Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Gondola - Top Station

Libegő (Hegy-állomás)

Gondola - Top Station · Dunazug-hegyvidék · 486 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
  • Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
A budapesti Zugligetet és a Jánoshegyi-kilátó (másnéven Erzsébet-kilátó) környékét  összekötő felvonó 1970-től üzemel. A peciális drótkötelet és a függőszékeket Ausztriából szerezték be, a többi alkatrészt Magyarországon gyártották hozzá, nevét pedig egy annak idején több tízezer embert megmozgató ötletpályázaton nyerte el.

Utazási feltételek

"Kérjük, tartsa be az utazási feltételeket, azok a Libegő teljes területén belül érvényesek.

A Zugligeti Libegő kizárólag annak pénztárában váltott (a BKV Zrt. által értékesített) jeggyel vehető igénybe. Más jegyek és bérletek, utazási igazolványok, az egyéb díjmentességre jogosító okmányok és igazolások a Libegőre nem érvényesek.

 A menetjegy egy hegymeneti vagy egy lejtmeneti utazásra, a retúrjegy egyszeri oda- és visszautazásra jogosít a hivatalos nyitva tartás idején. A jegyek a vásárlás időpontjától számítva egy évig használhatók. Elvesztés esetén a jegy nem pótolható. Kérjük, a jegyet – érvényesítésre – szíveskedjen átadni az ellenőrzést végző személy kérésére!

 Három évesnél fiatalabb gyermek ingyenesen utazhat az őt kísérő felnőtt ölében. Ennél idősebb, de 15 évesnél fiatalabb gyermekek kedvezményes jeggyel használhatják a Libegőt. A tízévesnél fiatalabbak kizárólag egy teljes árú jegyet váltott felnőtt kíséretében utazhatnak. A 15-18 éves (15. életév betöltésétől a 19. életév betöltését megelőző napig), legalább tíz diákból álló csoport kedvezményes jeggyel utazhat. A diákkedvezmény kizárólag az érvényes diákigazolvány bemutatása esetén adható. 19. életévüket betöltött utasaink teljes árú menetjeggyel utaznak. Nyugdíjas kedvezmény nem vehető igénybe.

A jegyek visszaváltása csak műszaki hiba, áramszünet vagy egyéb ok (például a biztonságos működést befolyásoló időjárási körülmények) miatti leállás és/vagy üzemszünet esetén lehetséges. A retúrjegy részlegesen is visszaváltható, azaz ha az egyik irányba már felhasználták, akkor a menettérti jegy és az egyirányú jegy árkülönbözet kerül visszatérítésre. Ha – retúrjegy váltásakor – a visszaút nem kezdhető meg a jegyváltás napján a hivatalos nyitva tartás idején, akkor a jegy egy menetirányú utazásra egy éven belül még felhasználható. A jegyet elvesztés esetén nem pótoljuk.A szállítószék befogadóképességea)    maximum két felnőtt személy;b)    egy felnőtt és legfeljebb kettő, 10 éven aluli gyermek;c)    egy felnőtt, és egy 10 éven aluli gyermek esetén további egy darab kézipoggyász (például babakocsi) szállítható.A kötélpálya szállítószékei fel- és leszállás közben is mozgásban vannak, ezért a Libegőt mindenki csak saját felelősségére veheti igénybe. A szállítószékek biztonsági korlátját a beszállást követően az utasnak teljes mértékben le kell lehajtania és az utazás alatt végig lehajtva kell azt tartania. (A helyes használat a zugligeti völgyállomás várójában lévő bemutató szék segítségével kipróbálható.)Tilos belépni a forgalom elől elzárt műszaki területre! Ennek következtében az utazókat mindkét állomáson, minden esetben kiszállítják, még akkor is, ha menettérti jeggyel utaznak. A visszaúthoz ismét sorba szükséges állni a felszállóhelyen. 

Kézipoggyász, sí, szánkó, babakocsi, gyerekkerékpár szállítása

Minden, jeggyel rendelkező utas díjmentesen legfeljebb 1 darab 40×50×60 centiméter méretű, maximum 10 kilogramm tömegű kézipoggyászt, illetve 1 pár sílécet és síbotot vihet magával. Babakocsit – kézipoggyászként – kizárólag összecsukott állapotban, csak teljes árú jeggyel rendelkező felnőtt utas szállíthat. A kézipoggyász méreténél nem nagyobb gyerekkerékpár vagy 1 darab szánkó a 10. életévét betöltött utas kézipoggyászaként szállítható. A fentieknél nagyobb méretű, tömegű és számú kézipoggyász vagy egyéb csomag (például kerékpár) még díjfizetés ellenében sem szállítható. A biztonságos utazás feltételeinek hiánya a poggyászszállítását és akár az utazást is meghiúsíthatja. A megváltott menetjegy a helyszínen visszaváltható ebben az esetben.Tartósnak ígérkező vihar esetén a Libegő bezárhat akár egész napra is az üzemvezető engedélyével.November 1-je és március 31-e között (például kevés utas esetén) az üzemeltető dönthet úgy, hogy a Libegőt óránként („egész órakor”) indítja csak el. A kötélpálya szállítószékein élőállat (például kisebb testű kutya) csak teljes árú menetjegy vásárlása esetén, a kézipoggyász méretét meg nem haladó, zárt szállítóeszközben szállítható. Az élőállat szállítása az azt vivő utas felelőssége, akinek biztosítania kell, hogy az utazás ideje alatt az állat semmilyen körülmények között nem szabadulhat ki. Ettől eltérni szigorúan tilos!

A Libegő állomásain nem szabad

–    a nyitva tartási időn kívül tartózkodni;

–    engedély nélküli kereskedelmi tevékenységet folytatni;

–    bármilyen hirdetményt elhelyezni;

–    zajkeltéssel vagy bármilyen tevékenyéggel másokat zavarni;

–    botrányosan és/vagy másokat megbotránkoztató módon viselkedni;

–    a beszállásra kijelölt helyen érvényes menetjegy nélkül tartózkodni.Utazás közben tilos

–    dohányozni;

–    étkezni, italt fogyasztani;

–    a szállítószékek biztonsági korlátját felhajtani;

–    a szállítószékre vagy annak lábtartójára felállni, túlságosan előrehajolni;

–    a szállítószéket lengetni;

–    a szállítószékből szemetet, illetve bármilyen tárgyat ledobni, a pályát vagy tartozékait megrongálni.

Nem vehet részt az utazásban

–    aki a beszállásnál nem tud érvényes jegyet felmutatni;

–    aki botrányosan és/vagy másokat megbotránkoztató módon viselkedik;

–    a 10 éven aluli gyermek teljes árú jeggyel rendelkező felnőtt kísérő nélkül;

–    a súlyos látási zavarban szenvedő személy (látó felnőtt kísérővel sem);

–    a mozgásában erősen korlátozott, ittas vagy bódult állapotban lévő személy;

–    aki kézipoggyásznak nem minősülő tárgyat kíván magával vinni;

–    aki nem alkalmas a kézipoggyászának szállítására a Libegő kezelőinek megítélése szerint,

–    aki jégkrémmel, fagylalttal, poharas vagy felbontott, vissza nem zárható dobozos itallal stb. akar beszállni.

 

Kérjük, a biztonságos utazás érdekében szíveskedjen betartani az utazási feltételeket, valamint követni a Libegőt kezelő munkatársak kéréseit. A feltételek megszegői szélsőséges esetben az utazásból kizárhatók. A károkozás minden esetben hatósági eljárást von maga után. Ennek következményeiért a Libegő üzemeltetője nem vállal felelősséget."

Opening hours

Minden nap:

 Január             

10:00 - 15:30

Február           

10:00 - 16:00

Március           

10:00 - 17:00

Április             

10:00 - 18:00

Május              

10:00 - 19:00

Június             

10:00 - 19:00

Július              

10:00 - 19:00

Augusztus

10:00 - 19:00

Szeptember

10:00 - 18:00

Október 1-28

10:00 - 17:00

Október 29-31

10:00 - 16:00

November

10:00 - 15:30

December

10:00 - 15:30

 

Karbantartási napok:

 Minden páros héten hétfőn - kivéve ünnep- és munkaszüneti napon - karbantartást végzünk, amikor a szolgáltatás szünetel.

 A Zugligeti Libegő a BKV Zrt. honlapján előre meghirdetett nyitva tartási idejében is korlátozhatja szolgáltatása igénybe vételét rossz idő esetén, karbantartás, vagy műszaki hiba elhárítása idejére, így kérjük érdeklődjön időben, hogy működik-e éppen a szállítópálya!

 

A nyitvatartásra vonatkozó hivatalos weboldal

Price:

 Viteldíjak

  • Felnőtt: 1.000 Ft, retúrjegy: 1.400 Ft
  • Gyermek: 600 Ft, retúrjegy:   800 Ft (3 - 18 éves korig*, 3 éves kor alatt díjmentes)
  • Nyugdíjas és egyéb utazási kedvezmény nem vehető igénybe.
  • Kutya (és kisállat) teljes árú menetjegy megváltásával csak hordozótáskában szállítható .

* A 3. életév betöltésétől a 19. életév betöltését megelőző napig.

Legalább 10 fő csoportos utazása esetén kérjük, hogy a jegyvásárlást megelőzően forduljon a személyzethez!

 

Tájékoztató az áfás számla igényléséhez kapcsolódóanÁfás számlaigény esetén kérjük, őrizze meg a jegyét, ellenkező esetben nem áll módunkban számlát kiállítani.

A jegy vásárlását követően - 15 napon belül -  az alábbi módon igényelhető áfás számla:

Személyes megjelenés útján, jegy birtokában (név, cím megadásával) a 1072 Budapest, Akácfa utca 15. szám alatt;

Az áfás számla iránti igény kérelem papír alapon (név, cím megadásával), a jegy csatolásával postai úton (1980. Akácfa u. 15.) történő megküldése útján;

Elektronikus úton (kulonjarat@bkv.hu) történő áfás számla igény iránti kérelem megküldésével (név, cím megadásával), a jegy olvasható elektronikus másolatának csatolása útján.

A kiállított számla a 1072 Budapest, Akácfa utca 15. szám alatt személyesen vehető át vagy a számla megküldését a kérelemben előre megadott levelezési címre, postai úton tudjuk teljesíteni.

Profile picture of Ƀálint $ztankó
Author
Ƀálint $ztankó
Update: July 23, 2018

Public transport

 A Normafáig a Széll Kálmán térről induló 21 és 21A jelzésű autóbuszokkal lehet eljutni. 

A Gyermekvasút János-hegy vagy Virágvölgy állomásáig.

Getting there

A János hegyet a Normafával összekötő Hármaskút-tetőn helyezkedik el.

 

A Normafától 20-30 perces kellemes erdei út vezet a Libegő felső-állomásához.

A Gyermekvasút János-hegy vagy Virágvölgy állomásától rövid erdei sétával közelíthető meg.

Coordinates

DD
47.515824, 18.960450
DMS
47°30'57.0"N 18°57'37.6"E
UTM
34T 346443 5264504
w3w 
///reader.fraction.earliest
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Trail Running · Budai-hegység
Libegő Trail 2020 - Fun
Difficulty moderate
Distance 14.5 km
Duration 2:30 h
Ascent 770 m
Descent 697 m

A Libegő felső állomásától induló Libegő Trail rövidebb távja során egyszer futunk fel a Libegő alatti meredek ösvényen, de az Erzsébet-kilátót ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Budai-hegység
Libegő Trail 2020 - Classic
Difficulty moderate
Distance 5 km
Duration 4:00 h
Ascent 330 m
Descent 330 m

A korábbi évek rendezésétől eltérően a verseny idén a Libegő felső állomásától indul. A versenyzők ezen a távon ugyanazt a kört futják ötször ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 18.3 km
Duration 8:00 h
Ascent 618 m
Descent 801 m

Budapest a világ egyik legszebb fekvésű fővárosa, s ez zömében a Dunáig ereszkedő Budai hegyeknek köszönhető. Egy félig városi, félig erdei túra ...

11
from MTSZ _,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Trail Running · Dunazug-hegyvidék
János-hegyi Libegő-kerülő
recommended route Difficulty moderate
Distance 7.7 km
Duration 1:00 h
Ascent 264 m
Descent 264 m

A Libegő alsó és felső állomását is érintő, tehát az ezek közötti számottevő szintkülönbséget magába foglaló futókör, amely klasszikus „csak föl, ...

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 9.6 km
Duration 3:00 h
Ascent 411 m
Descent 498 m

Budapest csúcspontjára kapaszkodunk, hogy a város legnevesebb kilátópontjairól tekintsünk le a házak és hegyek tengerére. A népszerű kirándulóhelyek ...

1
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 81.8 km
Duration 23:47 h
Ascent 2,180 m
Descent 2,180 m

Kinek futókör, kinek túraút. Kinek edzés, kinek séta. A mintegy 80 kilométeres Budai Térképkör körtúra bármi lehet: csak rajtunk múlik, mit hozunk ...

1
from Lánczi Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Dunazug-hegyvidék
Mókus Kör
recommended route Difficulty moderate
Distance 25.1 km
Duration 7:00 h
Ascent 644 m
Descent 644 m

Akinek szerencséje van, biztosan találkozhat mókusokkal is a 25 kilométer hosszú instant teljesítménytúrán, amely Budapest, Budakeszi és ...

1
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 3.1 km
Duration 0:58 h
Ascent 105 m
Descent 110 m

A short but pleasant trip in Buda Hills with two lookout towers, a small gorge with a wooden bridge, a mysterious cave and many other sights ...

54
from Annamária Joó,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Libegő (Hegy-állomás)

Zugligeti út 97.
Phone 003613910352

Special features

Place to visit Families
  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
  • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp