Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lookout Tower

Zengő (kilátó)

Lookout Tower · Mecsek · 682 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátó a Mecsek „tetején" (Zengő)
  Kilátó a Mecsek „tetején" (Zengő)
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
Magyarország déli részének legmagasabbról szemlélhető panorámáját a Mecsek „tetejéről", a Zengő kilátójából csodálhatjuk meg. A fantasztikus kilátásért komoly árat kér a hegy: kiadós kaptatással, jelentős szintemelkedéssel érhető el a csúcs. Cserébe szerencsére lélegzetelállító látvánnyal és nagyszerű erdőképpel jutalmaz a fáradalmakért.

A kilátó

A Zengő tulajdonképpen a Keleti-Mecsek egyetlen igazán hegyvidéki jellegű csúcsa: meredek lejtőkkel keretezett, minden oldalán tekintélyesen a környezete fölé magasodó hegytömb. Kiváló pozícióját felismervén már 1895-ben kilátót építettek rá, és bár a kitett helyszínen idővel minden építmény fölött győzedelmeskedtek az elemek, a panorámáért mindig újabb és újabb szerkezetet emeltek a helyiek. Az 1970-es évek végén épült geodéziai mérőtorony hosszú ideje romosan, életveszélyes állapotban tette próbára elrozsdált fémlétráival a csúcsra látogatókat, mire 2020-ban elkészült a mai, acélszerkezetes, négyszögletű keret, mely körülfogja és magasságában (21,78 m) meghaladja a betonhengert. Rácsos, ketrecszerű struktúrájával egyszerre engedi zavartalanul kiteljesedni a térélményt és ijeszt rá a magasban bizonytalanul mozgó tériszonyosokra. Legfölül körteraszos kialakítású, ám az egyik oldalon a lépcső foglalja el a balkon helyének nagy részét.

A panoráma

Dél-Magyarország egyetlen 600 métert markánsan meghaladó (egészen pontosan: 682 m-es) csúcsa a rajta található toronynak köszönhetően egyszerre nyújt szédületes panorámát és átfogó képet a Mecsekről, a Balatontól délre húzódó vidékről, valamint Pécs környezetéről. Északon a Keleti-Mecsek uralja a látképet: „megemelt" dombságként, alacsonyan hullámzó, erdős hátak szigeteként terül el; központjában a Miske-tető rétjei bontják meg az erdőlepelt. Míg keleti irányban a Réka-völgy hosszú mélyülete, addig észak felé a Dobogó és a Szószék bércei, alattuk pedig szelíd dombok görbületei jellemzik a táj képét. Nyugat felé az épületeiről felismerhető Hármas-hegy a Zengő szomszédja; domináns magasságával és figyelemre méltó lejtviszonyaival robusztus tömbként hívja fel magára a figyelmet. Hátterében a Pécs fölé emelkedő Misina-Tubes-gerinc és a Jakab-hegy egységesnek tetsző, hosszanti vonulatként húzódik. Alant Hosszúhetény simul a hegyláb lankájára.

Délen a Dráva síkját a Villányi-hegység apró gerince ráncolja, a párában pedig feltűnik a horvátországi Papuk meglepő hosszúságú főgerince. A Mecsektől nyugati irányba pillantva a somogyi dombvidék terül el, tiszta időben a Kőszegi-hegység is előbukkan, de északon kiszúrhatjuk az eltéveszthetetlen alakú Badacsonyt és a Bakony egyes csúcsait is (pl. a Kab-hegyet). A Dunántúl hatalmas szelete mutatkozik körös-körül. Komló panelházai is előtüremkednek a zöld rengetegből. A keleties oldalon egyveretűbb a panoráma: az Alföld síkja előtt még a Szekszárdi- és a Geresdi-dombság emelkedik, mögöttük a végtelenbe vész a pusztaság (könnyen azonosítható pont a paksi atomerőmű). Naplementekor különleges látvány, ahogy a Zengő tömbje egyre csúcsosodó árnyat vet a tájra délkeleti irányban.

A Zengő történelme

A Zengő stratégiai pozíciója miatt már évezredek óta az emberi érdeklődés célpontja - a 2000-es években például lokátorállomás létesült volna a csúcson. Az építmény és az azt kiszolgáló út megépítését kitartó és végletekig elszánt civil összefogással sikerült megakadályozni. Hogy a figyelem nem újkeletű, hanem csak a formája változott meg az idők során, azt bizonyítja, hogy a kilátó szomszédjában egy 13. századi lakótorony romjai találhatók (melyeket a feltételezések szerint a pécsváradi apátság a tatárjárás után emelhetett). A Zengő-vár és a tőle délebbre felfedezhető elővár előzménye egy római kori őrtorony lehetett, de a leletek tanúsága szerint már a népvándorlás korában is állhatott itt valami.

A hegy növényvilágának legismertebb és talán legkülönlegesebb képviselője a bánáti bazsarózsa. A csúcs körül idős, természetes megjelenésű erdőt találunk, mely már önmagában is megéri a kiadós túrát. A Zengőt a középkorban a közeli ércbányászat okán Vas-hegyként (Mons Fereus) ismerték; mai neve elsősorban a nyári viharokra és a gyakorta zúgó, morajló szél hangjaira utalhat. Számos legendájának közös vonása, hogy nemesfémeket rejtő üreget vagy alagutat emlegetnek a hegy belsejében, egyikük szerint pedig a benne csapdába esett kincskeresők ordítozása miatt zeng a táj. A térségbeli ércbányászat hosszú múltra tekint vissza, nem meglepő tehát, hogy a legmarkánsabb tömböt éppen így színezte ki a néphagyomány.

A torony mellett pad és asztal nyújt pihenési lehetőséget, forrás viszont nincs a közelben. Viharban a kitett csúcs és a fémkilátó kerülendő, a falvak pedig messze vannak. Ilyenkor érdemes a kb. 15 perc sétányira található Viki-pihenő védett, három oldalról zárt kunyhóját felkeresni.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: November 23, 2022

Public transport

 • A Hosszúhetény, kultúrház buszmegálló az egyik lehetséges kiindulópont.
 • Pécsváradról a Pécsvárad, Vár utca buszmegállóból érdemes nekivágni.

Getting there

 • Hosszúhetényből a S▲ jelzés vezet a csúcsra (3,8 km, 412 m szintemelkedés).
 • A Hosszúhetényt Püspökszentlászlóval összekötő út mentén, a Kőmorzsoló szobra melletti parkolóból a K▲ jelzés vezet a hegytetőre (3 km, 361 m szintemelkedés).
 • Pécsváradról a S jelzés kalauzol a Zengőre a leggyorsabban (5,1 km, 472 m szintemelkedés).
 • Püspökszentlászló parkolójából a K◼ jelzést kell követnünk a falu végéig, majd az arborétum hátsó sarkától jobbra, a S jelzés vezet a kilátóhoz (3,2 km, 323 m szintemelkedés).

Parking

 • Hosszúhetényben a Fő utca mentén találunk parkolóhelyeket.
 • Érdemes elhagyni Hosszúhetényt, és a püspökszentlászlói út mentén a tágas placcon parkolni (a Kőmorzsoló szobránál). Az innen induló jelzés (lásd feljebb) rövidebb alternatíva, mint a faluból nekivágni.
 • Pécsváradon a Kossuth Lajos utcán, a központban érdemes parkolni, de följebb, a várnál is találunk parkolókat. Legtovább a Zengő utcán hajthatunk (innen rövidebb a túra és jóval kevesebb a szintemelkedés).

Coordinates

DD
46.179999, 18.377386
DMS
46°10'48.0"N 18°22'38.6"E
UTM
34T 297587 5117390
w3w 
///paged.eloped.late
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.8 km
Duration 2:55 h
Ascent 304 m
Descent 304 m

A Keleti-Mecsek leglátványosabb részeit sűrítjük egy családdal is bejárható körtúrába. Az erdő mélyén megbújó püspöki kastély, arborétum és kápolna ...

4
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy
Distance 10.2 km
Duration 3:15 h
Ascent 410 m
Descent 410 m

A számos legendát őrző, romos várfalban, kilátóval tetőző Zengőre túrázunk a legkézenfekvőbb, délnyugati útvonalon. A túloldalt rejtőzködő ...

1
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mecsek
Emléktúra a Zengő körül
recommended route Difficulty easy
Distance 15.8 km
Duration 4:45 h
Ascent 582 m
Descent 582 m

Tartalmas körtúra a Zengő tömbjére és a központi erdőségek vadregényes vidékére. A Zengővár és a Réka-kunyhó erdei hangulata után a zengővárkonyi ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 19.2 km
Duration 6:00 h
Ascent 740 m
Descent 757 m

Kirándulásunkat bátran nevezhetjük csúcstúrának is, hiszen a Kelet-Mecseket délről észak felé átszelő útvonalon a Mecsek legmagasabb hegycsúcsa – a ...

3
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Mecsek vidéke
Zobákpuszta – Mórágy (DDK-10)
recommended route Difficulty moderate Stage 10 Open
Distance 37.4 km
Duration 10:50 h
Ascent 865 m
Descent 1,095 m

A Keleti-Mecsek hírneves, romantikus völgyeiben számos vízesés és zúgó között, mohos sziklák szorításában vezet a Dél-dunántúli Kéktúra.

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mecsek vidéke
A Hidasi-völgy és a Takanyó szurdokában
recommended route Difficulty moderate
Distance 9.1 km
Duration 2:36 h
Ascent 205 m
Descent 201 m

A Kelet-Mecsek két vadregényes patakvölgyében kalandozva vízesések, zúgók, források nyomába eredünk. A Hidasi-vögyből felkapaszkodunk Pusztabányára ...

16
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mecsek
A baranyai hegyek legjava
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 19 km
Duration 6:00 h
Ascent 755 m
Descent 838 m

A Mecsek legjavát mutatja be hosszú túránk, mely átszeli a hegység keleti felét. A hűs szurdokvölgyek mélyéről Dél-Magyarország „tetejére" ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mecsek
A Mecsek hegyvidéki arca
recommended route Difficulty easy Open
Distance 14.7 km
Duration 4:25 h
Ascent 462 m
Descent 462 m

A Keleti-Mecsek legmagasabb hegytömbjei alatt, völgyek szorításában túrázunk, ahol a táj hegyvidéki vonásai dominálnak. Felkeresünk hajdani ...

1
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp