Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Fortress

Sárvári vár és Nádasdy Ferenc Múzeum

Fortress · Sopron-Vasi-síkság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Sárvári vár a magasból
  / Sárvári vár a magasból
  Photo: Civertan Stúdió / legifoto.com
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • / Sárvári vár a magasból
  Photo: Civertan Stúdió / legifoto.com
A nemzetközi hírű huszárgyűjteménynek, a Nádasdy-múzeumnak és a település kulturális központjának is otthont adó vár kihagyhatatlan látnivaló a körülötte található védett parkkal együtt. Az épület hazánk egyik legépebben maradt kastélya. Az ódon falak között sétálva jusson eszünkbe, hogy ugyanitt járt a protestáns prédikátor, Dévai Bíró Mátyás, a költő Tinódi Lantos Sebestyén és a bibliafordító Sylvester János is. 

A település nevéből könnyen kikövetkeztethetjük a kezdeti állapotot: az 1200-as évek végén egy földvár állhatott a mostani helyén, mocsaras területekkel körülvéve. Az építmény a történelem időgépében számos átalakításon, csatározáson, gazdaváltáson átesett, mire elnyerte mai formáját. A jelenlegi várat jellegzetes vörös téglákból épített boltíves hídjával és a kaputoronnyal nemzeti örökségként tartják számon. Mai formáját Nádasdy Tamásnak köszönheti, aki a reformáció idején az esemény kulturális központjává, helyszínévé alakította át.

Ha átsétálunk a hídon a már feltöltött várárok felett, egy boltíves előcsarnokban találjuk magunkat, ahonnan a múzeumba léphetünk. A dísztermet a magyarországi barokk építészet egyik legimpozánsabb belső tereként tartják számon; szemet gyönyörködtető az itt látható monumentális falikép. A falakon ószövetségi jeleneteket, a mennyezeten pedig csataképeket csodálhatunk meg. A kiállítótermekben elmélyedhetünk a város és a vár történelmében, iparművészetében. 

A múzeumban jelenleg öt állandó kiállítást tekinthetünk meg:

 • A huszárgyűjtemény nemzetközileg is elismert. A hungarikummá nyilvánított huszárok tárlata 1526 és 1945 között ad betekintést a történetükbe. Megismerhetjük a huszárok életét, mindennapjait, működésük jelentőségét, ruháikat, fegyvereiket. Az időutazásban rengeteg illusztráció és használati tárgy segít.
 • A Carta Hungarica egyedülálló térképtörténeti kiállítás Gróf László adományából valósult meg. A kiállítás méltó helyszíne a freskókkal díszített terem.
 • Az iparművészeti kiállítás számos évszázadot átfogó ipari emlékeket idéz fel, s emellett a bajor hercegi család korabeli használati tárgyait is bemutatja.
 • Sárvár történetét is végigkövethetjük az ókortól a XX. század ipari fellendüléséig.
 • A Nádasdyak kulturális központtá tették Sárvárt, nyomdát is alapítottak itt. Ennek emlékére hozták létre a Nyomdászat és könyvkiadás a Nádasdy-birtokokon történeti kiállítását. Ebben az időben talált e falak között menedéket Tinódi Lantos Sebestyén. 

Napjainkban a vár nemcsak a tárlatoknak ad otthont, hanem a város kulturális élete is itt összpontosul. Az ötszög alapú belső térben találjuk a városi könyvtárat, a művelődési központot, valamint egy Galeria Arcis nevű kiállítóhelyet, melyben neves hazai és külföldi iparművészek munkái láthatók időszakos jelleggel. 

Hányattatott sors

Ha az épület mesélni tudna, számos történet elevenedhetne meg a múltból. Már a középkorban is többször cserélt gazdát - hol öröklés, hol adományozás, hol véres csatározások árán. Tartozott Károly Róberthez és Luxemburgi Zsigmondhoz. is. 

A komplexum Nádasdy-vár néven lett közismert. Az egykor mocsarakkal körülvett földvár a XV. században a Kanizsai család tulajdona volt. 1534-ben Nádasdy Tamás nádor feleségül vette Kanizsai Orsolyát, így a vár és a birtok is az ő nevére került. Hatalmas lendülettel látott hozzá az átalakításhoz reneszánsz stílusban. Két új épületegyüttest is létrehozott a védfalakon belül. A D szárny egykori faragott, kőkeretes reneszánsz ablakainak maradványát ma a könyvtár bejárata felett nézhetjük meg. A keleti oldalon található B szárnyban két épületrészt emeltek akkoriban, mely kiálltak a homlokzat síkjából. A kettőt alul reneszánsz árkádsorral, felül nyitott, fafödémes folyosóval kötötték össze. A Nádasdyak alakították ki a bejáratnál a reneszánsz kaput is.

Amikor a török benyomult az országba, a XVI. század közepén Nádasdy Ferenc és Nádasdy Pál bölcsen megerősítette a vár védelmét egy óolasz bástyás védőövvel.

Nádasdy Ferenc országbíró volt az utolsó Nádasdy, aki a vár építészetébe igényesen vágott bele. Először az északi szárnyat bővítette ki. A bejárati kaputornyot egy dongaboltozatos kapualjjal egészítette ki, ami felett kialakította a teknőboltozatú dísztermet, ami napjainkban is a legszebb barokk belső térként tartanak számon. A híres mennyezetfreskó Nádasdy Ferencnek állít emléket; a tizenötéves háború törökkel vívott csatározásait ábrázolja. Az oldalfalakon ószövetségi freskók láthatóak, melyeket egy évszázaddal később festettek. 

Habár a Nádasdyak virágoztatták fel és varázsolták palotává a várat, mégsem élvezhették sokáig a pompát. Az I. Lipót ellen irányuló Wesselényi-féle összeesküvés minden résztvevőjét halálra ítélték a Nádasdyakkal együtt, a birtokokat pedig elkobozták. Innen nem akadt lelkiismeretes tulajdonosa. A Rákóczi-szabadságharc történetében még volt némi szerepe, de a XVIII. század közepéig folyamatosan pusztult. Ekkor a Habsburgok kezébe került, akik ismét felkarolták, újjáépítették, megszüntetve a reneszánsz elemeket. Az 1800-as évek elején készült el a boltíves híd a várárok felett, amelyen ma is megközelíthetjük a bejáratot.

Az utolsó csapást a II. világháború jelentette az épületre, amely után még évtizedekig romlott az állapota. Az 1970-es években viszont a fejlesztése ismét fellendült, kialakították benne a kulturális központot, melyből nemcsak a turisták, hanem a helyi lakosság is profitálhat. A vár parkja helyi jelentőségű védett természeti érték. 

Open from

A vár nyitvatartása:

július, augusztus:

 • a hét minden napján: 8:00-20:00

szeptember-június:

 • a hét minden napján: 8:00-20:00

 

Nádasdy Ferenc Múzeum

július, augusztus:

 • kedd-vasárnap: 9:00-17:00

szeptember-június:

 • kedd-vasárnap: 9:00-17:00

november 1.: zárva

december 24.-26.: zárva

Price:

Belépőjegy árak:

 • teljes árú: 1600 Ft
 • kedvezményes: 800 Ft
 • családi belépőjegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 3800 Ft
 • csoportos felnőtt (10 főtől): 1500 Ft/fő
 • csoportos nyugdíjas (10 főtől): 750 Ft/fő
 • csoportos diák (15 főtől): 750 Ft/fő
 • nyitvatartási időn túli csoportos: 6-25 főig +5000 Ft

A múzeum a nemzeti ünnepeken ingyenesen látogatható.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Updated: October 28, 2020

Public transport

Sárvárra busszal és vonattal is érkezhetünk.

 • A buszról a Sárvár, Batthyány utca megállóban érdemes leszállni. 

Getting there

 • A vasútállomáson akár buszra is szállhatunk két megállóra. Ha a gyaloglás mellett döntünk, a legegyszerűbb a K+ jelzéseket követnünk. Induljunk kelet felé a Selyemgyár utcán, majd az első lehetőségnél forduljunk jobbra a Hunyadi János utcára! A harmadik keresztutcán forduljunk balra a Dózsa György útra, annak végén pedig jobbra a Deák Ferenc utcára, ami a Várkörútba torkollik. Itt jobbra térve 50 méter után az út bal oldalán meg is találjuk a parkoló mögött a boltíves hidat és a vár bejáratát  (1,3 km). 
 • A Batthyányi utcai buszmegállóból kelet felé induljunk a Batthyány utcán, majd egyenesen tovább a Kossuth tér - Várkerület útvonalon haladjunk! Az út jobb oldalán eltéveszthetetlen a boltíves híd, amely a bejárathoz vezet (300 m). 

Parking

 • A várat Sárvár centrumában találjuk. A Várkerület utca tulajdonképpen körüljárja az épületet. 
 • A várnak saját parkolója van. 2017 óta az egész városban ingyenes a parkolás, de maximum egy óráig lehet várakozni. 

Coordinates

DD
47.252983, 16.936852
DMS
47°15'10.7"N 16°56'12.7"E
UTM
33T 646551 5235097
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
72 km
18:50 h
455 m
460 m
15.8 km
1:05 h
11 m
50 m
Top Multistage route Termálfüzér, Balf - Barcs
325 km
22:25 h
1,114 m
1,164 m
70.7 km
18:30 h
565 m
1,290 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others

2020. október 2., péntek 20:23:56
2020. október 2., péntek 20:25:16
2020. október 2., péntek 20:26:30

Sárvári vár és Nádasdy Ferenc Múzeum

Várkerület 1.
9600 Sárvár
Phone +36 95 320 158

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 4 Routes nearby
Long Distance Hiking · Zalai-dombság
Sárvár - Sümeg (OKT - 02.)
Top easy Stage 2 open
72 km
18:50 h
455 m
460 m

This is the second longest flat section of the Blue Trail. Practically, it winds throughout a flat area all the way except some ascent around ...

5
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Kemeneshát
Termáltúra, Szeleste - Sárvár
Top easy Stage 4
15.8 km
1:05 h
11 m
50 m

Szelestei gyógyfürdőt és Sárvárfürdőt összekötő biciklitúra. A termáltúra olyan túra ami termál vagy gyógyfürdővel rendelkező településeket összeköt.

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Long Distance Cycling · Nyugat-Dunántúl
Termálfüzér, Balf - Barcs
Top difficult Multistage route
325 km
22:25 h
1,114 m
1,164 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág Nyugati felének 16 termálfürdőjét köti össze egy ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Long Distance Hiking · Koszegi-hegység
Írott-kő - Sárvár (OKT-01.)
Top moderate Stage 1 open
70.7 km
18:30 h
565 m
1,290 m

Írott-kő (Marked Rock), the highest peak of Transdanubia is the western trailhead of the legendary 1166 km long National Blue Trail (Országos ...

13
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 4 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp