Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Park

Makkosi-rét (Makkosmária)

Park · Budai-hegység · 333 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Máriamakki-rét, a háttérben a kegytemplom
  A Máriamakki-rét, a háttérben a kegytemplom
  Photo: Péter Farkas
Budapest határában, turistautak találkozásánál terül el a tágas Makkosi-rét, ahol tekintélyes méretű, öreg tölgyfák árnyékában pihenhetünk meg.

A főváros körüli erdők mindig is kiemelkedően népszerűek voltak a kirándulók körében – ma sincs ez másként. Érthető, hiszen a környék számtalan túralehetőséget kínál. A Normafa, János-hegy, Budakeszi és Csillebérc által határolt erdőt pedig különösen sűrűn hálózzák be a turistautak, amelyek mentén kisebb-nagyobb pihenőhelyeket találunk.

A Makkosmária melletti rét is az ismert kiránduló- és piknikezőhelyek egyike, amelyet legfőképpen híres búcsújáró kegytemplomáról ismerhetünk. A Mária-kultuszt megalapozó szentképet a templomban őrzik, de egy másolata a tisztás egyik fáján is látható. Három zarándokút is elvezet előtte: a Mária-út, a Szent Jakab-út és a Magyar Zarándokút. A kellemesen szellős, hangulatos tölgyfaligetben kényelmes padokat, asztalokat helyeztek el, így több társaság is élvezheti az erdőszéli pikniket a tűzrakó helyek mellett. Ha fölös energiánkat akarjuk levezetni, erdei tornaszerek állnak rendelkezésünkre, egy hirtelen zápor elől pedig esőbeállók adhatnak menedéket. 

A Makkosmáriaként ismert terület valójában csupán a rétet és a templomot foglalja magában, de gyakran keverik Budakeszi Máriamakk városrészével. Apró érdekesség, hogy míg a rét még éppen Budapest XII. kerületében található, a szélén álló Angyalok királynéja-templom már Budakeszihez tartozik.

Makkosmária – a név eredete

A tölgyfák uralta rét és a mellette álló templom már a 18. század óta búcsújáróhely. Legendája szerint 1731-ben Traub János helyi legény éppen a közeli szőlőbe tartott, amikor egy tölgyfánál megjelent neki Krisztus arca. Később, amikor egy súlyos betegségből kigyógyult, hálája jeléül egy Mária-képet akasztott az említett fára. Hamarosan elkezdetek mások is a képhez járulni, kezdetben szóbeszéd útján, majd püspöki jóváhagyással terjesztve a hely „csodatévő” erejét. Először egy kis kápolna épült a Mária-kép fölé, aztán az óbudai Fogolykiváltó Szűzanya Szentháromságról nevezett trinitárius szerzetesrend építette fel egytornyú templomát és kolostorát 1768-ban. Ekkor a szentképet a fatörzzsel együtt a templomban helyezték el, ám 1784-ben II. József a legtöbb szerzetesrendet feloszlatta, köztük a keresztények török fogságból való kiszabadításán fáradozó trinitáriusokat is. A Mária-kép a budakeszi plébániatemplomba került, a kolostor és a kápolna pedig idővel romossá vált.

A két világháború között a szervita rend élesztette fel a kápolnát, majd a II. világháború alatt egyre többen jártak ide hadifoglyokért imádkozni, a régi hagyományokat folytatva. A háború után, 1948 és 1950 között újjáépítették a barokk templomot, és a mai napig a Fogolykiváltó Szűzanyához imádkoznak benne - igaz, már nem a háborús foglyokért, hanem a káros szenvedélyek rabjaiért.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: May 24, 2022

Public transport

 • Ha Budakesziről indulunk, a 22A busszal Budakeszi, Dózsa György tér megállóig utazzunk.
 • A Normafáról indulva a 21-es busszal a Normafa, látogatóközpont vagy a Csillagvizsgáló megállónál szálljunk le.
 • Gyermekvasúttal is érkezhetünk, ekkor a Virágvölgy megálló esik a legközelebb.

Getting there

 • A budakeszi buszvégállomástól a Kert utcán induljunk el (az út túloldalán). Itt három jelzést látunk, amelyek később szétválnak. Ha a Szent Jakab-út kagyló jelét követjük, az rövidebb ugyan (2,5 km, 116 m szint), de ha a Mária-út ᵯ és a Z+ jelzését követjük végig, akkor útba ejthetjük az izgalmas Mária-szurdokot is (3,7 km, 138 m szint).  
 • Normafán keressük meg a székelykaput, onnan indul a Z+ jelzés. Ezt kövessük végig, 1,8 km lefelé séta után érünk a rétre.
 • A Gyermekvasút Virágvölgy megállójától induljunk el az állomással szemközti oldalon lefelé, egy jelzetlen úton. Ez a Mária-útba fut bele, forduljunk jobbra. A Csacsi-réten keresztül érünk el Makkosmáriáig (1,4 km).
 • Csillebércről induljunk el a Konkoly-Thege Miklós úton a S+ jelzést követve, majd nemsokára folytassuk utunkat a S jelzésen, ez elvezet Makkosmáriáig (1,9 km).

Parking

 • Budakeszi felől érkezve a templom mellett tudunk parkolni.
 • Parkolhatunk a Normafán (hévégén fizetős) és Csillebércen is.

Coordinates

DD
47.498159, 18.945287
DMS
47°29'53.4"N 18°56'43.0"E
UTM
34T 345249 5262571
w3w 
///visions.impaired.overhaul
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 13.4 km
Duration 4:15 h
Ascent 426 m
Descent 690 m

A kárpáti bükkösöktől a mediterrán fenyvesekig változatos hangulatok közt túrázunk a főváros erdeiben. Felszentelt kegyhely, dolomittornyok és a ...

7
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 15.5 km
Duration 4:40 h
Ascent 613 m
Descent 688 m

Budapest határán túrázva tartalmas keresztmetszeti képet kaphatunk arról, mennyire sokrétű, mozaikos hegyi táj terül el a főváros oldalában.

4
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Makkosi-rét (Makkosmária)

 Budapest

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp