Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Geotope

Pandúr-kő és Zsivány-barlang

Geotope · Velencei-hegység
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Pandúr-kő a Velencei-hegységben
  / A Pandúr-kő a Velencei-hegységben
  Photo: Péter Farkas
 • / Mintha egy óriás rakta volna egymásra a hatalmas gránittömböket
  Photo: Attila Nógrádi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pandúr-kő a Velencei-hegységben
  Photo: Péter Farkas
 • / Évezredek alatt kerekedhet ilyen formájúvá a gránit
  Photo: Attila Nógrádi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pandúr-kő a Velencei-hegységben
  Photo: Péter Farkas
 • / Rengeteg kisebb-nagyobb "barlangot" üreget rejtenek a szikatömbök
  Photo: Attila Nógrádi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pandúr-kő a Velencei-hegységben
  Photo: Péter Farkas
 • / Kilátás a Pandúr-kőről
  Photo: Attila Nógrádi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pandúr-kő név megtévesztő, mert számtalan kisebb-nagyobb gránitszikláról van szó
  Photo: Attila Nógrádi, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pandúr-kő a Velencei-hegységben
  Photo: Péter Farkas
 • / A Pandúr-kő a Velencei-hegységben
  Photo: Péter Farkas
 • / A Pandúr-kő a Velencei-hegységben
  Photo: Péter Farkas
A Pákozdi ingókövek szomszédságában találjuk a Pandúr-kő névre keresztelt sziklaalakzatot, amely az egyik legnagyobb és legérdekesebb geológiai látványosság a környéken, ráadásul még egy "barlangot" is felfedezhetünk a kőtömbök között.

Ha a Velencei-tó környékén járunk, érdemes túrázni egyet a Pákozd feletti Sár-hegyen, ugyanis - a szép panoráma mellett - itt találjuk a híres ingóköveket, és a tőlük néhány perces sétával elérhető Pandúr-követ. Ez utóbbi neve némileg megtévesztő, mert valójában számtalan kisebb-nagyobb gránittömbről van szó, amelyek úgy festenek a sűrű növényzetben, mintha csak egy óriás dobálta volna őket egymásra.

Ha nincs tériszonyunk, kapaszkodjunk fel rájuk bátran, de a környező fák miatt még a legmagasabb pontról se számítsunk lélegzetelállító kilátásra! Érdekesség, hogy a hatalmas sziklák között különböző méretű és hosszúságú üregeket, „barlangokat” találni. Ezek közül a mintegy 14 méter hosszú Zsivány-barlang a legnagyobb, a formációra egy információs tábla is felhívja a figyelmet a Pandúr-kő mellett.

Erről a tábláról tudhatjuk meg azt is, hogy a Velencei-hegység Magyarország legkisebb, de egyben legidősebb hegysége is, amely a földtörténeti ókorban, kb. 300 millió évvel ezelőtt keletkezett. Földrajzi értelemben valójában dombsággal van dolgunk, mivel legmagasabb pontja, a Meleg-hegy is csupán 351 méter magas. Ettől függetlenül érdemes megbecsülni ezt a helyet, mert Magyarországon mindössze két (a másik a Mórágyi-rög) olyan terület van, ahol a felszínre került a hegység kőzetét alkotó gránit, és amelyből az erózió „faragott” évezredek alatt köztéri szobrokat megszégyenítő formációkat.

Azok kedvéért, akik nagyon bele akarják ásni magukat az itt található gránittömbök előéletébe, idézzük a területileg illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság idevágó írását, mely szerint „a mélységi magmás kőzetként ismert gránit alapanyaga olvadt magmaként indult el a felszín felé, de nem jutott el odáig, hanem a mélyben megrekedt, és hosszú évmilliók alatt szép lassan kihűlt. A gránitot alkotó nagyméretű kristályos szemcsék is ez alatt a nagyon lassú kihűlés alatt kristályosodtak ki. Később, a már kihűlt és megszilárdult kőzet a hegységképződés során kiemelkedett a felszínre. Innentől kezdve az akkor már törésekkel, repedésekkel felszabdalt kőzettestet a föld külső erői – a víz, a szél, valamint a napsütés és fagy állandó váltakozása miatt kialakuló hőingadozás – vették kezelésbe. Romboló hatásukkal szép lassan legömbölyítették az éleket, lekerekítették a kőtömböket. A repedések között kipergő szemcséket a víz elmosta, így alakítva ki a 2-3 méteres, vagy még nagyobb méretű kerekded kőtömböket, melyeket a 19. századi földrajztudósok neveztek el gyapjúzsákoknak. Azokat a gyapjúzsákokat pedig, amelyek a fizika törvényeinek látszólag ellentmondva, csak néhány ponton támaszkodva szinte billegni látszanak, ingóköveknek nevezzük. Ahol a gránit tömbök, vagyis gyapjúzsákok között nagyobb méretű, ember számára is járható méretű üregek alakulnak ki, azokat nevezzük gyapjúzsák-barlangoknak. Ezek egyik leglátványosabb hazai példája az itt található Zsivány-barlang.”

Tipp: ha a S▲ jelzésen haladunk tovább, fokozott óvatossággal menjünk el a Pandúr-kő mellett, mert a meredek, apró kövekkel borított vízmosta ösvényen könnyű elcsúszni.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Attila Nógrádi
Author
Attila Nógrádi
Updated: February 08, 2021

Public transport

 • A Székesfehérvár és Sukoró, illetve Budapest között közlekedő buszról a Pákozd, Hősok tere megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A Pákozd, Hősök tere buszmegálló és a parkoló is a harangláb melletti Templom-köznél található. Innen kétszáz méterre nyugatra sétáljunk a főúton, majd a Rákóczi utcára balra kanyarodva indul a Z+ jelzés, ezen induljunk el. A Bella-tó után a Z sáv jelzésre váltunk, ez vezet végig az ingókövekig, ahol keressük meg a Kocka nevű kőtömbőt. Innen a S▲ jelzést követve, mintegy háromszáz métert megtéve érkezünk el a Pandúr-kőhöz. Egy információs tábla jelzi majd, hogy jó helyen járunk.

Parking

 • Pákozdon a Budai út és Hősök tere sarkán találunk parkolót. 

Coordinates

DD
47.238185, 18.540655
DMS
47°14'17.5"N 18°32'26.4"E
UTM
34T 313863 5234567
w3w 
///follows.befits.bringing
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
7.3 km
2:00 h
158 m
158 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Pandúr-kő és Zsivány-barlang

8095 Pákozd

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Hiking Trail · Velencei-hegység
A pákozdi ingókövek nyomában
Top easy open
7.3 km
2:00 h
158 m
158 m

A Velencei-hegység legizgalmasabb látnivalóit, a furcsa alakzatokba kövült, gömbölyded gránittömbökből álló ingóköveket fedezzük fel a kellemesen ...

24
from Zsuzsa Lévai,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp