Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Swamp

Keleméri Mohos-tavak

Swamp · Keleméri Mohos-tavak természetvédelmi terület · 315 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A Heves-Borsodi-dombság egy kisebb magaslatán két tőzegláp  mentén halad el az Országos Kéktúra. Nyílt vízfelületet alig látunk ugyan, de a nyövényzet élesen elüt környezetétől, még a levegő is megváltozik, ahogy a tavakhoz közelítünk.

Mindkét láp suvadással, azaz lejtőcsuszamlással keletkezett - a nagyobbik 25 ezer, a kisebbik 15 ezer évvel ezelőtt. Mivel akkoriban, a jégkorban a mainál nedvesebb és hűvösebb éghajlat uralkodott, ennek egyes növényzeti emlékeit a hűvös mélyedésben ülő tavacskák megőrizték. Ezért különleges vegetációjuk szükségessé teszi védelmüket, mely természetvédelmi terület formájában öltött testet.

A kezdetben nyílt felületű tavak az évezredek során lassan feltöltődtek, elmocsarasodtak. Ha közel lépünk, láthatjuk a legfelső, mohos réteget, mely buckaszerűen dudorodik a felszínen, alatta másfél méter mélységbe nyúlik a tőzegmoha. A két láp lefolyástalan, vizét csak a csapadék- és talajvíz táplálja. A part közelében, ahol szűk sávban nyílt vízfelületet találunk, békalencsés-hinaras társulás lakja a lápot, beljebb mocsári magasságos, tőzegmohás fűzláp és dagadóláp, tőzegmohás nádas, illetve keskenylevelű gyapjúsásos él a területeten. A fásszárú növényzet azonban egyre nagyobb életteret követel magának. Amióta kutatják,  több mint 70 edényes növényfajt azonosítottak a lápokban. Legértékesebb növényeik a glaciális reliktumok, azaz maradványok: a hüvelyes gyapjúsás, a vidrafű, a kereklevelű harmatfű. A 14 tőzegmohafajt laikus szemmel nem fogjuk tudni azonosítani, de a molyhos nyírt és a füles füzet van esélyünk felismerni. Mivel a Mohos-tavak elszigetelt, teljesen más vegetációba ékelődő lápok, ráadásul parányiak is, ezért állatviláguk nem igazán gazdag.

Keleméren az Aggteleki Nemzeti Park felújított parasztházában, a Mohos-házban a lápról szóló kiállítást tekinthetjük meg.

Opening hours

open today
Egész évben szabadon látogatható természetvédelmi terület.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: April 13, 2021

Public transport

 • A putnoki vasútállomásra Miskolc és Ózd felől érkeznek a vonatok.
 • A Putnok, Fő tér buszmegállót a település főutcáján találjuk, a Kéktúra közelében.
 • A Putnok, vasútállomás bejárati út buszmegálló a vasútállomás épülete mellett van.

Getting there

 • Putnokon a vasútállomást és a központban lévő buszmegállót is érinti az Országos Kéktúra. Ezen, tehát a K jelzésen érjük el a tavakat (6,9 km, 212 m szintemelkedés a vasútállomásról).
 • Kelemérről szintén a K jelzést kell választanunk (2,2 km, 87 m szintemelkedés a Mohos-háztól).

Parking

 • Putnokról a Serényi Béla úton kell az erdőbe indulnunk. Hajtsunk túl a horgásztón, majd amikor utána egy pihenőnél a Kéktúra és egy erdészeti út balra letér az aszfaltról, ott leparkolhatunk. Innen a K jelzés kaptat föl a tavakhoz.
 • Kelemérről a Putnok felé tartó erdei aszfaltút szerpentinjén juthatunk a legközelebb a tavakhoz. Ahol a Kéktúra megérkezik az aszfaltra, ott, a pihenőnél hagyhatjuk az autót. (1,4 km, 91 m szinemelkedés.)

Coordinates

DD
48.337681, 20.425141
DMS
48°20'15.7"N 20°25'30.5"E
UTM
34U 457398 5353992
w3w 
///rate.doughy.forefathers
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Long Distance Hiking · Sajó-Hernád-medence
Putnok - Bódvaszilas (OKT-24.)
recommended route Difficulty moderate Stage 24
Distance 63.1 km
Duration 18:50 h
Ascent 1,760 m
Descent 1,745 m

The 24th section of the Blue Trail takes you to region of a unique character. After traversing grassy rolling hills the trail enters a karst ...

1
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp