Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Geotope

Andezitcsúszda

Geotope · Keleti-Cserhát · 361 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az andezitömlés a kőtár felől nézve
  Az andezitömlés a kőtár felől nézve
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
Európában is páratlan jelenségnek lehetnek tanúi azok, akik az eldugott nógrádi zsákfalu, Bér melletti erdő egykori kőfejtőjét keresik fel. Az oszlopos elválású, hajlott andezit feltárása azok számára is izgalmas geológiai látványosság, akik nem érdeklődnek különösebben a földtudományok iránt.

Bér mellett, a lankák közti egykori kőfejtőben található a világszerte is ritka oszlopos elválású, csúszdaszerűen hajlott andezit feltárása. Annak ellenére, hogy mesterséges, nagyon is természetesnek hat: a mohával fedett kőlapok sűrű erdőben találhatók. A béri andezitömlés az elmúlt évtizedek szinte minden magyarországi földrajz tankönyvében szerepelt illusztrációként, bár nem tipikus megjelenési formája e vulkanikus kiömlési kőzettípusnak: ez a formavilág általában a bazaltra jellemző.

És hogy miért egy egykori kőfejtő mélyén tárult fel e páratlan látványosság, ha kiömlési kőzetről van szó? Mert a kb. 15 millió éve működő vulkán lávaanyaga a felszín közelébe jutva az üledékes kőzetek repedéseibe nyomult, ott kihűlve andezitté szilárdult, és végül az emberi tevékenység (bányászat) következtében került a felszínre (igaz azonban, hogy a külső erők is pusztították a fedő üledékes rétegsort).

A kihűlése közben zsugorodó andezitláva egyre szilárdabb testét repedések járták át, ezek mentén váltak el az oszlopok. A hasadékok, melyekben a folyamat végbement, hajlottak voltak, az andezit pedig ezekre merőlegesen szilárdult, ez alkotta meg a jellegzetes, csúszdaszerű formát.

Opening hours

open today
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: January 27, 2022

Public transport

 • Bér tömegközlekedéssel történő megközelítése sajnos nem egyszerű, mivel egy eldugott, apró nógrádi zsákfalut kell felkeresnünk.
 • A távolsági buszról a Bér, italbolt nevű megállóban kell leszállni. 

Getting there

 • A buszmegállóból déli irányba tegyünk pár lépést a Fő téren, majd a Bér-patakon átkelve forduljunk jobbra! Innen 1,3 km-en keresztül a Z+ és a Mária-út  jelzéseit kövessük! A kereszteződésben térjünk balra a Z jelzésre! 1,2 km után ebből ágazik ki a Z▲ jelzés, ami a célunkig vezet (összesen 2,6 km). 

Parking

 • Autóval Hatvan felől érdemes közelítenünk. Innen a 21-es úton haladunk tovább, amiről Jobbágyinál kanyarodunk le, és utazásunkat a Szervasgede-Kisbágyon-Szirák útvonalon folytatjuk. Szirák központjában jobbra kanyarodva érjük el a béri utat.
 • A faluban a KRESZ szabályainak megfelelően ingyenesen parkolhatunk.

Coordinates

DD
47.866061, 19.478730
DMS
47°51'57.8"N 19°28'43.4"E
UTM
34T 386227 5302533
w3w 
///sackful.typed.boil
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Keleti-Cserhát
Geotúra a béri andezitömlés körül
recommended route Difficulty easy Open
Distance 5.3 km
Duration 2:00 h
Ascent 201 m
Descent 201 m

Nógrád lankái nem tartoznak az ország sűrűn látogatott hegyvidéki turistacélpontjai közé. Pedig nem véletlenül alakítottak ki geoparkot ezen az ...

14
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp