Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Nature reserve

Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa

Nature reserve · Cserhát-vidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  / Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A Tarcsai-patak völgyében fekvő kis nógrádi faluban található kertet Mesterházy Zsolt alapította 1981-ben, kizárólag fenyőfélék részére. A fenyőnemesítő és fenyőrendszertanász fő célja a növényhonosítás volt: fajok és fajták kiválasztása a Föld felmelegedése miatti fajtacserék biztosításához. Mivel a célok között az ismeretterjesztés is szerepelt, húsz évvel alapítása után látogathatóvá vált a kert, igaz, csak előzetes bejelentkezéssel.

A Kert története és céljai

A Mesterházy Fenyőgyűjtemény magánkezdeményezésben jött létre 1981-ben, a fenyőfélék bemutatására, Isépy István és Kósa Géza szakmai támogatásával. Az érdeklődő közönség számára a kert 2001. június 14-én, alapításának 20. évfordulóján nyílt meg.

A gyűjtemény 400 taxonjából 319 államilag minősített növény. Jellege folytán rendszertani bemutatóként is szolgál, így a tájképi látványon túl oktatási célokra is alkalmas.

A kert célja – a bemutatáson túl – a növényhonosítás: fajok és fajták kiválasztása a Föld felmelegedése miatti fajtacserék biztosításához. Az időjárásában meglehetősen szélsőséges termőhely rendkívüli módon megviseli a kiültetett állományt. Nyáron elviselhetetlen a forróság és többnyire az aszály a délnyugati kitettségű lejtőn. Télen szélcsend és hó esetén, felhőmentes időben nem ritka a -28, -30 °C sem, amely kezdetben nagy károkat okozott a Kertben. Az ilyen körülmények között edződött és szelektálódott fajok és fajták viszont köztermesztési céllal is bátran szaporíthatók.

Botanikai értékek és gyűjteményi sajátosságok

A gyűjtemény büszkeségei a szélsőséges éghajlatról érkezett ritka fenyők, amelyek mára termő példányokká cseperedtek, mint pl. a koyama-luc, a tiensani, szahalini és szibériai luc, több távol-keleti jegenyefenyő, a mexikói diófenyő, a közönséges erdeifenyő mongóliai változata.

Igen meglepő eredmény, hogy a félsivatagi fenyők átvészelték az olykor -30°C-os hideget, mint pl. a nehézszagú boróka, a szír boróka, az aligátor-boróka, a szikláshegységi boróka több változata, valamint a baker-ciprus, amely az egyetlen életben maradt ciprus a fagyos kertben.

További fontos tapasztalatok fogalmazódtak meg a jegenyefenyők műveléséről is, melyek egy része kifejezetten szárazságtűrő, és intenzív növekedésre hajlamos, ha a klíma nem is mindig kedvező. 21 jegenyefenyő faj és közel 30 változata él a Kertben.

Az alapító szerint a gyűjtemény legnagyobb tanulsága a libanoni cédrus sorsa lehet. Gond nélkül, üdezölden viseli a -28, -30°C fokos hidegeket, miközben mellette a kék atlaszcédrusok lombja -22°C-os fagyban két méterig, -25°C alatt a teljes lombozat barnára ég, és csak a tavaszi rügyekről újul meg.

Kutatás

A Mesterházy Fenyőgyűjtemény a kontinentális és félsivatagi körülmények között honos fenyőszelekció, valamint az időskori kiválogatáson alapuló fenyőnemesítés egyik helyszíne. Előbbi a Debreczy Zsolt és Rácz István szerzők által Magyarországra hozott félsivatagi eredetű fenyőkkel kezdődött az 1980-as években, melyhez idővel számos kutató csatlakozott más gyűjtőutakról származó növényekkel.

Open from

Nyitvatartás nincs, a kert csak a tulajdonossal előzetesen egyeztetett időpontban látogatható.

Profile picture of Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Updated: March 17, 2020

Public transport

 • A falu távolsági busszal érhető el. Az Erdőtarcsa, községháza megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállótól indulva a kanyarban térjünk le a főútról, és menjünk át a patak feletti kis hídon. A Rákóczi útra kiérve forduljunk balra, ott találjuk a Fenyőgyűjteményt.

Parking

 • Az utcán tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.764491, 19.540877
DMS
47°45'52.2"N 19°32'27.2"E
UTM
34T 390662 5291155
w3w 
///punctuating.playfully.impaired
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.

Profile picture

Photos from others


Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa

Rákóczi utca  12.
2177 Erdőtarcsa
Phone +36 1 303 7269; +36 30 665 3625

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp