Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Szandavár romjai

Ruin · Cserhátvidék · 498 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
  • Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A szandai Várhegy az egyik legszebb vulkáni csúcs a Cserhát szívében; itt épült ismeretlen körülmények között az 529 méteres magasságban álló Szandavár, melynek ma már csak a maradványait láthatjuk.

A várról írt első feljegyzések a XIV. század elejéről származnak. A törökök 1546-ban foglalták el Szandavárat, amelyet balassagyarmati katonák 1551-ben foglaltak vissza. Elvonulásukkor puskaporral felrobbantották a várat, amelyre ma már csak néhány megmaradt faltöredék emlékeztet.

Első írásos említése 1301-ből származik, ahol királyi várként említik. 1331-ből származó feljegyzések szerint Széchy Péter királyi várnagy innen parancsolt a környékbéli népeknek. 1387-ben Luxemburgi Zsigmond adományozta el, majd a várnak több birtokosa is lett. Mátyás király idejében az esztergomi érsek, 1476-1490 között a Báthory-család tulajdona volt. 1546-ban a törökök elfoglalták a várat, amelynek a támadókkal szembeni ellenálló képessége a környező váraknál jóval jelentéktelenebb volt.

Tinódi Lantos Sebestyén jegyezte fel Krónikájában azt az 1550 augusztusában történt párviadalt, amely a szandai várkapitány, Hubiár aga és a Hollókői vár parancsnoka, Kapitán György között zajlott le. A Bujáki vár alatti mezőn történt összecsapás egy fogoly váltságdíja miatt robbant ki, és végül döntetlennel zárult. Ez talán a korszak leghíresebb párviadala.

A törökök fosztogatásait megbosszulandó 1551-ben Horváth Bertalan gyarmati kapitány vezetésével balassagyarmati magyar vitézek egy titkos üregen át behatoltak Szandavárba. Az őrség nagy részét megölték, a többieket foglyul ejtették. A magyar csapat elvonulásakor puskaporral felrobbantotta a várfalakat és az épületeket.

Jelenleg már csak a sziklás hegy peremén lévő öregtorony egy falmaradványa és a vízgyűjtő kerek falai emlékeztetnek a korábban itt álló várra, de a történelmi emlékek és a csodás panoráma miatt kihagyhatatlan pontja a Cserhátnak. Tiszta időben különösen nagyszerű a kilátás: a Börzsönytől a Mátráig hullámzik a táj, de ha nagyon kémlelünk, a Budai- és a Visegrádi-hegység jellegzetes csúcsai is könnyűszerrel azonosíthatók.

A vár alatt a ZL jelzésen egy különleges geológiai képződményt láthatunk egy korlát mögött. Az andezit oszlopos elválása igazi szenzáció, ilyet csak nagyon ritkán látni (a nem messzi Béren pl.), hiszen ez inkább a bazaltra jellemző. A kihűlő lávafolyás az üledékes kőzetek repedéseibe, hasadékaiba folyt, és látványos, hatszögletű oszlopokká hűlt.

 

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Update: August 09, 2020

Public transport

  • A helyközi buszjáratról a Szandaváralja, Szövetkezeti italbolt (autóbuszforduló) megállónál szálljunk le.

Getting there

  • A szandaváraljai buszmegállóból a Szondi úton vezető K jelzésen indulunk el. Egészen addig kövessük a K-t, amíg a vár alatt el nem ágazik, onnantól a KL jelzés fog felvezetni a hegyre (2,6 km).
  • Ha a Szondi úton parkoltunk, a fenti leírás szerin tudjuk megközelíteni a várromot.

Parking

  • A legközelebb Szandaváralján, a Szondi úton tudunk köztéren parkolni. 

Coordinates

DD
47.911400, 19.422443
DMS
47°54'41.0"N 19°25'20.8"E
UTM
34T 382121 5307657
w3w 
///rashness.yards.cumbersome
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 6.7 km
Duration 2:15 h
Ascent 326 m
Descent 326 m

Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó ...

21
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Mátravidék
Becske - Mátraverebély (OKT-19.)
recommended route Difficulty moderate Stage 19 Open
Distance 73.1 km
Duration 22:10 h
Ascent 2,245 m
Descent 2,495 m

Throughout the 19th section the Blue Trail crosses a more spectacular part of Cserhát. It traverses wooded rolling hills scattered with cozy ...

6
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Szandavár romjai

 Szanda

Special features

Place to visit
  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
  • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp