Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lookout Tower

Templom-hegyi kilátó (Villány)

· 2 reviews · Lookout Tower · Villányi-hegység · 147 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A villányi Templom-hegy kilátója
  A villányi Templom-hegy kilátója
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
A villányi Templom-hegyen magasodó kilátó dicsőséges történelmi eseménynek állít emléket, ugyanakkor a pazar kilátásért is érdemes felkeresni.

Villány északi részén, a vasútállomás és a templom között apró „hegy” (123 m magas) emelkedik, amelynek tetején egy különlegesen szép, egyedi kilátó fogadja a kirándulókat. A kétszintes, fa építmény tartóoszlopait és teraszait Szatyor Győző fafaragó-népművész faragványai díszítik.

A kilátóba fellépcsőzve csodálatos panoráma tárul elénk: dél felé tekintve előttünk terül el Villány, míg ellenkező irányban Villánykövesd pincesorának fehérre meszelt falú házai világítanak. Nyugaton a Villányi-hegység felénk eső két hegye, a Szársomlyó és a Fekete-hegy emelkedik, előterükben a mai Jammertal dűlő, ahol a sorsfordító csata lezajlott (a „Siralom völgye” jelentésű német név az itt lemészárolt török katonák sokáig visszhangzó jajveszékelésére utal). A távolban, észak felé a Mecsek gyakorlatilag teljes vonulatára rálátunk, amelyből jól beazonosíthatóan kiemelkedik a Jakab-hegy, a Misina és a Zengő.

A torony alatt egy felhagyott kőbánya gödre tátong, amelyen a Villány központjából induló Ammonitesz tanösvény vezet keresztül. Az egykori bánya 1989 óta védett, belső udvarában ugyanis a kőzettani értékek mellett a jura időszakból származó, egyedülálló mennyiségű ammoniteszfaj lenyomata, illetve pliocén-pleisztocén kori gerincesmaradvány is fellelhető.

A 2011-ben átadott tornyot az 1687-es nagyharsányi csata emlékére állították, ezért eleinte Csatatér-kilátónak nevezték el. A második mohácsi csatának is nevezett ütközet a szomszédos Szársomlyó oldalában zajlott le, és éppen fordított kimenetellel, mint a közeli Mohács melletti. A török uralom vége szempontjából óriási jelentőségű csata az V. Károly lotaringiai herceg által vezetett, Miksa Emánuel bajor választófejedelem embereivel kiegészült, osztrákok, magyarok, bajorok és horvátok alkotta keresztény seregek és Szulejmán török nagyvezír között zajlott. A két, közel azonos, nagyjából 60 ezres sereg összecsapása a törökök totális vereségével végződött. Több mint tízezren estek el, sokan fogságba kerültek, ráadásul a megtévesztő császári manőverrel meglepett török sereg a hirtelen menekülés miatt a felszerelései nagy részét is hátrahagyta. A diadalmas csatáról faragott táblákra vésett felirat emlékezik meg a kilátóban.

Opening hours

open today
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.

Public transport

 • A Pécs és Magyarbóly között közelekdő vonatokról Villány állomáson szálljunk le.
 • Villányt helyközi buszokkal is meg lehet közelíteni, ezekkel a Villány, vasútállomás megállóig utazzunk.

Getting there

 • A vasút-, illetve buszállomástól a K jelzésen induljunk el, majd a hosszúkás bányaudvaron át, a végén egy kis - nem túl meredek - sziklamászással érjük el a kilátót (1 km, 41 m szint).
 • Ha nem térünk le a K jelzéssel a kőbánya felé, akkor menjünk tovább a Kőbánya utca felé, majd a Dr Dombay János utca sarkánál a bánya peremén vezető ösvényen sétáljunk el a kilátóig (1,1 km, 43 m szint).
 • A templomtól sétáljunk el a Dr Dombay János utca végéig (a temető felé), majd jobbra fordulva a bányagödör peremén érjük el a kilátót (700 m, 17 m szint).

Parking

 • Az Ammonitesz tanösvény indító táblája mellett találunk parkolásra alkalmas területet. (A tanösvény körbejárja a dombot, és a vasút felőli oldalon található az első tábla)
 • A katolikus templom mellett vagy a Dr. Dombay János utcán parkolhatunk.

Coordinates

DD
45.875611, 18.452103
DMS
45°52'32.2"N 18°27'07.6"E
UTM
34T 302270 5083384
w3w 
///leveraged.adjudicate.landscape
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Dráva menti síkság
Szőlők között az ördög nyomában
recommended route Difficulty moderate
Distance 51.2 km
Duration 4:00 h
Ascent 530 m
Descent 530 m

Hazánk legdélebbre található, és egyik legkisebb hegysége, a Villányi-hegység számos kincset rejteget a kíváncsi bringás számára. Nemcsak a borról ...

1
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Villányi-hegység
A szelíd óriás, a Szársomlyó háta mögött
recommended route Difficulty moderate
Distance 14.7 km
Duration 4:10 h
Ascent 318 m
Descent 323 m

Szőlőhegyi, borkóstolóval összeköthető csavargás a méltóságteljesen környezete fölé magasodó, fokozottan védett Szársomlyó körül. Bejárjuk Palkonya ...

from Péter Farkas,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.5
(2)
Márk Osváth
July 19, 2020 · Community
Szerintem nagyon jó kilátás nyílik a környékre. Könnyen megtalálható. Egy kocsival fel lehet állni az adótorony kapujához, ha valakinek nem megy az emelkedő.
Show more

Photos from others


Templom-hegyi kilátó (Villány)

 Villány

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp