Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Museum

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhely

Museum · Ipolytarnóci osmaradványok természetvédelmi terület · 193 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhely
  Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhely

A nemzetközi hírű, Európa egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhelye a szlovák határ közelében, Ipolytarnócon található. A hely a geoturizmus egyik népszerű kirándulóhelye.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

Az 510 hektáros természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme. Az ősvilági Pompejinek is nevezett terület egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított szubtrópusi erdő lelőhelye. A páratlan gazdagságú leletek a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően maradtak fent az utókor számára. A terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok.

A látogatókat az Ősfenyő Belépő épület fogadja. Mellette láthatjuk a bükkábrányi külfejtésben talált 8 millió éves, közel 100 méter hosszúságú, és 8 méter kerületű, hatalmas ősfenyő törzset. A fogadóépület már önmagában is figyelemre méltó, közlekedő folyosója a megkövesedett ősfenyő belső üregét imitálja. A kiállítás és 4D szimulációs terem a terület 20 millió évvel ezelőtti természeti környezetét és élővilágát mutatja be igen látványos módon. A látogatóközponttól indulnak a a terület különleges természeti értékeit bemutató tanösvények: a Kőzetparki, a Biológiai és a Geológiai tanösvény. Utóbbi a legnépszerűbb: a 800 m hosszú, akadálymentesített körút utcai cipőben, esős időben is kényelmesen teljesíthető. Ha végigjárjuk, akkor egy, a cápafogakat rejtő ősi tenger - a Paratethys - fenekétől indulva a szubtrópusi esőerdő maradványain keresztül a vulkánok tetejéig ívelő időutazáson vehetünk részt. Mivel a kiállításon az ősállatokat hologramos animáció segítségével, életnagyságban láthatjuk ott, ahol a vulkáni katasztrófa idején éltek, így könnyebben azonosíthatók a sok száz lábnyom gazdái.

A bemutatóhely területén található lombkorona-tanösvény további lehetőségeket kínál a terület természeti értékeinek felfedezésére.

A fogadóépület melletti étterem tetőteraszán a szomszédos erdő lombkoronájától karnyújtásnyira pihenhetünk meg. A kávézó büfé jelleggel működik, de 15 fő fölötti csoportoknak, előre egyeztetett menüből, külön is főznek. Az étterem mellett egy filagóriát és öt szalonnasütőt is találunk. A gyerekek játszótéren vezethetik le energiájukat.

A területen nincs ingyenes internet elérés és a térerő lefedettség sem megfelelő.

Látnivalók a környéken:

Opening hours

 • kedd - vasárnap: 9:00-17:00

Fogadóépület:

Tavasszal és szeptember – október hónapokban 9:00–16:00 óra között, nyári hónapokban 17:00 óráig történő meghosszabbítással.

A mozgószékes, négydimenziós moziban látható film 10 perces, a vetítőteremben 20 mozgó és 5 stabil szék van, ki- és beszállással 15 percenként kerülhet sor újabb vetítésre. ( Kellő érdeklődés esetén folyamatosan.)

Túravezetések a geológiai ösvényen:

Tavasszal és szeptember-október hónapokban 9:30 – 15:30 között minden óra harminc perckor), nyáron 16:30-as túraindítással meghosszabbítva. A legelső vezetés, a 9:30 időpontra kitűzött túra 4 fő alatt nem indul.

Mivel a geológiai ösvény túraindítási helye a fogadóépülettől – ahol a belépőjegy vétele történik – 700 m-re van, ezért ajánlott a tervezett túra időpontjához képest legalább fél órával előbb a területre érkezni.

Lombkorona ösvény:

A Tuzsony toronyból indul, 10:00 órától 15:00 óráig, külön kiegészítő jegyvétellel látogatható. 4-10 éves gyermekek csak felnőtt kíséretében járhatják be. Biztonsági okokból csúszós illetve viharos időben zárva tart.

Price:

Sétálójegy: 650 Ft/fő 

A parkolás, a bükkábrányi fák, a fogadóépületi kiállítás, a miocén erdő, a kőzetparki, a kőszikla és a biológiai tanösvények megtekintése, valamint a piknikező helyek és a játszótér használata tartozik hozzá.

Lombkorona kiegészítő jegy: 500 Ft/fő

4DX mozi a fogadóépületben:

 • Teljes árú jegy: 1100 Ft/fő

A 4DX mozijegy a sétálójegyi szolgáltatások mellett a fogadóépületi szimulációs, négydimenziós film időutazására is feljogosítja a látogatót.

Geológiai túrajegyek:

 • Teljes árú jegy: 1600 Ft/fő
 • Kedvezményes jegy (nyugdíjas és gyermek): 1200 Ft/fő
 • TEKA kártyával a teljes árú jegy: 1400 Ft/fő

A geológiai túrajegyhez a sétálójegyi szolgáltatásokon kívül az 1 órás, vezetett kirándulás tartozik a világhírű földtani tanösvényen. Csak vezetéssel látogatható.

Kombinált jegy (Geológiai tanösvény + 4D mozi):

 • teljes árú: 2600 Ft/fő
 • kedvezményes árú (nyugdíjas és gyermek): 2100 Ft/fő
 • családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek): 8400 Ft/4 fő
 • TEKA kártyával a teljes árú jegy: 2500 Ft/fő
 • TEKA kártyával a kedvezményes árú jegy: 2000 Ft/fő

Fizetés: készpénz, bankkártya, SZÉP kártya

A belépő árából 4-12% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgálatató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Katalin Sarkadi
Author
Katalin Sarkadi
Update: September 01, 2022

Public transport

 • Vasúton a Balassagyarmat - Szécsény - Ipolytarnóc vonalon közlekedő szerelvényekkel, Ipolytarnóc megállóhelyig.
 • Autóbusszal Salgótarjánból, Ipolytarnóc, buszforduló megállóig.

Getting there

 • A vasútállomástól balra indulunk. Kb. 100 méter után érünk a Kossuth utcához, itt balra fordulunk és innen egyenes az út a bemutatóhelyig. 2 kilométert kell gyalogolnunk.
 • A buszmegállótól kimegyünk a főútra (Rákóczi út/Felszabadulás út) és jobbra fordulunk. A következő kereszteződés balra a Kossuth utca, ezen elindulva egyenesen vezet az utunk a bemutatóhelyig. Összesen 2,3 km.

Parking

 • Megközelíthető Salgótarján felől a 2206-os úton, ez Litkén a 2205-ös útba torkollik, ezen északnak egy-két kilométert. Szécsény felől végig a 2205-ös úton. A vasútállomás felé kell kanyarodni, figyeljétek a Múzeum táblát!
 • A fogadóépület előtt található parkolóban a parkolás ingyenes.

Coordinates

DD
48.232387, 19.651966
DMS
48°13'56.6"N 19°39'07.1"E
UTM
34U 399896 5343008
w3w 
///defaulted.revamp.trended
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy
Distance 6.9 km
Duration 2:00 h
Ascent 178 m
Descent 178 m

Időutazás az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont körül. A geológiai tanösvényen egy 17 millió évvel ezelőtti, folyóparti katasztrófa nyomába ...

1
from Kravalik Zsuzsa, Gulyás Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhely

külterület
3138 Ipolytarnóc
Phone +36 32 454 113

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp