Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Fortress

Sárvári vár és Nádasdy Ferenc Múzeum

Fortress · Sopron-Vasi-síkság
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Sárvári vár a magasból
  / Sárvári vár a magasból
  Photo: Civertan Stúdió / legifoto.com
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • /
  Photo: Papp Géza, kektura.blog.hu
 • / Sárvári vár a magasból
  Photo: Civertan Stúdió / legifoto.com
A nemzetközi hírű huszárgyűjteménynek, a Nádasdy-múzeumnak és a település kulturális központjának is otthont adó vár kihagyhatatlan látnivaló a körülötte található védett parkkal együtt. Az épület hazánk egyik legépebben maradt kastélya. Az ódon falak között sétálva jusson eszünkbe, hogy ugyanitt járt a protestáns prédikátor, Dévai Bíró Mátyás, a költő Tinódi Lantos Sebestyén és a bibliafordító Sylvester János is. 

A település nevéből könnyen kikövetkeztethetjük a kezdeti állapotot: az 1200-as évek végén egy földvár állhatott a mostani helyén, mocsaras területekkel körülvéve. Az építmény a történelem időgépében számos átalakításon, csatározáson, gazdaváltáson átesett, mire elnyerte mai formáját. A jelenlegi várat jellegzetes vörös téglákból épített boltíves hídjával és a kaputoronnyal nemzeti örökségként tartják számon. Mai formáját Nádasdy Tamásnak köszönheti, aki a reformáció idején az esemény kulturális központjává, helyszínévé alakította át.

Ha átsétálunk a hídon a már feltöltött várárok felett, egy boltíves előcsarnokban találjuk magunkat, ahonnan a múzeumba léphetünk. A dísztermet a magyarországi barokk építészet egyik legimpozánsabb belső tereként tartják számon; szemet gyönyörködtető az itt látható monumentális falikép. A falakon ószövetségi jeleneteket, a mennyezeten pedig csataképeket csodálhatunk meg. A kiállítótermekben elmélyedhetünk a város és a vár történelmében, iparművészetében. 

A múzeumban jelenleg öt állandó kiállítást tekinthetünk meg:

 • A huszárgyűjtemény nemzetközileg is elismert. A hungarikummá nyilvánított huszárok tárlata 1526 és 1945 között ad betekintést a történetükbe. Megismerhetjük a huszárok életét, mindennapjait, működésük jelentőségét, ruháikat, fegyvereiket. Az időutazásban rengeteg illusztráció és használati tárgy segít.
 • A Carta Hungarica egyedülálló térképtörténeti kiállítás Gróf László adományából valósult meg. A kiállítás méltó helyszíne a freskókkal díszített terem.
 • Az iparművészeti kiállítás számos évszázadot átfogó ipari emlékeket idéz fel, s emellett a bajor hercegi család korabeli használati tárgyait is bemutatja.
 • Sárvár történetét is végigkövethetjük az ókortól a XX. század ipari fellendüléséig.
 • A Nádasdyak kulturális központtá tették Sárvárt, nyomdát is alapítottak itt. Ennek emlékére hozták létre a Nyomdászat és könyvkiadás a Nádasdy-birtokokon történeti kiállítását. Ebben az időben talált e falak között menedéket Tinódi Lantos Sebestyén. 

Napjainkban a vár nemcsak a tárlatoknak ad otthont, hanem a város kulturális élete is itt összpontosul. Az ötszög alapú belső térben találjuk a városi könyvtárat, a művelődési központot, valamint egy Galeria Arcis nevű kiállítóhelyet, melyben neves hazai és külföldi iparművészek munkái láthatók időszakos jelleggel. 

Hányattatott sors

Ha az épület mesélni tudna, számos történet elevenedhetne meg a múltból. Már a középkorban is többször cserélt gazdát - hol öröklés, hol adományozás, hol véres csatározások árán. Tartozott Károly Róberthez és Luxemburgi Zsigmondhoz. is. 

A komplexum Nádasdy-vár néven lett közismert. Az egykor mocsarakkal körülvett földvár a XV. században a Kanizsai család tulajdona volt. 1534-ben Nádasdy Tamás nádor feleségül vette Kanizsai Orsolyát, így a vár és a birtok is az ő nevére került. Hatalmas lendülettel látott hozzá az átalakításhoz reneszánsz stílusban. Két új épületegyüttest is létrehozott a védfalakon belül. A D szárny egykori faragott, kőkeretes reneszánsz ablakainak maradványát ma a könyvtár bejárata felett nézhetjük meg. A keleti oldalon található B szárnyban két épületrészt emeltek akkoriban, mely kiálltak a homlokzat síkjából. A kettőt alul reneszánsz árkádsorral, felül nyitott, fafödémes folyosóval kötötték össze. A Nádasdyak alakították ki a bejáratnál a reneszánsz kaput is.

Amikor a török benyomult az országba, a XVI. század közepén Nádasdy Ferenc és Nádasdy Pál bölcsen megerősítette a vár védelmét egy óolasz bástyás védőövvel.

Nádasdy Ferenc országbíró volt az utolsó Nádasdy, aki a vár építészetébe igényesen vágott bele. Először az északi szárnyat bővítette ki. A bejárati kaputornyot egy dongaboltozatos kapualjjal egészítette ki, ami felett kialakította a teknőboltozatú dísztermet, ami napjainkban is a legszebb barokk belső térként tartanak számon. A híres mennyezetfreskó Nádasdy Ferencnek állít emléket; a tizenötéves háború törökkel vívott csatározásait ábrázolja. Az oldalfalakon ószövetségi freskók láthatóak, melyeket egy évszázaddal később festettek. 

Habár a Nádasdyak virágoztatták fel és varázsolták palotává a várat, mégsem élvezhették sokáig a pompát. Az I. Lipót ellen irányuló Wesselényi-féle összeesküvés minden résztvevőjét halálra ítélték a Nádasdyakkal együtt, a birtokokat pedig elkobozták. Innen nem akadt lelkiismeretes tulajdonosa. A Rákóczi-szabadságharc történetében még volt némi szerepe, de a XVIII. század közepéig folyamatosan pusztult. Ekkor a Habsburgok kezébe került, akik ismét felkarolták, újjáépítették, megszüntetve a reneszánsz elemeket. Az 1800-as évek elején készült el a boltíves híd a várárok felett, amelyen ma is megközelíthetjük a bejáratot.

Az utolsó csapást a II. világháború jelentette az épületre, amely után még évtizedekig romlott az állapota. Az 1970-es években viszont a fejlesztése ismét fellendült, kialakították benne a kulturális központot, melyből nemcsak a turisták, hanem a helyi lakosság is profitálhat. A vár parkja helyi jelentőségű védett természeti érték. 

Open from

A vár nyitvatartása:

július, augusztus:

 • a hét minden napján: 8:00-20:00

szeptember-június:

 • a hét minden napján: 8:00-20:00

 

Nádasdy Ferenc Múzeum

július, augusztus:

 • kedd-vasárnap: 9:00-17:00

szeptember-június:

 • kedd-vasárnap: 9:00-17:00

november 1.: zárva

december 24.-26.: zárva

Price:

Belépőjegy árak:

 • teljes árú: 1600 Ft
 • kedvezményes: 800 Ft
 • családi belépőjegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 3800 Ft
 • csoportos felnőtt (10 főtől): 1500 Ft/fő
 • csoportos nyugdíjas (10 főtől): 750 Ft/fő
 • csoportos diák (15 főtől): 750 Ft/fő
 • nyitvatartási időn túli csoportos: 6-25 főig +5000 Ft

A múzeum a nemzeti ünnepeken ingyenesen látogatható.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Updated: October 28, 2020

Public transport

Sárvárra busszal és vonattal is érkezhetünk.

 • A buszról a Sárvár, Batthyány utca megállóban érdemes leszállni. 

Getting there

 • A vasútállomáson akár buszra is szállhatunk két megállóra. Ha a gyaloglás mellett döntünk, a legegyszerűbb a K+ jelzéseket követnünk. Induljunk kelet felé a Selyemgyár utcán, majd az első lehetőségnél forduljunk jobbra a Hunyadi János utcára! A harmadik keresztutcán forduljunk balra a Dózsa György útra, annak végén pedig jobbra a Deák Ferenc utcára, ami a Várkörútba torkollik. Itt jobbra térve 50 méter után az út bal oldalán meg is találjuk a parkoló mögött a boltíves hidat és a vár bejáratát  (1,3 km). 
 • A Batthyányi utcai buszmegállóból kelet felé induljunk a Batthyány utcán, majd egyenesen tovább a Kossuth tér - Várkerület útvonalon haladjunk! Az út jobb oldalán eltéveszthetetlen a boltíves híd, amely a bejárathoz vezet (300 m). 

Parking

 • A várat Sárvár centrumában találjuk. A Várkerület utca tulajdonképpen körüljárja az épületet. 
 • A várnak saját parkolója van. 2017 óta az egész városban ingyenes a parkolás, de maximum egy óráig lehet várakozni. 

Coordinates

DD
47.252983, 16.936852
DMS
47°15'10.7"N 16°56'12.7"E
UTM
33T 646551 5235097
w3w 
///stubs.maintaining.dozens
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
72 km
18:50 h
455 m
460 m
15.8 km
1:05 h
11 m
50 m
Top Multistage route Termálfüzér, Balf - Barcs
325 km
22:25 h
1,114 m
1,164 m
70.7 km
18:30 h
565 m
1,285 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others

2020. október 2., péntek 20:23:56
2020. október 2., péntek 20:25:16
2020. október 2., péntek 20:26:30

Sárvári vár és Nádasdy Ferenc Múzeum

Várkerület 1.
9600 Sárvár
Phone +36 95 320 158

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 4 Routes nearby
Long Distance Hiking · Zalai-dombság
Sárvár - Sümeg (OKT - 02.)
Top easy Stage 2 open
72 km
18:50 h
455 m
460 m

This is the second longest flat section of the Blue Trail. Practically, it winds throughout a flat area all the way except some ascent around ...

5
from MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Kemeneshát
Termáltúra, Szeleste - Sárvár
Top easy Stage 4
15.8 km
1:05 h
11 m
50 m

Szelestei gyógyfürdőt és Sárvárfürdőt összekötő biciklitúra. A termáltúra olyan túra ami termál vagy gyógyfürdővel rendelkező településeket összeköt.

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Long Distance Cycling · Nyugat-Dunántúl
Termálfüzér, Balf - Barcs
Top difficult Multistage route
325 km
22:25 h
1,114 m
1,164 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág Nyugati felének 16 termálfürdőjét köti össze egy ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Long Distance Hiking · Koszegi-hegység
Írott-kő - Sárvár (OKT-01.)
Top moderate Stage 1 open
70.7 km
18:30 h
565 m
1,285 m

Írott-kő (Marked Rock), the highest peak of Transdanubia is the western trailhead of the legendary 1166 km long National Blue Trail (Országos ...

13
from MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • 4 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp