00–19:00
Friday09:00–19:00
Saturday09:00–19:00

Price:

Személyes belépőjegyek

- gyermek (3-14 éves korig): 800 Ft/fő

- diák (14 éves kor felett): 800 Ft/fő

- felnőtt: 1200 Ft/fő

- nyugdíjas: 800 Ft/fő

- támogató jegy: 2500 Ft/fő

 

Kombinált belépőjegyek

- 2 felnőtt + 1 gyermek: 3000 Ft

- minden további gyermekenként 700 Ft/fő

 

Csoportos belépőjegyek (10 főfől)

- gyermek (3-14 éves korig): 700 Ft/fő

- diák (14 éves kor felett): 700 Ft/fő

- felnőtt: 1000 Ft/fő

- nyugdíjas: 700 Ft/fő 

 

Éves bérletek

- gyermek: 7200 Ft/fő

- diák: 7200 Ft/fő

- felnőtt: 11000 Ft/fő

- nyugdíjas: 7200 Ft/fő

- családi bérlet (min. 3 fő): -10%

 

Kedvezmények

- TEKA kedvezménykártyával: 10%

- SOPRONCARD kártyával: 10%

- OEE tagsági kártyával: 10%

- Soproni Egyetem (Erdészeti Múzeum, Ligneum Látogatóközpont): 20%

 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021. szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: June 17, 2022

Public transport

 •  A legközelebbi buszmegálló a Csík Ferenc uszoda megálló, amit helyi buszjáratokkal érhetünk el.

Getting there

 • A buszmegállóból déli irányba indulunk, majd a Z jelzésen jobbra fordulunk. A Lővér Kalandparknál a S jelzésre váltunk, amit a Hétbükkfáig követünk. Innen a K+ jelekre térünk, aztán a K jelzésen élesen balra fordulva jutunk a látogatóközponthoz (összesen 5,4 km).

Parking

 • Sopronból a Récényi úton át jutunk a látogatóközponthoz. 
 • Az épület mellett tágas parkolóban tehetjük le az autót, amelyben akár buszok is elférnek.

Coordinates

DD
47.649788, 16.526910
DMS
47°38'59.2"N 16°31'36.9"E
UTM
33T 614668 5278506
w3w 
///abruptly.clench.stealthily
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Soproni-hegység
A vasfüggöny és katonái nyomában
recommended route Difficulty easy Open
Distance 3.3 km
Duration 1:00 h
Ascent 98 m
Descent 98 m

Könnyű és rövid, ám történelmi és erdei kalandokkal teli körséta az egész családnak, hogy felfedezzük a rengeteg, az egykori műszaki határzár és az ...

from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.8 km
Duration 4:30 h
Ascent 494 m
Descent 423 m

Egész napos erdei vándorlással látogatunk el a Soproni-hegység szívébe, és közben az elmúlt évszázad történelmének egy rossz emlékű epizódjára is ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Soproni-hegység
A hegyek mélyéről a legmagasabb bércre
recommended route Difficulty easy Open
Distance 12.9 km
Duration 4:00 h
Ascent 485 m
Descent 365 m

A Tolvaj-árok szűk patakvölgyéből a Soproni-hegység legmagasabb pontjára emelkedünk, ahonnan már az Alpok hegygigászainak előőrsei derengenek a ...

1
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Soproni-hegység
A háború emlékei nyomán a természetben
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 16.4 km
Duration 5:00 h
Ascent 555 m
Descent 555 m

A hajdani, magyarságért vívott csata helyszínéről, Ágfalváról indulva, a vasfüggöny mentén jutunk el a kétkőjáratos vízimalomhoz. A kisebb ...

from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Soproni-hegység
A „bolondvártól” a vaskori földvárhoz
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 12.3 km
Duration 3:50 h
Ascent 447 m
Descent 415 m

Ez a Felsőlövérek pereméről induló, látványos túra az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont érintésével a Brennbergi útig kanyarog két igen ...

4
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Soproni-hegység
Erdei csavargás a soproni kalandpark körül
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.7 km
Duration 3:15 h
Ascent 338 m
Descent 338 m

A Károly-kilátó és a volt Muck-határőrörs között futó, közepes hosszúságú, több ponton megszakítható, kellemes körtúra olyan izgalmas látnivalókat ...

1
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Soproni-hegység
A soproni kilátások útja
recommended route Difficulty easy Open
Distance 14.8 km
Duration 4:35 h
Ascent 519 m
Descent 474 m

A Sopron fölötti erdős lejtők panorámáit fűzi fel az útvonal, mely a kilátók alatt is kellemes, tartalmas terepen halad. A parkerdei séta közben a ...

2
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(1)

Photos from others


Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont

külterület
9400 Sopron

Special features

Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp