Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Markazi vár romja

Ruin · Mátrai Tájvédelmi Körzet · 444 m · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Markazi vár még megmaradt falai a kaldera felett
  / A Markazi vár még megmaradt falai a kaldera felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mátra déli lábánál bújik meg a 13. századi vár romja. Bár stratégialilag tökéletes helyre, egy nehezen bevehető sziklabércre épült, katonai szerepe sosem volt, tulajdonosai inkább vadászatok alkalmával időztek itt. A területen még nem történt régészeti feltárás, és állagmegóvás hiányában sajnos a megmaradt falak is továbbpusztulnak. Mégis, a történelem és a szép kilátás kedvelőinek ajánlott.

A Mátra déli lábánál fekvő Markaz falu első birtokosai a Kompoltiak voltak, akik az Árpád-kor egyik legkiterjedtebb nemzetségének, az Abáknak a leszármazottai. Ők építették a 460 méter magas bércre a ma már csak romjaiban létező várat. Építésének időpontját 1270-es, 80-as évekre teszik, oklevelekből ismert első ura Kompolti Imre, a későbbi siroki várnagy volt.

A téglalap alapú várat a középkori szokásoknak megfelelően szabálytalan alakú, a helyszínen talált kövekből építették, amelyet mészhabarcs tartott össze – meglehetősen tartósan. Az építményt a nyugati, meredek oldal kivételével 8-10 méter széles, 3-4 méter mély sáncárok vette körül – ennek nyomait ma is láthatjuk, igaz, a kőtörmelék befedte.

A vár bejáratát az északi, könnyebben járható oldalon alakították ki, ahonnan csigás emelőszerkezettel működő felvonó hídon át lehetett bejutni. A kapu feletti lakótoronyban kapott helyet az őrség, innen kezelték a kaput. A terület adottságai miatt elég szűkös lehetett az élet a várfalakon belül, de jutott hely egy kápolnának, egy belső udvarnak, és a falak alatt pincének is.

A vízellátást leleményesen oldották meg a közeli Vár-patakon duzzasztott tóból. A 200 méter távolságra és 100 méter szintkülönbségre lévő vizet egy kötéllel mozgatott, siklópályán csúszó edényrendszerrel húzták fel az erődbe. A duzzasztás és a siklópálya nyomai ma is kivehetők a vár alatt.

A várnak katonai szerepe, jelentősége sosem volt, építtetője és későbbi tulajdonosai pihenésre, és főleg vadászat céljára használták. A vár a 13. század végétől a 15. század elejéig élte fénykorát, ám 1421-ben a Kompoltiak Visontai ága kihalt, ami megpecsételte az épület sorsát. A területet a Nánát is birtokló rokonok örökölték, akik uradalmukat az oroszlánkői várból és Sirokból igazgatták, így a markazi vár háttérbe szorult.

Ahogy építésének pontos évét, úgy a pusztulásáét sem ismerjük, de feltehetően a 16. századi török betörés idején történhetett, mivel 1570-ben már csak lerombolt palota néven említik. Köveinek nagy részét „ősi” szokás szerint a környékbeliek elhordták, és építkezésekhez használták fel. Az erődítmény egykori bejáratát ma már csak az egyenetlen felszín mutatja, a vár belső területén pedig néhány méter magas falmaradványokat láthatunk. A legjobban a keleti fal maradt meg, itt akár 9 méter magas falmaradványokat is láthatunk, az északi fal pedig, ahol a kapu is állt, szinte teljesen eltűnt, maradványait a leomlott kövek jelzik csupán.  

Markaz egykori főúri várából ma már csak ez a néhány romos kőfal maradt, de természeti környezete és a kilátás a falak mellől viszont csodás. Északnyugat felé a Mátra hullámzó magaslatait, délkelet felé Markazt láthatjuk a hatalmas víztározóval a háttérben.

A közel ezer négyzetméteres területen még nem végeztek régészeti feltárást. A szirt szélén álló várat három oldalról meredek hegyoldal övezi, csak északról kapcsolódik egy gerincen keresztül a Hegyes-tetőhöz, így a ZL jelzésű turistaút is innen közelíti meg.

 

Tipp:

 • A markazi várba vezető út hosszabb szakaszokon köves, görgeteges; érdemes a bokát jól tartó vagy magas szárú bakancsot viselni a boka védelme érdekében.

Open from

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Price:

Ingyenes.

Public transport

 • Helyközi buszokkal utazva a Markaz, posta megállónál szálljunk le.

Getting there

 • Markaz központjából induljunk a ZL jelzésen északi irányba a Dobó utcán, majd a Kálvária utcára fordulva vezet ki a turistaút a faluból. Továbbra is a ZL jelzést követve jutunk fel a várromhoz (2,5 km, 259 m szint).

Parking

 • Autónkat a Markaz központjában lévő parkolóban hagyhatjuk.

Coordinates

DD
47.836903, 20.039123
DMS
47°50'12.9"N 20°02'20.8"E
UTM
34T 428097 5298619
w3w 
///infers.prouder.blockages
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Mátravidék
Markaz – Parádfürdő
recommended route Difficulty difficult
Distance 14.8 km
Duration 4:35 h
Ascent 521 m
Descent 497 m

Várrom, csodás erdők és még egy vízesés is vár titeket, ha ezt a túrát választjátok.  

from Koppány Keresztesi,   Együttműködő szervezetek
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.2 km
Duration 3:15 h
Ascent 495 m
Descent 495 m

Kompakt, tartalmas túra a mediterrán hangulatú tájon, ahol a Mátra rejtett zugain és Markaz gazdag történelmén keresztül ismerhetjük meg a Kékes ...

8
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.7 km
Duration 3:45 h
Ascent 591 m
Descent 591 m

A sziklaformációkkal és forrásokkal tűzdelt panorámatúra könnyed, de látványos útvonalat kínál a Kékestetőre érkezőknek. A nem túl nagy ...

7
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 19.4 km
Duration 6:05 h
Ascent 766 m
Descent 1,143 m

Hosszú túra a Mátra legmagasabb tömbjein át a Kékesről Galyára, majd az Ágasvár felé vezető keskeny gerincen. Óriás bükkösök, panorámás sziklák, ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 7.5 km
Duration 2:05 h
Ascent 45 m
Descent 707 m

Könnyű családi séta a Kékesről Mátrafüredre sok forrással, egy különleges kőtenger és egy szép völgy érintésével.

from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 7.9 km
Duration 2:22 h
Ascent 113 m
Descent 413 m

Ha nem az a cél, hogy a legrövidebb úton, hanem a legszebben érjünk le Mátraházára, akkor olvassuk tovább a leírást!

from Koppány Keresztesi,   Együttműködő szervezetek
Trail Running · Mátra-hegység
Kékestető csúcsfutás
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 14.4 km
Duration 2:50 h
Ascent 729 m
Descent 729 m

Ahogy a neve is mutatja, vérbeli csúcsfutásra számítsunk. Nincs is romantikusabb kihívás hazai terepen, mint önerőből felfutni az ország ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 15.6 km
Duration 5:05 h
Ascent 822 m
Descent 822 m

Sok látnivalót felfűző, egyenletes szintemelkedésű körtúra Mátrafüredről a Kékesre kilátókkal, forrásokkal, barlanggal, sáncvárakkal és ...

8
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp