Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Historical Site

Magyar-Török Barátság Park

Historical Site · Mecsek vidéke · 117 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Magyar-Török Barátság Park
  Magyar-Török Barátság Park
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
A 67-es úton autózva Szigetvár határában egy keleties jellegű építmény mellett két monumentális szoborfej hívja fel magára a figyelmet: a szigetvári csata két hadvezérének és a magyar-török kapcsolatoknak szépen gondozott park állít emléket.

A hivatalosan Csertő község külterületén található emlékpark 1994-ben, I. (Nagy) Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján török kezdeményezésre és török forrásokból jött létre. A helyszín kiválasztása nem véletlen: az 1520-tól kezdve 46 éven át regnáló szultán a szigetvári csata közben hunyt el, egyikeként annak a két, Oszmán-dinasztiából származó uralkodónak, akik nem Törökországban hunytak el.

Szulejmán a trónra kerülését követően az oszmán hadigépezet lendülete és az oszmán állam belső, részben a folyamatos hódításokra épülő logikája diktálta iramban vezette hadjáratait keleti irányban éppúgy, mint a Mediterráneumban és a kontinens Balkántól északra fekvő részén, azaz Magyarországon. Számos, a magyar történelemben sorsfordítónak tartott évszám, csata, esemény köthető Szulejmán uralkodásához: Nándorfehérvár 1521-es ostroma és eleste, a mohácsi csata 1526-ban, vagy éppen Buda bevétele, és ezzel az ország három részre szakadása 1541-ben ugyanúgy, mint Szigetvár 1566-os ostroma, amikor is az idős szultán Habsburg Miksa ellen vezetett hadjáratot Magyarország területén.

Ellenfele a mindkét hadvezér számára végzetes csatában Zrínyi Miklós (horvátul: Nikola Šubić Zrinski) volt. Mint a horvát név is mutatja, a magyar történelemben többször is feltűnő Zrínyi család eredetileg Horvátországból származott, Nagy Lajostól kapták Zrinj várát. Apja a mohácsi csatát követően a Habsburgok (I. Ferdinánd) oldalára állt, így a fiú is több csatában tüntette ki magát, cserébe előbb horvát báni címet kapott, majd Ferdinánd 1546-ban az egész Muraközt neki ajándékozta.

1561-ben mondott le a horvát báni címről, és lett saját kérésére Szigetvár kapitánya. A várat a lehetőségekhez mérten megerősítette, így érte 1566-ban a török támadás. Az ostrom egy hónapig tartott (előbb az újváros esett el, majd az óváros is tarthatatlanná vált, így a maroknyi védő a várba szorult vissza), török oldalon 25 000, magyar oldalon több mint kétezer áldozatot követelve.

A szultán szeptember 6-án hunyt el az egyes feltételezések szerint a mai emlékpark helyén állt fővezéri sátorban, azonban halálhírét csak jóval később közölték az ostromló sereggel. Zrínyi Miklós – látva a reménytelen helyzetet – szeptember 8-án néhány száz katonája élén kitört a várból (három katona kivételével mindenki a harcmezőn maradt), ezzel ért véget Szigetvár 1566. évi ostroma. A szultán testét Isztambulba szállították, belső szerveit azonban a közelben, a turbéki türbében temették el, amelynek helyét – a körülötte állt török várossal egyetemben – a 2010-es évek első felében azonosították az emlékparktól nem messze található szőlőhegyen.

Az emlékparkban ma a két hadvezér életét bemutató tablók mellett elsősorban a török-magyar kulturális, gazdasági, diplomáciai kapcsolatok fejlődésére helyezik a hangsúlyt a tájékoztató táblák – szigorúan a hódoltságot követő időszakra fókuszálva. A szépen rendben tartott, gondozott területen egy jelképes türbe is található, az oszmán-török történelem egyik legnagyobb uralkodójára emlékezve.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Price:

Ingyenesen látogatható.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: July 16, 2021

Public transport

 • A helyközi autóbuszjáratokról Szigetvár, turbéki téglagyár megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • Szigetvár, turbéki téglagyár megállóhelytől déli irányban, a 67-es főúton mintegy 250 méteres sétával érhető el a Magyar-Török Barátság Park.

Parking

 • A Magyar-Török Barátság Park saját parkolóval rendelkezik, autóval itt lehet megállni.

Coordinates

DD
46.073614, 17.814074
DMS
46°04'25.0"N 17°48'50.7"E
UTM
33T 717608 5106077
w3w 
///response.dignity.warnings
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Dráva menti síkság
Török emlékek között a Zselic lábainál
recommended route Difficulty moderate
Distance 55.8 km
Duration 4:00 h
Ascent 550 m
Descent 550 m

A Zselic legdélebbre nyúló dombjai előtt Szigetvár és környéke török kori emlékei várnak felfedezésre, míg a lankák között megbúvó apró falvak ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Forest train · Mecsek vidéke
Almamelléki Állami Erdei Vasút
recommended route Difficulty easy
Distance 5.6 km
Duration 0:25 h
Ascent 25 m
Descent 4 m

A Zselic szelíd lankái között több mint egy évszázada bújik meg a „Zselici Csühögő”, azaz az Almamelléki Erdei Vasút, amely 1901 óta szolgálja a ...

1
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mecsek vidéke
Körtúra Ibafáról Kisibafán át
recommended route Difficulty easy Open
Distance 12.4 km
Duration 3:30 h
Ascent 216 m
Descent 216 m

A pipamúzeumáról közismert zselici zsákfaluból, Ibafáról teszünk egy körtúrát, hogy felfedezzük a környék virágos rétjeit, vadregényes erdeit, és ...

3
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mecsek vidéke
Bükkösd környékén
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.2 km
Duration 4:00 h
Ascent 230 m
Descent 230 m

A Mecsekhez közel, a Zselic határán elterülő Bükkösd környékének felfedezésére indulunk körtúránkon. Kirándulásunk egyik színfoltja a Nádasy ...

2
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mecsek vidéke
A kakasmandikó nyomában
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.7 km
Duration 4:30 h
Ascent 293 m
Descent 294 m

A márciusban nyíló furcsa nevű virág a Zselic jelképe, a meseszép Farkaslaki-erdő pedig az egyetlen lelőhelye a tájegység védett növényének.

4
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Zselic
Fekete István nyomában
recommended route Difficulty easy Open
Distance 11.9 km
Duration 3:24 h
Ascent 360 m
Descent 360 m

Egy kirándulás erejéig Fekete István nyomdokaiba lépünk, a nevét viselő emlékösvény útvonalát végigjárva, tábláit figyelmesen elolvasva ...

4
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Magyar-Török Barátság Park

Külterület
7900 Csertő

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp