Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Museum

Reguly Antal Múzeum

Museum · Bakonyvidék · 399 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Reguly Antal Múzeum
  Reguly Antal Múzeum
  Photo: facebook.com/regulymuzeum

A festői fekvésű Zirc főterén álló barokk épületben, az úgynevezett "Dubniczay-házban" található múzeum a Reguly Antal néprajzkutató életét és munkásságát ismertető kiállításon kívül helytörténeti és képzőművészeti gyűjteményt is bemutat.

A Reguly Antal Múzeum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

1819-ben, amikor Kőrösi Csoma Sándor elindult keletre, Szeder Fábián pedig megjelentette a palócokról szóló néprajzi leírását, a zirci ciszterci apátság ügyvédjének, Reguly Istvánnak fia született. Július 11-én keresztelték, Antal néven, hiszen keresztapja Dréta Antal zirci apát volt. Reguly Antalt már 1843-ban „észak Kőrösi Csomájának” nevezték, hiszen elődjéhez hasonlóan önfeláldozóan kutatta a magyarság eredetét.

A Zirc főterén álló Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház az 1766-ban épült, barokk lakóházban, az ún. "Dubniczay-házban" kapott helyet, hiszen a védett műemléket Reguly Antal szülőházaként tartják számon. A múzeum műemlék épülete az elmúlt években teljesen megújult, a főépületben 2021 őszétől már megtekinthető a „Regulyversum – mindent Regulyról” címmel a névadó kutató életútját, kutatói pályáját bemutató új, állandó kiállítás.

A kiállítás Reguly életét egyetlen nagy utazásként mutatja be, hiszen a 19 éves, frissen végzett jogászhallgató rövid, nyugat-európai utazásából kerekedett ki északi kutatóútja, itthoni élete pedig – a palócok közé tett utazástól eltekintve – elsősorban Pesten telt, így munkássága valóban leírható egy utazással, sőt, hogy irodalmi hasonlatot használjunk, egy „fejlődésregénnyel”. A nagy utazás alatt ugyanis az utazgató jogászból – rengeteg munka árán – elismert tudós lett. A kiállítás éppen az út alakulásának körülményeit, okait próbálja bemutatni: milyen háttérrel, milyen motivációval, milyen véletlenek, találkozások hatására, mennyi vívódással, gonddal, elszántsággal járta be Reguly ezt az utat. A kiállítás szövegezésében tág teret kapnak a Reguly-kéziratok, illetve a neki vagy róla írt levelek, amelyek apró részletei rávilágítanak a kalandos kutatóút hátterére is. A kiállítás anyagának gyöngyszemei a Reguly által gyűjtött tárgyak, de újabb kollekciók darabjai is kerültek a vitrinekbe részben a múzeum saját gyűjteményéből, részben a Göcseji Falumúzeum Finnugor Néprajzi Parkjának anyagából.

A Reguly életutat a kiállítás többféle módon mutatja be: az olvasni nem tudó kisgyermektől a tudományos érdeklődésű felnőtt látogatóig mindenki számára alakítottak ki tartalmakat: látványos grafikai és installációs elemeket, kézbe vehető játékokat, interaktív IT eszközöket és persze hosszabb magyarázó szövegeket is. A nyelvrokonságot bemutató teremben például az uráli (finnugor és szamojéd) nyelvekből hallgathatnak közös eredetű szavakat és példaszövegeket, vagy az Urál hegység dombortérképére vetített térképen követhetjük Reguly útját. Játékos feladatokon keresztül tehetjük próbára nyelvtanulási és térképezési adottságainkat azokon a problémákon keresztül, amelyekkel Reguly is találkozott: hogyan értsünk meg egy nyelvet szótár és nyelvtan nélkül? Hogyan rajzoljunk térképet műszerek nélkül, a lakosok elmondása alapján? Hogyan birkózzunk meg a zord természeti környezet kihívásaival?

A múzeumban az egyéni látogatók mellett a csoportokra is gondoltak, így kifejezetten várják a tanulmányi kirándulásra érkező osztályokat, hogy a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a földrajz és a honismeret tárgyakhoz kapcsolódó foglalkozások keretében ismerkedjenek meg nem csak Reguly Antal életművével, hanem a nyelvrokonság kutatásának módszereivel, a térképezés alapjaival, a finnugor nyelvű népek kultúrájával.

A múzeum kétszintes barokk főépületéhez egy földszintes épületszárny is csatlakozik, ahol a Bakonyra jellemző népi kismesterségek műhelyei kerültek kialakításra. Az alkotóházi részlegének felújítása 2019-ben fejeződött be.  A múzeum fontos hivatásának tekinti a környékbeli népi mesterségek életbentartását. A felszerelt fazekas-, szövő-, bognár-, kovács- és mézeskalácsos-műhelyeinkben rendszeresen tartuanak foglalkozásokat, tanfolyamokat. A cél, hogy az alkotás bárki számára elérhető legyen. Az alkotóház elsősorban a népi kézművességre fókuszál, de nyitottak a kortárs alkotóművészet befogadására is. Az egyes műhelyek a bemutatókon és foglalkozásokon túl helyet adnak az adott mesterségről szóló kiállításnak is. Utóbbihoz „Műhelytitkok” néven izgalmas tárlatvezetés is kérhető, mely szemléletesen mutatja be e lassan feledésbe merülő kismesterségeket.

2022.06.25-én, a Múzeumok Éjszakáján nyitott meg az intézmény saját kávézója a Reguly Múzeum Kávézó. A több mint 250 éves épület alsó szintjén, a múzeumi bolt mögött kialakított helyiség és a hozzá tartozó faburkolatú terasz a múzeum épületegyüttesének zárt belső udvarára nyílik. Az udvar csendes oázis a város szívében: gyönyörű virágoskerttel ideális helyszín beszélgetésekhez, találkozásokhoz. A vendéglátóhely kínálatában kávék, teák, frissítők és sütemények is megtalálhatók.

Opening hours

2021. november 1. - 2022. március 31.:

 • vasárnap és hétfő: zárva
 • kedd-szombat: 9:00-16:00

2022. április 1. - október 31.:

 • hétfő: zárva
 • kedd-szombat: 10:00-17:00
 • vasárnap: 11:00-17:00

Price:

Regulyversum – Mindent Regulyról

 • Teljes árú belépőjegy: 1200 Ft
 • Kedvezményes belépőjegy: 600 Ft
 • Belépőjegy zirci lakosoknak: 150Ft
 • Múzeumpedagógiai foglalkozás: 900 Ft
 • Tárlatvezetés (Előzetes bejelentkezés szükséges, maximum 20 fő): 6000 Ft

Műhelytitkok- Látogatható Raktár

 • Teljes árú belépőjegy: 900 Ft
 • Kedvezményes belépőjegy: 450 Ft
 • Kézműves foglalkozás (előzetes bejelentkezés szükséges): 1200 Ft
 • Várostörténeti séta: 900 Ft

A belépőjegy és tárlatvezetés árából 15% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Katalin Sarkadi
Author
Katalin Sarkadi
Update: August 10, 2022

Public transport

 • Autóbusszal Veszprémből, Zirc, Rákóczi tér megállóig. A menetidő - járattól függően - 30-40 perc.
 • Vasúton a Veszprém - Győr vonalon közlekedő vonatokkal, Zirc megállóhelyig.

Getting there

 • A buszmegállótól kevesebb mint 200 méterre található a múzeum. A megállótól északnyugatra indulva, majd balra fordulva a Rákóczi tér túloldaláig kell menni.
 • A vasútállomástól (ha nem szállunk buszra) 1 kilométert kell gyalogolnunk a múzeunig. Az állomástól délkelet felé indulunk a Vasút soron, majd jobbra fordulunk a Köztársaság utcába. A 82-es úthoz érve (Köztársaság út) balra fordulunk és elindulunk a templom felé. A Rákóczi térhez érve jobbra tartunk és a tér túloldalán érünk el a múzeumhoz.

Parking

 • Az út túloldalán parkolhatunk, de ha nincs hely, a múzeumtól északi irányba indulva, majd az első mellékutcán balra fordulva nagy, kiépített parkolót is találunk.
 • Zirc település a 82. számú főútvonal mentén fekszik, Veszprémtől 24 km távolságra.

Coordinates

DD
47.262280, 17.870842
DMS
47°15'44.2"N 17°52'15.0"E
UTM
33T 717180 5238308
w3w 
///heats.galaxies.stardom
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Északi-Bakony
A legendás Szarvas-kút környékén
recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.5 km
Duration 2:45 h
Ascent 233 m
Descent 233 m

Könnyű sétának beillő kirándulásunk a Zirc környéki szelíd magaslatokra invitál bennünket. A város és a közigazgatásilag hozzá tartozó Akli ...

8
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 21 km
Duration 5:50 h
Ascent 330 m
Descent 503 m

Egy igazi kalandpark a kacskaringós Cuha-szurdok. A műemléki védettséget élvező vasút majdnem végigkísér bennünket olyan látványelemekkel, mint ...

5
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Bakonyvidék
Zirc - Bodajk (OKT-09.)
recommended route Difficulty moderate Stage 9 Open
Distance 57.9 km
Duration 16:50 h
Ascent 1,225 m
Descent 1,455 m

The 9th section of the Blue Trail traverses the most varied landscape of Bakony abundant in karst formations and with chilly gorges, spacious ...

12
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 88.5 km
Duration 11:30 h
Ascent 837 m
Descent 756 m

A méltán híres bencés főapátságtól a királynék városáig vezető túraútvonal az első azok közül, amelyeket új típusú útbaigazító táblák szegélyeznek, ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Bakonyvidék
Zirc körüli hegyeken
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 18.9 km
Duration 5:35 h
Ascent 514 m
Descent 514 m

Zircről induló, kényelmesen járható terepen vezető körtúra. Az útvonal érinti a környék lakott helyeit: Borzavárat, Szépalmapusztát, Pálihálást és ...

6
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Bakonyvidék
Városlőd - Zirc (OKT-08)
recommended route Difficulty moderate Stage 8 Open
Distance 41 km
Duration 12:10 h
Ascent 1,085 m
Descent 990 m

The 8th section of the Blue Trail arrives at the most mountainous part of Bakony traversing a landscape interspersed with steep and long climbs, ...

8
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Reguly Antal Múzeum

Rákóczi tér 10.
8420 Zirc
Phone +36 30 237 6493

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp