Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Religious Institution

Szalézi templom és rendház, Péliföldszentkereszt

Religious Institution · Gerecse · 165 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A péliföldszentkereszti Lourdes-i barlang szentélye
  A péliföldszentkereszti Lourdes-i barlang szentélye
  Photo: Péter Farkas
A 20. század elején telepedett meg Péliföldszentkereszten az Olaszországból indult oktató-tanító rend, a Don Bosco Szaléziak. Templomukban értékes kegytárgyat őriznek, a közeli tisztáson pedig csodatévő víz fakad a forrásból – nem csoda, hogy a kis településrész évszázadok óta közkedvelt zarándokhely.

A szalézi rend (hivatalos nevükön Szalézi Szent Ferenc Társasága - Don Bosco Szaléziak) 1859-ben, Torinóban alakult meg. A rend alapítója a 19. században élt Giovanni Bosco, azaz Bosco Szent János, még ismertebb nevén Don Bosco. A későbbi rendalapító szegény olasz parasztcsaládból származott, aki papként az elhagyott, rossz sorban élő gyerekek nevelésnek szentelte életét. Bár részletes módszertant nem dolgozott ki, elve a szereteten és a kölcsönös bizalmon alapuló nevelés volt, amit vidámsággal, énekléssel, sporttal és játékos tanulással ötvözött. A szalézi rendet a maga köré gyűjtött és oktatott utcagyerekekből építette fel a pápa támogatásával. Tanítványai nem csak vallást tanultak, de mesterséget is, és nem sokkal később megalapította a rend női ágát. Már életében hihetetlen gyorsasággal terjedt és növekedett a rend Itáliában és külföldön is; halála évében, 1888-ban a szalézieknek 250 háza volt 130 ezer növendékkel. Don Boscót 1934-ben avatta szentté a katolikus egyház. Rendjét a 16. században élt francia papról, Szalézi Szent Ferencről nevezte el, akinek nagy tisztelője volt.

Magyarországon 1913-ban jelentek meg a szaléziak Péliföldszentkereszten Zafféry Károly jóvoltából, akit az első magyar szaléziként tartanak számon. A következő évtizedekben egymás után nyitották meg házaikat, diákotthonaikat, táboraikat, iskoláikat szerte az országban.

Péliföld már a 14. század végétől egyházi birtok volt. Templomának – a most látható, barokk jegyeket viselő épület 1735-ben létesült egy korábbi helyén – legértékesebb ereklyéje egy kis faszilánk, amely a hagyomány szerint Krisztus keresztfájából való. Ezért Eszterházy Imre hercegprímás kegyhellyé, búcsújáróhellyé nyilvánította a falut és templomát. Ma is több zarándokút halad át itt (Mária út, Gyöngyök útja).

Eleinte a templomos lovagrend háza állt a mai rendház helyén, majd a 18. század közepén a nazarénusok, rövid időre pedig a pálosok telepedtek meg. A 20. század elején a szaléziak vették át a kegyhely gondozását, és elindították a Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Intézet négyosztályos fiúnevelő intézetét. 1950-re, amikor a szerzetesrendek működését betiltották, 280 magyar szalézi szerzetes munkálkodott több mint 15 helyen.

1950 és 1981 között, a szocializmus évtizedeiben jól ismert recept szerint, a vallási működéstől távol eső vájárképző iskola és internátus működött Péliföldszentkereszten. A zarándokházból fogház lett, lakói a szénbányában dolgoztak, a manzárdos teológiaépületet pedig a helyi téesz vadászházaként használták.

A rend csak 1992-ben kapta vissza a templomhoz épített rendházat és a hozzá tartozó épületeket. Ez utóbbiak egyike a Don Bosco Ház, amely 1932-ben teológiai főiskolának épült, a másik pedig az 1943-ban épült, emeletes zarándok- és ifjúsági szállás, a mai Szalézi ifjúsági Ház.

Érdemes elsétálni a 18. századi Kálvária-szoborcsoporthoz is, melynek minden stációja más-más stílusban épült az 1930-as években. A kolostortól nem messze, az Országos Kéktúra útvonalát követve egy erdei tisztáson találjuk az egykori dorogi bányaigazgató által kiépített ”Lourdes-i barlangot”. A kőből épített magaslaton lévő mesterséges üreg a csodatévő helynek tekintett Szent-kút mellett épült, közepén egy Mária-szobor áll. A tisztáson találunk padokat és egy kisebb vízfakadást, a Mária-kutat is.

A templomtól a másik irányba elindulva pedig a 2020-ban nyílt, szintén a szaléziak által fenntartott Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot nézhetjük meg, ahonnan a környező természeti értékeket indulhatunk el felfedezni.

Opening hours

A kegytemplomban vasárnap 10 órakor, hétköznapokon 18:30-kor van szentmise. Csoportoknak egyeztetés után igény szerint más időpontban is lehetőséget biztosítanak.

Price:

 • A rendházban, a Don Bosco Házban és az Ifjúsági Házban lévő szállások árairól ezen a honlapon találunk részletes információt.
 • A templom, a kálvária, a Lourdes-i barlang szabadon látogatható.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: February 09, 2022

Public transport

 • Bajót felől busszal érkezve a Péliföldszentkereszt megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállóval szemben besétálunk a templomhoz.

Parking

 • Az út mentén, a buszmegállónál találunk egy parkolót.

Coordinates

DD
47.708818, 18.588172
DMS
47°42'31.7"N 18°35'17.4"E
UTM
34T 319083 5286755
w3w 
///flapper.ventilator.tending
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Endurance Hike · Dunazug-hegyvidék
Bányászkör túrautak - Schmidt Sándor-kör
recommended route Difficulty difficult
Distance 55.6 km
Duration 15:00 h
Ascent 1,880 m
Descent 1,880 m

A Bányászkör túrautak létrehozásának célja, hogy minél többen megismerjék a dorogi kistérség szénbányászathoz kapcsolódó emlékhelyeit, emlékműveit, ...

1
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.8 km
Duration 3:30 h
Ascent 477 m
Descent 477 m

A Keleti-Gerecse mészkőrögeinek leglátványosabb képviselői a remek kilátást kínáló, barlangoktól zegzugos, misztikus Öreg-kő, és a hegyből kioldott ...

40
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Dunazug-hegyvidék
Szárliget - Dorog (OKT-11)
recommended route Difficulty moderate Stage 11 Open
Distance 66.7 km
Duration 20:20 h
Ascent 2,130 m
Descent 2,235 m

The 11th section of the Blue Trail guides you through Gerecse Mountains abundant in lookouts. Rocky paths, dense forests, cliff lookouts and ...

7
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Szalézi templom és rendház, Péliföldszentkereszt

 Bajót - Péliföldszentkereszt
Phone +36 20 235 9006

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp