Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lookout Tower

A Lila-hegyi kilátó

· 4 reviews · Lookout Tower · Pannonhalmi-dombság
Responsible for this content
Együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Túrázók a Lila-hegyi kilátóban
  / Túrázók a Lila-hegyi kilátóban
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Panoráma Győr és a Sokoró középső vonulata felé
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Sokoró középső vonulatának zárt erdőtömbje
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
A 2018-ban átadott Lila-hegyi kilátó páratlan kilátást nyújt a méltatlanul ismeretlen Sokoróra, sőt, tiszta időben a Gerecsétől egészen az Alpokaljáig pásztázhatjuk a tájat. A felújított geodéziai torony szépen rendezett környéke ideális megállója a környéken tett gyalog- és kerékpártúráknak, rövid családi kirándulásnak pedig remek célpont. 

A Sokorói-, vagy más néven Pannonhalmi-dombság három dombsorból áll: Pannonhalma, Ravazd-Csanaki vonulat, Szemere. Ezek közül a középső a leghosszabb, a legszélesebb, és a közeli Szent Pál-hegy 316 magas csúcsával egyben a legmagasabb is. A 313 méter magas Lila-hegy tehát dobogós, bár erről a kilátónál is olvasható helyi legenda szerint a helyiek is tehetnek, akik egy furcsa, a szomszéd faluval történt versengés eredményeképpen hordták ide át a földet a magasabbnak hitt szomszédos hegyről, az URH antennákkal tűzdelt Hegyesmagasról (a Csatai-völgy teljes mondája a kilátó melletti információs táblán olvasható - már csak ezért a különös történetért is érdemes felkapaszkodni ide!).

A hegy tetején 1977 óta egy vasbeton geodéziai torony állt, amelyre erősen ráfért a felújítás, mígnem 2018-ban a fenntartó Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a torony átalakítása mellett döntött annak érdekében, hogy az az eredeti funkció megtartása mellett kilátóként is működhessen: hasonlóan az ország több pontján is látható megoldáshoz, a betontorony külső faburkolatot kapott. A 14 méter magasságban lévő kilátószintről jól átlátjuk az ismeretlen sokorói tájat, benne Pannonhalmával és a Sokoró középső vonulatának alattunk hullámzó, zárt, meglehetősen nagy erdőtömbjével. De látszik természetesen a közeli Győr és a Kisalföld, sőt, távolabb tekintve, tiszta időben kivehető a Bakony vonulata, a Vértes, a Gerecse és a Soproni-hegység is.

A kilátó napelemes kivilágítást kapott, ami sötétedéskor kapcsol be, mi több, a torony belsejében a környékre jellemző állat- és növényfajokat mutat be pár művészi graffiti. A kilátó közelében padokat és ismeretterjesztő táblákat is találunk.

Price:

Ingyenesen látogatható.
Profile picture of Ferenc Szigeti
Author
Ferenc Szigeti
Updated: April 27, 2021

Public transport

 • A Győrből Győrújbaráton át Nyúlra tartó távolsági buszról a Táncsics Mihály út 124. elnevezésű megállóban kell leszállnunk.

Getting there

A megálló előtt nyíló Szurdik utcán, a Z jelzést követve indulunk el a hegy felé, majd a Bereklapos pihenőhelyet elhagyva betérünk az erdőbe. A hegy tetején található elágazásban a P jelzésen jobbra térünk, ez vezet el bennünket a kilátóhoz (2,7 km, 168 m emelkedő). Lefelé jobb, ha továbbmegyünk a P jelzésen, majd jobbra térünk a Z▲ jelzésre, ez visszavisz bennünket a már ismert Z jelzésre (ezen az úton a buszmegállóig még 2,5 km-t kell megtennünk).

Parking

 • Autóval egészen a Bereklapos pihenőhelyig tudunk felmenni. Nyúlon, akár fent a Kápolna utcában, akár a Bereklapos pihenőhelyen a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.578180, 17.659664
DMS
47°34'41.4"N 17°39'34.8"E
UTM
33T 700004 5272846
w3w 
///bulging.decorator.sheaf
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

5.0
(4)
Nikoletta Tóth
March 13, 2021 · Community
Januárban mentünk, eléggé le volt fagyva az út felfelé és lefelé is szinte csúsztunk 😂 A látványért megérte.
show more
2021. március 13., szombat 10:23:50
Photo: Nikoletta Tóth, Közösség
Profile picture of deletedUser
deletedUser
February 28, 2021 · Community
Zétény Szegő
June 08, 2020 · Community
Nagyon szép
show more
Show all reviews

Photos from others

2021. március 13., szombat 10:23:50
Nyúli pincesor
Lila-hegyi kilátó
A kilátó
+ 1

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 1 Route nearby
Top moderate
79.2 km
8:00 h
980 m
980 m

A túra során felfedezzük mindazt, amit a Sokorói-dombság Pannonhalmán „túl” nyújt. Megnézzük az ország legnagyobb vízmosását Nyúlon, gyönyörű ...

from Ferenc Szigeti,   Együttműködő szervezetek
 • 1 Route nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp