Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Viewpoint

Sas-kő

· 1 review · Viewpoint · Mátra-hegység · 898 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Sas-kő
  Sas-kő
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mátra vadregényes keleti gerincének talán legmegkapóbb, de mindenképpen legvadabb pontja a Sas-kő kiszögellése, egy keskeny sziklagerinc panorámás orma, ahonnan szokatlanul intenzív a magasságélmény. Különlegessége, hogy páratlan módon használhatjuk ki róla a Mátra-gerinc fekvését: néhány méteren belül a Kárpátok és az Alföld felé is kileshetünk.

A kilátás

A 898 méter magasan elhelyezkedő Sas-kő hátán először egy kőből rakott építmény tűnik fel: az I. világháborúban elesett turisták emlékét őrzi, és 1930 júniusában, a Kékesalja menedékház átadásának napján avatták fel. Mellvédjét elhagyva kisétálhatunk a sziklafal kiszögellésére, ahonnan a teljes északi panoráma is feltárul: a Mátra lábához tapadt falvak mögött élénk dombvidék hullámzik, felismerhetjük a Karancs tömbjét, a Medves fennsíkját, a Heves-Borsodi-dombság magaslatait, és keleten, a lealacsonyodó Mátra-gerinc mögött a Bükk terjedelmes platója húz kontúrt a horizontra (világos foltja a Bél-kő mészkőbányája). Távcsővel vagy teleobjektívvel megkereshetjük a Bálvány kilátóját vagy éppen a kövek vonulatának fehérlő sziklahomlokait is.

Tiszta időben az Aggteleki-karszt is hullámot vet a kéklő távolban, egészen szerencsés esetben pedig a Felvidék jelentős szeletét is feltérképezhetjük. A Magas-Tátra sziklacsipkéi rögtön szemet szúrnak a nagy távolság ellenére is, de az Alacsony-Tátrát keletről záró Király-hegy gyephavasa is vonzza a tekintetet, ahogy a Gyömbérben tetőző nyugati folytatása is (kivételesen tiszta időjárás idején még a Nagy-Fátra is megmutatkozik). De az alacsonyabb hegyvidékek is méltók a figyelemre: a Polyánától a Gömör-Szepesi-érchegység keleti széléig sorakozik föl előttünk a Felvidék erdőbirodalma.

A Mátra főgerincének egy egészen elkeskenyedő pontján állunk, ezért mindössze néhány méter sétával, a kicsit alacsonyabb túloldali sziklaoromról az Alföld felé is kitekinthetünk. A Kékes tömbjét keletről határoló Vár-patak mély, üdítően tömött erdőkkel bélelt völgye kanyarodik a síkság irányába, fölötte a markazi várromot hordozó mellékgerinc áll őrt. A mélyben a Mátrai Hőerőmű pöfékel vízpárát a hűtőtó tükrén túl.

A Sas-kő sziklája

A Kékes felől közeledve a Sas-kőhöz elkeskenyedik az ösvény, majd a talajt impozáns andezitpadok törik át. A sziklaréteg szemmel láthatóan félrebillent állapotban hever előttünk: a vulkanikus eredetű hegység a földtörténet korábbi szakaszában dél felé dőlt, északi oldala megemelkedett. Ezért a Mátra túlnyomó részén az északi lejtők meredekebbek, itt pedig, a Sas-kőnél egy függőleges sziklafal hátán járunk. Az utolsó jégkorszak idején a fagypont körül ingadozó hőmérséklet formálta a bércet: a korábban felszínre került kőzet repedéseibe befolyó víz jéggé szilárdulva szétfeszítette a kemény andezitet, és lassan, fokozatosan, apró darabonként szétpattintva annak testét „hátrálásra kényszerítette" a tömböt (ezt a folyamatot nevezik krioplanációnak). Ezáltal a fagyaprózódás szabályos falat faragott ki, melynek lábánál törmeléklejtő gyűlt fel.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: July 31, 2020

Public transport

 • A Kékestető, Szanatórium buszmegálló esik a legközelebb a sziklához.
 • Markazon a Markaz, posta buszmegállóból indíthatjuk a túrát.
 • A Parád, központ buszmegállóból induljunk, ha Parádról közelítenénk meg a Mátrát.
 • Ha valamely busszal feljutnánk Parádóhutára, hogy onnan vágjunk neki a túrának, akkor a Parádóhuta, harangláb buszmegálló a startpontunk.
 • Parádfürdőről nekirugaszkodva a Parádfürdő, kórház buszmegállót kell megcéloznunk utazástervezéskor.

Getting there

 • Kékestetőről a K és S jelzések együtt haladva vezetnek a Sas-kő ormára (1,9 km).
 • Markazról a Z jelzésen érjük el a gerinc Markazi-kapu nevű nyergét, ahonnan egyenesen a K jelzésen kell folytatnunk (7,8 km, 699 m szinetmelkedés).
 • Parádról a S jelzést kell követni. Amikor a P+ csatlakozik, haladjunk tovább, majd a két jelzés elágazásánál kövessük egyenesen a P+ jeleket! Ezeket a Pisztrángos-tónál kell balra elhagyni a K+ jelzésen, ami a gerincre vezet. Ott balra, a K jelű ösvényre kell térnünk, mely elkalauzol a Sas-kőig (8,4 km, 649 m szintemelkedés). Parádóhutáról ugyanezt a jelzésszekvenciát kell követni, csak az útvonal rövidebb 2 kilométerrel, a szint pedig 76 méterrel.
 • Parádfürdőről a keletre induló Z jelzés juttat föl a gerincre, ahol jobbra, a K jelekre fordulva érjük el a Sas-kőt (9,1 km, 664 m szintemelkedés).

Parking

 • Kékestetőn több fizetős parkoló is működik.
 • Markazon a posta körül vagy a falu szélén, pl. a temetőnél hagyhatjuk autónkat.
 • Parádon, a posta környékén több parkolót is kialakítottak, de érdemes inkább felhajtani Parádóhutára, hiszen a turistaút is erre tart. Parádóhután az utca szélén, vagy az utcák végén parkolhatunk.
 • Parádról egészen sokáig autózhatunk a Szent István-csevice felé vezető autóút Ilona-völgy felé vezető pásztáján, és elég csak a várbükki elágazásnál lerakni a kocsit. Parádon pedig a főút és a Bányalaposi út elágazásánál találunk parkolót.

Coordinates

DD
47.873587, 20.030418
DMS
47°52'24.9"N 20°01'49.5"E
UTM
34T 427497 5302705
w3w 
///jumble.pacifist.hogging
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Trail Running · Mátra-hegység
A Mátra legszebb ösvényein
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 14.5 km
Duration 2:50 h
Ascent 738 m
Descent 738 m

Felsorolni is nehéz azokat az élményeket, amelyek ezen a körön várnak ránk. Csodás patakok, az ország egyik legszebb vízesése, lélegzetelállító ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.7 km
Duration 3:45 h
Ascent 591 m
Descent 591 m

A sziklaformációkkal és forrásokkal tűzdelt panorámatúra könnyed, de látványos útvonalat kínál a Kékestetőre érkezőknek. A nem túl nagy ...

8
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mátravidék
Mátraháza - Sirok (OKT-21.)
recommended route Difficulty moderate Stage 21 Open
Distance 25.6 km
Duration 8:10 h
Ascent 1,015 m
Descent 1,565 m

The 21th section of the Blue Trail sets off from the highest peak of Hungary and begins a ridgeline hike of unmatched beauty. Exploring picturesque ...

12
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mátra-hegység
Gerinctúra a Keleti-Mátra bércein
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 21.3 km
Duration 7:00 h
Ascent 1,482 m
Descent 634 m

Igencsak hosszú, de egyben a legszebb útvonalon másszuk meg hazánk legmagasabb pontját, a Kékestetőt. Az Országos Kéktúra egy markáns, emblematikus ...

1
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Krisztián Hollós
December 20, 2020 · Community
Photo: Krisztián Hollós, Community

Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp