Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Viewpoint

Nagy-bükki kilátóhely

Viewpoint · Visegrádi-hegység · 310 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • The view over Szent László Valley
  The view over Szent László Valley
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
Eldugott tisztás a Spartacus-ösvény mellett, melyre nem vezet turistaút, de ha felkutatjuk, fantasztikus panorámát élvezhetünk az Apát-kúti-völgyre és folytatására, a hegyek satujába szorult Szent-László-völgyre.

A Visegrádi-hegység belső zugai tele vannak kisebb kopárosokkal, rétekkel. A meredek lejtőkről, ha egyszer eltűnik, nehezen telepedik meg újra a fásszárú növényzet, mivel a víz lemossa a sziklákról az amúgy is sekély talajt. Így a fák gyökérzete nem tud miben megkapaszkodni. Itt, a Nagy-Bükk mindössze 341 méteres csúcsának oldalában kicsiny sziklataréj bukkan ki a földből. A meleg mikroklímájú tisztásról olyan látványban lehet részünk, mintha a Börzsöny mélyén járnánk.

Jobbra a Szent László-völgy szurdok jellegű mélyedése tátong, és láthatóan erősen emelkedik. Bal felé ennek folytatása, az Apát-kúti-völgy szelídebb domborzatú vidéke látszik, egy sziklakibúvás tetejéről hátrébb kiszúrhatjuk a visegrádi várat és a Nagy-Villám bástyát formázó kilátóját is. Szemben egy másik, jóval nagyobb kopár rét és az Ördögbánya sziklafala töri meg az erdőtakarót.

A zárt erdő, a meglepően meredek hegyoldalak és a nagy viszonylagos szintkülönbségek - akárcsak a Börzsönyben - a valóságosnál jóval magasabb hegység benyomását keltik.

A panorámapontra nem vezet jelzett turistaút.

Opening hours

Egész évben látogatható, de turistaút nem vezet ki rá.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: April 28, 2019

Public transport

 • A Pilisszentlászló, községháza buszmegállóba Szentendréről indulnak a járatok.

 • A Visegrád, nagymarosi rév buszmegállót a Budapest, Újpest-Városkapu buszpályaudvarról (Szentendre érintésével), vagy Esztergomból indulva érik el a buszok.

Getting there

A kilátóhelyre nem vezet turistaút, de mindössze néhány perces (kb. 60 méteres) kitérőt jelent a Spartacus-ösvényről.

 • A Visegrád, nagymarosi rév buszmegállótól indulva balra kell fordulnunk az első utcán (eleinte Rév utca), és a P jelzést követnünk. Ezután a 2. utcán, a Széchenyi utcára kell jobbra letérnünk. Ekkor már a Z jelzést követjük. A hegyre kanyarodó Z jelzés a Spartacus kezdeti szakasza. Ahol az erdészeti úton futó turistaút éles balkanyart tesz, majd rövid egyenes szakasz után jobbra hajlana, ott kell jobb felé letérnünk a jelzésről. Egy apró gerincen kell fölkaptatnunk, és pár perc gyaloglást követően meg is leljük a tisztást (4,4 km, 220 m szintemelkedés).
 • Ha autónkat a Bertényi Miklós Füvészkert előtt hagytuk, az arborétummal szemben lévő oldalon a hegynek nekivágó Z+ jelzést kell keresnünk. Ez csatlakozik a Z jelzésbe, mely a rét közelébe vezet. Miután a két jelzés egyesült, az erdészeti út éles balkanyart tesz. Rövid egyenes után újra kanyarodna, ekkor térjünk le jobbra róla! Egy keskeny kis gerincen kell kisétálnunk a sziklakopárosra (1,9 km, 134 m szintemelkedés).
 • Pilisszentlászlóról a Béke utcán nyugat felé indulva a Z jelzés vezet el a panorámás tisztáshoz. Amikor a Jenő-kunyhó után az ösvény meredek hegyoldalt keresztez, majd rátér egy erdészeti útra, és élesen balra fordul, már közel járunk. A balkanyar után rövid egyenes szakasz következik, itt kell balra, a kis gerincre fordulnunk. A fák közt lépdelve perceken belül megérkezünk a tisztásra. (6,3 km, 120 m szintemelkedés).

Parking

 • Visegrádon a révnél kanyarodjunk balra a Rév utcán, és hajtsunk egyenesen, amíg el nem érjük az erdőt! Hosszan autózhatunk az erdőben is, a Bertényi Miklós Füvészkert előtt ingyenes parkolót találunk.
 • Pilisszentlászló központjából a balra, nyugat felé induló Béke utcán tudunk elhajtani a faluszéli focipályáig. Ott leparkolhatjuk autónkat.
 • Ha végigjárnánk a Spartacust (ami a kilátóhely felkereséséhez ajánlott), hagyjuk az autónkat Szentendrén! A HÉV-végállomás mellett két ingyenes parkolót is találunk. Innen busszal utazhatunk a túra bármely kezdőpontjára, és a végén ide is térhetünk vissza.

Coordinates

DD
47.760243, 18.978785
DMS
47°45'36.9"N 18°58'43.6"E
UTM
34T 348532 5291631
w3w 
///flail.someone.trotted
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Trail Running · Visegrádi-hegység
A kihagyhatatlan Spartacus kör
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 14.2 km
Duration 2:35 h
Ascent 252 m
Descent 252 m

A környék bővelkedik a mesés fekvésű településekben. Pilisszentlászló mindenképpen dobogós ilyen szempontból, innen bármerre elindulva garantált az ...

2
from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Spartacus Hunting Trail
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.7 km
Duration 3:30 h
Ascent 177 m
Descent 433 m

An iconic trail in the mountains of Danube Bend traversing steep slopes, levelling around peaks of the area and offering a fantastic view over the ...

70
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Patakparton, vadászösvényen
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.2 km
Duration 4:20 h
Ascent 269 m
Descent 269 m

Visegrád környékének egyik slágertúráját járjuk be ezzel a vándorlással. A Bertényi Miklós Füvészkert kapujától a Spartacus ösvényen kanyarogva ...

30
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Börzsönyvidék
The Route of Kings, The King of Routes
recommended route Difficulty difficult
Distance 21.7 km
Duration 7:30 h
Ascent 795 m
Descent 796 m

A sight to behold: the classic crescent between Dömös and Visegrád, connecting the representative Vadálló Stones, the breathtaking panorama of ...

6
from Péter Farkas,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty S2 moderate Open
Distance 23.4 km
Duration 3:30 h
Ascent 557 m
Descent 557 m

Kevés kilométert számláló, de annál élvezetesebb kör, ahol a történelmi emlékektől a természeti szépségeken át a sportos suhanásig mindenben lehet ...

1
from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp