Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Historical Site

Recski Kényszermunkatábor Emlékhely (Recski Nemzeti Emlékpark)

Historical Site · Mátra-hegység · 334 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Recski Kényszermunkatábor Emlékhely
  / Recski Kényszermunkatábor Emlékhely
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az egyetlen renovált barakk az egykori munkatáborból
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Recski Kényszermunkatábor Emlékhely
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Recski Kényszermunkatábor Emlékhely
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Recski Kényszermunkatábor Emlékhely
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Recski Nemzeti Emlékpark
  Photo: Civertan Stúdió / legifoto.com

„Ne csak őrizd, utáld is!” - ez volt abban a titkos kommunista kényszermunkatáborban a felügyelők jelmondata, ahova a bíróság által el nem ítélteket tartották fogva az ötvenes évek elején. Három év után bezárták és felszámolták; ma a túlélők által létrehozott emlékparkot találunk a helyszínen.

 

A Mátra mélyén, Recsk településhez közel, a Barkóczy család birtokához tartozó területen működött 1950 és 1953 között a szovjet gulág-táborok mintájára létrehozott fogolytábor, amelynek több mint 1500 rabját kényszermunkára ítélték.

Titokban hozták létre

A katonai tábor kialakítása korántsem volt hivatalos; működésére sokáig nem derült fény. 1950-ben a Barkóczy család kastélyát az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) kisajátította, és főhadiszállásként rendezte be, az állatok tartására szánt épületekbe pedig beköltöztették az első elítélteket. A fogvatartók a rabokkal végeztettek minden munkát a kezdetektől – vagyis a terület határainak kialakításánál saját magukat kellett szögesdróttal körbekeríteniük. A helyben kivágott fákból építették a kerítés menti őrtornyokat és saját barakkjaikat is. A szakértelem nélkül összetákolt épület, amin átfújt a szél, befolyt a csapadékvíz, télen pedig átjárta a hideg, csak csoportokra bontotta az embereket, de a védelmüket minimális mértékben szolgálta. A vízellátás megoldására a foglyokkal tómedreket ásattak a területre, ám az őrök az ivóvízzel fukarul bántak, és fürdésre, tisztálkodásra is ritkán adtak lehetőséget.

Embertelen körülmények

A tábor lakóit kemény munkára fogták. Hajnaltól késő estig kellett primitív eszközökkel követ bontaniuk a közeli hegy oldalából, ami napjainkra a beszédes Csákány-kő nevet kapta. Az utak építéséhez szükséges nyersanyagot napkeltétől napnyugtáig szinte étlen-szomjan termelték – nem számított, hogy tűz a nyári nap vagy csípős téli hideg van. A kifejtett kőzet elszállítására kialakították a megfelelő infrastruktúrát.

A fogvatartottak minimális ellátást kaptak, ami csak annyira volt elég, hogy életben maradjanak – így bogarat, békát, csigát, növényeket, minden egyebet megettek, ami az útjukba került. A folyamatos éhezés és a rájuk kényszerített, megerőltető munkavégzés miatt testsúlyuk drasztikusan csökkent, fogaik kihullottak, sokan a látásukat is elveszítették. Az orvosnak kikiáltott segítőknél nem volt sem gyógyszer, sem egyéb, ezért a helyszínen saját maguk által készített eszközökkel voltak kénytelenek gyógyítani. Az orvosi szoba pihenője hevenyészett, földre dobott szalmazsákokból állt.

Az internáltaknak nem csak a rossz körülményeket, de számtalan megaláztatást is el kellett viselniük – gyakran kegyetlenül bántalmazták őket ételmegvonással, ütlegeléssel, megalázással, vagy olyan verembe zárták őket éjszakára, ahol a talajvízben kellett állniuk.

A fogvatartottak a társadalom minden rétegét képviselték: volt köztük egyszerű kétkezi munkás, néhai gazdag földbirtokos, értelmiségi, katona és politikus - az volt a közös bennük, hogy politikailag ellenségnek számítottak.1700 fő volt a legnagyobb létszám egyszerre – közöttük Faludy György költő, aki a rabság alatt fejben „írta” verseit.

Szökés a felszámolásért

A kettőzött őrségnek, a gyenge fizikumnak és a rossz bánásmódnak köszönhetően nehéz volt megszökni innen; mindössze néhány rabnak sikerült. Sokat elkaptak közülük menekülés közben, vagy foglyul ejtették a családjukat, így zsarolva ki, hogy végül feladják magukat. Két menekülési kísérletből egy rab volt olyan szerencsés, hogy sikerült Bécsig eljutnia, ahol a Szabad Európa adásában beolvasta több száz rabtársának a nevét. A világ és a recski foglyok rokonai így szereztek nem hivatalosan tudomást a titokban tartott „magyar gulágról”. 

1953 nyarán, Sztálin halála után Nagy Imre miniszterelnök felszámoltatta a tábort – a létezését azonban még ezután is titkolni szerették volna. A fogvatartottaknak szabadulásukkor alá kellett írniuk egy kötelezvényt, hogy az ott történtekről és a körülményekről soha, senkinek nem beszélnek. Minden erővel meg akarták akadályozni, hogy a tábor létezése kiszivárogjon, ezért a legtöbb lakóját a felszámolás után rögtön börtönbe zárták vagy felügyelet alá helyezték. A helyszínt pedig igyekeztek nyom nélkül eltüntetni: az épületeket ledózerolták, a helyükre fákat ültettek.

A túlélők szövetsége

Sok rab csak az 1956-os forradalom után vált teljesen szabaddá, de a kommunizmus évtizedei alatt sem beszélhettek szabadon a "nem létező" tábottól. 1988-ban a túlélők megalapították a Recski Szövetséget, és a helyszínre visszatérve a beszámolóik alapján feltérképezték a hajdani területet.

1991-ben egy emlékművet állítottak, majd néhány évvel később a hajdani területen emlékparkot alakítottak ki, amit 1996-tól felkereshetnek az emlékezők és érdeklődők. A bejáratnál a néhai őrtorony mása fogadja a látogatókat. Néhány épületet helyreállítottak – közöttük egy barakkot, amiben megrázó erejű kiállítás látható a fogvatartottak emlékeiből. Bepillantást nyerhetünk a mostoha, embertelen körülményekbe. Látva a zsúfolt hálóhelyet, a minimalista mosdási lehetőséget, az árnyékszéket és a körülményeket, megrázó belegondolni, mit élhettek át azok az emberek, akiket ide kényszerítettek.

Máig titkok lengik körül a szögesdróton belül történteket annak ellenére, hogy a túlélők már elmesélhették az emlékeiket. A fogolytáborral kapcsolatban sok minden homályban maradt, például a mai napig nem sikerült felderíteni, hogy az éhen halt, agyonkínzott vagy a kemény, embertelen munka során elesett emberek holttestét pontosan hova temették el.

Ha szeretnénk megismerni a történelemnek ezt a szeletét, érdemes előre bejelentkezni. Kérésre végigvezetnek minket a területen, valamint előadást is hallgathatunk az egykor történtekről.

Open from

 • május 1. - szeptember 30.: mindennap: 9:00-17:00 (16 óráig oda kell érni)
 • október 1. - április 30.: hétvégén: 9:00-15:00

(érkezés előtt Ivádi Attila gondnokot kell hívni a megadott telefonszámon)

Price:

 • Belépőjegy: 500 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: July 16, 2021

Public transport

 • A távolsági buszról járattól függően vagy a Recsk, OTP vagy a Recsk-Parádfürdő, vasútállomás megállónál szálljunk le! (Utóbbi 300 méterrel közelebb van a célhoz, viszont előbbiben több járat áll meg.)
 • A Recsk-Parádfürdő vasútállomás vonalán 2007 óta nem járnak vonatok. 

Getting there

 • A Recsk, OTP buszmegállóból délnyugati irányba induljunk a 24-es út mentén, keresztezzük a vasúti síneket, majd az első utcán forduljunk balra a vasútállomás felé! 300 méternyi sétával a Recsk-Parádfürdő vasútállomásra érkezünk a másik buszmegállóhoz. 
 • A vasútállomás buszmegállójából a Várbükki utcán kell elindulni déli irányba kanyarodva. A K+ jelzést kell követnünk 3,4 km hosszan (egy ideig a S jelzés is velünk halad), majd jobbra térni a K▲ jelzésre (Nemzeti Emlékpark tábla is jelzi a helyes irányt) a célig (összesen 3,6 km). 

Parking

 • Recsket a Gyöngyöst Egerrel összekötő 24-es úton találjuk.
 • A településen belül a vasúti átjárónál kell a Várbükki utcára fordulni. A kettős Y elágazáshoz érve először jobbra, majd rögtön jobbra tartsunk úgy, hogy a székely kapu mellett elhaladva az bal kéz felől essen! Ezen a névtelen utcán haladva már eltéveszthetetlenül navigálnak minket a táblák az emlékhely felé. 
 • A bejárat előtt tágas, ingyenes parkolóban tehetjük le az autónkat. 

Coordinates

DD
47.905307, 20.093635
DMS
47°54'19.1"N 20°05'37.1"E
UTM
34T 432265 5306173
w3w 
///cogs.objection.sightsee
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Mátra-hegység
Emléktúra a Csákány-kő körül
recommended route Difficulty easy Open
Distance 8.7 km
Duration 2:40 h
Ascent 348 m
Descent 348 m

Szomorú múltú vidéken, a Recski Kényszermunkatábor Emlékhelynél kezdjük túránkat, hogy a történtek felidézése után a hegység belsejébe térve a ...

5
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 18.2 km
Duration 5:45 h
Ascent 818 m
Descent 819 m

A hosszú, de látványos körtúra felfűzi a Keleti-Mátra legszebb és legjellemzőbb tájait. Tölgyesek, bükkösök, sziklás csúcsok és lankás rétek ...

8
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mátra-hegység
A Magas-Mátra csodája, az Ilona-völgy
recommended route Difficulty easy Open
Distance 11.6 km
Duration 3:35 h
Ascent 529 m
Descent 529 m

Látványos, a hegység minden jellegzetességét bemutató körtúra - ráadásul Magyarország legnagyobb természetes vízesését is érintjük egy kalandos ...

13
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Mátra-hegység
A Mátra legszebb ösvényein
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 14.5 km
Duration 2:50 h
Ascent 738 m
Descent 738 m

Felsorolni is nehéz azokat az élményeket, amelyek ezen a körön várnak ránk. Csodás patakok, az ország egyik legszebb vízesése, lélegzetelállító ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 17.5 km
Duration 5:00 h
Ascent 483 m
Descent 603 m

Egy földtanilag különleges területen természetes ásványvízlelőhelyeket rejt a mátrai erdő. A forrásoknál és kutaknál magunk is megkóstolhatjuk és ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mátravidék
Mediterrán hangulat Kisnána körül
recommended route Difficulty easy Open
Distance 14.7 km
Duration 4:30 h
Ascent 633 m
Descent 633 m

Klasszikus vulkántúra a Keleti-Mátra déli oldalán. A középkori romantikus várromtól indulva a hegység napsütötte lankáin egyre meredekebben ...

4
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 7.9 km
Duration 2:22 h
Ascent 113 m
Descent 413 m

Ha nem az a cél, hogy a legrövidebb úton, hanem a legszebben érjünk le Mátraházára, akkor olvassuk tovább a leírást!

from Koppány Keresztesi,   Együttműködő szervezetek
recommended route Difficulty easy Open
Distance 7.5 km
Duration 2:05 h
Ascent 45 m
Descent 707 m

Könnyű családi séta a Kékesről Mátrafüredre sok forrással, egy különleges kőtenger és egy szép völgy érintésével.

from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Recski Kényszermunkatábor Emlékhely (Recski Nemzeti Emlékpark)

 Recsk külterület
Phone +36 20 435 0581

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp