Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Historical Site

Páneurópai Piknik Emlékhely

Historical Site · Alpokalja
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Páneurópai Piknik emlékmű
  / Páneurópai Piknik emlékmű
  Photo: Petró Liza, funiQ
 • / Páneurópai Piknik emlékmű hátsó fala
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A Páneurópai Piknik emlékhely egyik emlékműve
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A vasfüggöny maradványai a Páneurópai Piknik emlékhelyen
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Kopjafa és a szabadság harangja a Páneurópai Piknik emlékhelyen
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Páneurópai Piknik emlékhely
  Photo: Petró Liza, funiQ.hu
 • / Páneurópai Piknik emlékmű
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
Fertőrákostól északra, a határ magyar oldalán a Páneurópai Piknik eredeti helyszínén emlékpark várja az ide látogatókat. A történelmi esemény helyén egy kopjafát láthatunk, de számos más műalkotás, emléktábla, sőt, a vasfüggöny egy szakasza és egy eredeti őrtorony is áll itt.

1989. augusztus 19-én a Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán egy rendezvény keretében több száz kelet-német állampolgár törte át a magyar-osztrák határt Ausztria felé, hogy az NSZK területére jussanak. A határőrök az érvényes tűzparancs ellenére nem avatkoztak közbe, így több százan épségben átjutottak Ausztriába, majd onnan Nyugat-Németországba. Ez a rendezvény volt a Páneurópai Piknik, az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának és Németország egyesülésének legfontosabb előzménye.

Fertőrákostól északra, az esemény eredeti helyszínén emlékpark várja az ide látogatókat. 1991 óta egy kopjafa áll azon a helyen, ahol a határátkelőt annak idején áttörték a menekültek. Az emlékparkban álló lélekharangot Debrecen város adományozta, a pagodaszerű épületet és a kutat a Japán-Magyar Baráti Társaság építtette. A kinyíló kaput ábrázoló műalkotást az Országos Kőfaragó Ipartestülethez tartozó Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette. 2009. augusztus 19-én, a 20. évfordulóra avatták fel Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozícióját.

A népszerű kirándulóhelynek számító parkban ismeretterjesztő táblákat találunk, melyek korabeli fotókon és visszaemlékezéseken keresztül mutatják be az itt történteket. Található még itt egy korabeli határőrtorony (akárcsak a Vasfüggöny Múzeumban), Akadémiai Emlékerdő, gyerekjátszótér és pihenőhely is.

Az emlékezés okán a vasfüggöny egy kis szakasza is áll még itt, az eredeti helyén. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a különböző időszakokban hogyan épült fel a nyugati és keleti blokkot elválasztó kerítésrendszer, érdemes meglátogatni a hegykői emlékhelyet is.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Updated: August 03, 2020

Public transport

 • Tömegközlekedéssel nem lehet eljutni közvetlenül az emlékhelyhez, legközelebb a Sopronból induló helyközi busszal utazhatunk oda,  amiről a Fertőrákos, kőfejtő megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A fertőrákosi kőfejtőtől a Meggyesi úton induljunk el, egyenesen haladjunk észak fel, a P és Z jelzéseket követve. A Mithrasz-szentély előtt balra fordulunk, és a határ vonalát követve jutunk el az emlékhelyig a turistajelzéseket követve (5,6 km).

Parking

 • Az emlékhely mellett van kiépített parkoló.

Coordinates

DD
47.756882, 16.621960
DMS
47°45'24.8"N 16°37'19.1"E
UTM
33T 621556 5290553
w3w 
///wildcard.hesitate.ankles
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Páneurópai Piknik Emlékhely

9421 Fertőrákos

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp