Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Somló hegyi várrom

· 3 reviews · Ruin · Somló Tájvédelmi Körzet · 349 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Somló vára a Szent István-kilátóból
  Somló vára a Szent István-kilátóból
  Photo: Péter Farkas
A Somló hegy északi részén lévő várat a 13. században építhették, de a 18. század óta nem használták, így azóta folyamatosan romlott az állaga. Ma az egyik legimpozánsabb, bár kevésbé ismert várromunk.

Somló várának romja a Somló hegy tetejéről már messziről üdvözli a látogatókat. Persze csak bizonyos szögből, mert bár a legtöbb irányból nem látszódik, de a hegy platója két „huplit” is rejt. A magasabbikon épült a Szent István-kilátó, míg az alacsonyabb, a hegy északi oldalára néző emelkedésen találjuk a várat. A helyszín nagy előnye lehetett, hogy a bazaltkúp-letörés szélén álló erődítményt csak egy irányból, délről lehetett megközelíteni. Építésének idejét közmegegyezés szerint a tatárjárás utánra teszik, de írásos emlék csak 1352-ben említi először, castrum Somlo néven. Virágkorát Bakócz Tamás érsek tulajdonlása alatt élte, aki a várat olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át. Később gyakran cserélt gazdát az erődítmény, perek sokaságát előidézve, mígnem a Rákóczi-szabadságharc után magára hagyták, köveinek egy részét pedig elhordták.

A bazaltkövekből épült várnak viszonylag épen maradt gótikus jellegű kapuja, ablakkereteinek egy része és ciszternája, de a falak is több méter magasságban állnak még. Jellegzetesnek mondható gúla alakú, jó állapotban megmaradt tornya, amely alatt feltehetőleg a vár házikápolnája lehetett Bakócz korában - bár ez is inkább találgatás, valódi funkcióját még nem sikerült kideríteni. A romnak különleges hangulatot ad a szabálytalan alaprajzú épület falmaradványai között megbújó egykori belső udvarok és tornyok együttese, ráadásul az építmény egy sűrű erdőben áll, szakadékokkal és sziklákkal körülvéve - nem is lehetett egyszerű megközelíteni. A bejárat előtti árkon felvonóhíd vezetett át, a várhoz közelítve a szárazárok még ma is jól felismerhető.

A 2021-22-ben lezajlott felújítás során az elsődleges feladat az állagmegóvás volt, hiszen sok helyen már balesetveszélyessé váltak a falak. Ezen felül a délnyugati, ún. „kaszárnya” szárny falait kiegészítették, az épületszárnyat pedig félnyeregtetővel fedték le, így védve az egykori falfelületeket és biztosítva az egész évben látogatható bemutatóteret. A helyiségek közötti válaszfalakat és ajtókat restaurálták, a hajdani sütőházat, a belső udvar egykori bejáratát a lépcsővel és a híddal pedig helyreállították. A felső, stabilizált és visszaépített lőrésekhez visszaépítették a galériát, azaz más néven a gyilokjárót, ahonnan a szűk nyílásokhoz könnyen hozzáfértek a várvédők – ma a panorámát szemlélhetjük innen. A magasföldszinten kialakított régészeti bemutatótér az elmúlt időszak feltárásainak eredményeibe enged betekintést.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Update: March 29, 2022

Public transport

 • Észak felől érkezve a helyközi buszról a Doba, Három diófa megállónál szálljunk le.
 • A Szombathely és Veszprém között közlekedő vonatokról a Somlóvásárhely állomáson szálljunk le.

Getting there

 • A dobai megállóból a S▲ jelzésen indulunk, egészen a T elágazásáig emelkedünk. Onnan a S, P jelzést, majd nemsokára a várhoz a SL jelzést követjük (1,9 km, 181 m szintemelkedés).
 • Bárhol rakjuk le a kocsit a Dobáról vezető úton, onnan a S▲ jelzésen megyünk tovább, majd S, P jelzéseket, végül a SL-t követjük a várig. 
 • Ha a déli oldalon parkolunk, érdemes a P, majd SL jelzésen menni a várig, mivel az érinti a Szent István-kilátót is (1,4 km, 123 m). Visszafelé akár a tanösvényen is jöhetünk (vagy fordítva), így bejárjuk a Somló platóját (2,1 km, 113 m szintemelkedés). 
 • A vasútállomásról a S jelzéseket kövessük a hegy aljáig. Innen jobbra is indulhatunk, a Szent Margit-kápolna felé, ahonnan a P , majd a végén a SL jelzés vezet a várhoz (4,3 km, 271 m), vagy balra indulva a S+ jelzést követve érünk ugyanoda (4,8 km, 254 m szintemelkedés).

Parking

 • Autóval észak felől egészen a hegy aljáig mehetünk Doba felől a S▲ jelzésű aszfaltúton. 
 • A déli oldalon a Szent Margit-kápolnánál parkolhatunk.

Coordinates

DD
47.150566, 17.370134
DMS
47°09'02.0"N 17°22'12.5"E
UTM
33T 679680 5224621
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Marcal-medence
A varázslatos Somló titkai
recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.4 km
Duration 3:15 h
Ascent 508 m
Descent 508 m

A szoknyájától a sapkájáig bekalandozzuk ezt a fenséges, szőlőkkel borított tanúhegyet, amely a kilátótól a kápolnákon át a középkori várromig ...

9
from Péter Farkas,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Somló Tájvédelmi Körzet
Somlai söndörgő
recommended route Difficulty moderate
Distance 10.7 km
Duration 1:15 h
Ascent 484 m
Descent 484 m

Klasszikus föl-le görbéjű futás, számottevő szintkülönbséggel, de nem kifejezetten technikás terepen. Ehhez kapjuk ráadásként a szőlőhegyi ...

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.7
(3)
Ákos Kovács
June 08, 2022 · Community
A parkolótól rövid úton, azonban jelentősebb emelkedőt leküzdve érjük el a várat. Az út végig aszfaltozott, illetve betonozott. A vár jelenleg felújítás alatt áll.
Show more

Photos from others


Somló hegyi várrom

Somló
 Doba

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp