Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Mine

Alginitbánya Gérce mellett

Mine · Kemeneshát · 191 m · closed
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az egyik, már elárasztódott tárna
  Az egyik, már elárasztódott tárna
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
Nem is gondolnánk, amikor elsétálunk egy bánya mellett, hogy milyen érdekes véletlenek járultak hozzá a keletkezéséhez évmilliókkal ezelőtt. Első hallásra talán az is furcsa lehet, hogy az itt található kőzet a mezőgazdaságban és az állattartásban is csodákat művel. Még a gyógyászatban is találkozhatunk a magas szervesanyag-tartalmú alginittel. 

Az alginit keletkezése a vulkáni tevékenységhez köthető. A pliocén korban, vagyis nagyjából 3-5 millió évvel ezelőtt a Kárpát-medence tórendszerében heves vulkánkitörések követték egymást, amiből létrejöttek a mai bazalthegységek. A vulkanizmus következményeként tufagyűrűk is keletkeztek, ezeknek a belsejét idővel víz töltötte ki. Az így kialakult krátertavacskákat  az alulról feltörő hévízforrások felmelegítették, mikroelemekben és ásványokban gazdagították, miközben a tufából is értékes anyagok oldódtak ki. Ebben a zárt, ideális környezetben egyszerű növények és állatok telepedtek meg a vízfelszínen, mint például a zöldalga, és nagymértékben elszaporodtak. Amikor ezek elhaltak, leülepedtek a krátertó fenekére, és a vízpartról behulló növényrészekkel együtt a légmentes környezetben rothadó iszappá álltak össze. Ahogy a tavak idővel feltöltődtek, az iszapba előszeretettel jártak dagonyázni az itt élő tulkok, egyéb nagy testű állatok. Az elpusztult tetemek és a biokémiai folyamatok eredményeként a terület foszforban is gazdaggá vált. Néhány millió év alatt ebből a leülepedett, tömörödött masszából keletkezett az alginit. 

Nem is hinnénk, hogy egy ilyen bizarr módon létrejövő anyagnak mennyiféle felhasználási lehetősége van. Kialakulásából következő magas ásványtartalma miatt előszeretettel használják a termőtalaj javítására. Állati trágyába is keverik, illetve műtrágya helyett alkalmazzák, így mesterséges vegyszerek nélkül érik el kívánt a hatást. Tavasszal a növények leveleire permetezve hatásos védelmet kapnak a károkozók ellen. 

A gyógyászatban iszappakolás alapanyagaként találkozhatunk vele, ami ízületi és reumatikus fájdalmak kezelésére kiváló. A bőr regenerálására is alkalmas, a pikkelysömörben szenvedők jól ismerik. Hihetetlen, de még gyógyhatású italokban is fellelhető a kőzetszármazék. 

Hazánkban 1973-ban fedezték fel az első alginittelepet Pula határában; azóta több lelőhelyre is bukkantak például Egyházaskesző és Várkesző között, vagy itt, Gérce határában. Az Országos Kéktúra nyomvonala melletti, több mint 2 négyzetkilométer kiterjedésű tufagyűrű hazánk legnagyobbja. 

Aki erre jár, vegye figyelembe, hogy a bánya ipari terület, ahova belépni veszélyes és tilos!

Opening hours

closed today
A bánya ipari területe nem látogatható, de a mellette haladó turistaútról betekinthetünk a működés mindennapjaiba.
Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: February 08, 2022

Public transport

 • A Sárvár és Bögöte/Zalaegerszeg/Vásárosmiske/Celldömölk között közlekedő buszokról a Gérce, könyvtár nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Ha északról szeretnénk megközelíteni a bányát, akkor a Sárvárról és Celldömölkről induló buszokról a Sitke, Hercseghegy nevű megállóban szálljunk le!

Getting there

 • Gércén a buszmegállóból északi irányba induljunk, majd az első utcán kanyarodjunk jobbra a K jelzéseket követve! 1,5 km-es sétával érünk a bányához. 
 • A Sitkéhez közeli buszmegállóból északkelet felé induljunk az út mentén, majd 20 méter múlva térjünk jobbra az Országos Kéktúra K jelzésein (1,3 km)!

Parking

Sárvár felől Gércét a 84-es, Sitkét pedig a 834-es útról érjük el. 

 • Mindkét faluban a KRESZ szabályainak megfelelően parkolhatunk. 

Coordinates

DD
47.229215, 17.013230
DMS
47°13'45.2"N 17°00'47.6"E
UTM
33T 652398 5232602
w3w 
///tingly.expeditions.jock
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Long Distance Hiking · Zalai-dombság
Sárvár - Sümeg (OKT - 02.)
recommended route Difficulty easy Stage 2 Open
Distance 72.1 km
Duration 18:40 h
Ascent 450 m
Descent 455 m

This is the second longest flat section of the Blue Trail. Practically, it winds throughout a flat area all the way except some ascent around ...

6
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp