Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Industrial Monument

Kerka Vízimalom Múzeum, Szécsisziget

Industrial Monument · Zalai-dombság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A műemlék Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  / A műemlék Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  Photo: MTDMSz/Cartographia, funiQ.hu
 • / Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  Photo: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / Ma múzeum és vendégház az egykori vízimalom Szécsiszigeten
  Photo: Báthory Péter, funiQ.hu
Az egykor a Szapáry–Andrássy-kastélyhoz tartozó vízimalom az utolsó megmaradt képviselője a régen a Kerka partján dolgozó 28 malomnak. A barokk malmot akkor zárták be, amikor a Kerka szabályozása folytán a folyó 200 méterrel odébb került a településtől és a malomtól. Az épület ma múzeumként üzemel.

A Kerka folyó partján régen huszonnyolc vízimalom állt, mára ezekből csak egy maradt meg épen: a szécsiszigeti vízimalom, amely egykor az Szapáry–Andrássy-kastély területéhez tartozott. A műemléki védelem alatt álló malom első írásos említése a 17. századból való, jelenlegi barokk stílusjegyeit azonban csak a Szapáry család megjelenése után nyerte el.

A 20. század elején a vízimalom három darab, öt méteres átmérővel bíró, alulcsapott vízkerékkel járt. Az alulcsapott vízkerék azt jelenti, hogy a víz, ez esetben a Kerka vize a malomkerék alatt haladt át. Egy tűzvészt követően egy hét méteres és egy másfél méteres kerék kapott helyet benne. Az 1950-es években államosították, majd korszerűsítették a vízimalmot, ekkor egy régi turbinával váltották fel a vízkerekeket. Ennek oka a község és a fűrészüzem áramellátásának biztosítása volt.

1963-ban aztán bezárták a malmot, a Kerkát ugyanis szabályozták, aminek következtében a folyó 200 méterrel keletebbre, a településen kívülre került. Az épület még egy darabig géptárolóként működött, ám aztán elhanyagolták, állapota gyors romlásnak indult.

2002-ben lett új tulajdonosa, egy építész házaspár, akik a Kerka Vízimalom Egyesület segítségével felújították az épületet, amely 2006 őszén újra megnyitotta kapuit. A kétemeletes vízimalom ma múzeumként és szálláshelyként működik. Az épület alsó szintjén a korhűen rekonstruált malom szerkezeti elemeivel, mondhatni a „szívével” ismerkedhetünk meg. A Kerka Vízimalom Múzeum második szintjén lévő kiállításon a molnárok használati tárgyai, archív fotókon pedig a zalai folyókon működő egykori vízimalmok láthatók. Emellett a felső szinteken hálószobák várják a vendégeket.

Az országos szinten is jelentős, műemléki védelem alatt álló malom talán egyszer még újra vizet fog hajtani, ugyanis a Kerka Vízimalom Egyesület azt tervezi, hogy a Kerkából átemelő zsilipek segítségével megoldják a malom vízellátását.

Open from

 • hétvégén: 10:00-17:00

Nyáron előfordulhat hétköznapi nyitvatartás is, erről a malom Facebook  oldalán tájékozódhattok.

Price:

 • Felnőtt: 500 Ft
 • 14 év alatt: 250 Ft

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Updated: October 28, 2020

Coordinates

DD
46.572761, 16.594398
DMS
46°34'21.9"N 16°35'39.8"E
UTM
33T 622177 5158923
w3w 
///potbelly.knowhow.stretches
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Kerka Vízimalom Múzeum, Szécsisziget

Rákóczi Ferenc utca 1.
8879 Szécsisziget
Phone +36 20 485 9008

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Long Distance Cycling · Zalai-dombság
Zalai "dombérozó" kerékpártúra
Top difficult
166.1 km
11:49 h
1,481 m
1,488 m

A Göcsej, a Hetés és Dél-Zala vadregényes, erdőkben, látnivalókban – na és dombokban - bővelkedő tájait fűzi fel ez a két- vagy többnapos ...

from Ferenc Szigeti,   Együttműködő szervezetek
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp