Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lookout Tower

Fattyúszerkő-kilátó (Tisza-tó)

Lookout Tower · Theiß-See · 85 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Fattyúszerkő-kilátóhoz csak vízi úton juthatunk el
  A Fattyúszerkő-kilátóhoz csak vízi úton juthatunk el
  Photo: Krisztina Pálvölgyi
A Tisza-tavon vízitúrázóknak ideális kikötési pont lehet a közelben fészkelő vízimadárról elnevezett, kizárólag a vízről megközelíthető kilátó.

A kilátóhoz kizárólag vízen lehet eljutni, kajakkal, kenuval, SUP-pal vagy bármilyen evezős hajóval. Kikötésre a közeli stég alkalmas, ahonnan fapallón keresztül sétálhatunk a földnyelven álló toronyhoz. A kilenc méter magas kilátó felső szintjéről a Poroszlói-medence nádasokkal tarkított vízfelületére látunk rá. A kilátó a Tisza-tavon kibontakozó vízi turizmus infrastruktúráját bővíti, hiszen a tó belső területein hiánypótlóak a kikötő- és a pihenőhelyek. Itt, a Csapói-Holt-Tisza mentén remekül ki is használhatjuk a lehetőséget, akár madármegfigyeléssel egybekötve.

A Tisza-tavon két új kilátó épült 2021-ben, mindkettő a környéken fészkelő, védett vízimadárról kapta a nevét, és egyaránt csak a vízről érhetők el. A Fattyúszerkő-kilátó helyén korábban is állt madárles ugyanezzel a névvel, de a karbantartás hiánya miatt állapota annyira leromlott, hogy el kellett bontani. A Komáromi Tas tervezte, új tornyot a Békatutaj Egyesület építette, fenntartásáért és megóvásáért a környék szolgáltatói fogtak össze. A masszív szerkezetet horgonyzott acélcsavarokkal rögzítették a talajhoz, a víz feletti része pedig vörösfenyőből készült, amit acélhorgonyok tartanak egyben.

A kilátó névadóját, a fokozottan védett fattyúszerkőt jellegzetes, vizet súroló röptéről ismerhetjük fel. Május közepétől június végéig költ, fészkét a víztükrön úszó növényekre, például a kilátó közelében is látható tündérrózsákra helyezi. Ezért költési időszakban nagyon ügyeljünk, hogy ne zavarjuk meg a fiókákkal teli fészkeket!

A kilátó tövében egy hatalmas nyugágyra emlékeztető „bútordarab”, vízen álló fakeretre kifeszített háló ad lehetőséget a pihenésre, csöndes szemlélődésre.

Tipp:

A kilátóhoz közeli településeken, Poroszlón, Sarudon és Tiszafüreden is bérelhetünk vízisporteszközöket, illetve befizethetünk vezetett vízitúrákra. A kikötői kölcsönzők általában április és október között tartanak nyitva. A teljesség igénye nélkül: 

Sarudon:

Újlőrincfalván:

Poroszlón:

Tiszafüreden:

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: April 22, 2022

Public transport

A kilátót kizárólag a vízről lehet megközelíteni. A part menti települések közül a kilátó Poroszlóhoz esik a legközelebb, ide vonattal és busszal is eljuthatunk.

 • A Debrecen és Füzesabony között közlekedő vonatokról a Poroszló vasútállomáson szálljunk le. 
 • Busszal érkezve a Poroszló, református templom vagy a Poroszló, Ökocentrum megállónál szálljunk le.
 • Ugyancsak a Debrecen és Füzesabony között közlekedő vonat áll meg Tiszafüred vasútállomáson is, a Tisza-tó „központjában".

Getting there

 • Poroszlóról indulva a Kis-Tiszán és a Csapói-Holt-Tiszán keresztül jutunk a kilátóhoz. A vízitúra-útvonalak mentén irányjelző táblák segítenek a tájékozódásban.

Parking

 • Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum parkolójában hagyhatjuk az autót. A főbejáratnál lévő parkoló hétvégéken, majd áprilistól októberig folyamatosan fizetős minden nap 8:00 órától 18:00 óráig. A 2-es számú kapunál lévő parkoló április elejétől október végéig működik, szintén fizetős.

Coordinates

DD
47.623481, 20.666227
DMS
47°37'24.5"N 20°39'58.4"E
UTM
34T 474921 5274507
w3w 
///luminous.limousines.gelled
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Közép-Tisza-vidék
Ártéri dagonya
recommended route Difficulty easy Open
Distance 4.7 km
Duration 2:30 h
Ascent 17 m
Descent 12 m

Ezen a különleges, mocsaras útvonalon a Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvénnyel és az  Örvényi pákász tanösvénnyel ismerkedhettek meg egy rövid, ...

3
from Richárd Kállai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Közép-Tisza-vidék
Tisza-tó kör: egy igazi klasszikus
recommended route Difficulty easy
Distance 64.3 km
Duration 5:00 h
Ascent 164 m
Descent 164 m

A Tisza-tó télen-nyáron egyaránt kiváló célpont a kerékpáros túrázóknak – családdal, barátokkal, párban vagy egyedül egyaránt, ráadásul a Poroszló ...

7
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Fattyúszerkő-kilátó (Tisza-tó)

 Poroszló

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp