Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Fortress

Mosonmagyaróvári vár

Fortress · Győri-medence · 123 m · closed
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Mosonmagyaróvári vár
  Mosonmagyaróvári vár
  Photo: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
A mosonmagyaróvári vár az ország egyetlen olyan várépülete, amelyben felsőoktatási tevékenység folyik, és egyike azon kevés várainknak, amelyet soha nem romboltak le, így napjainkban is közel eredeti kiterjedésében áll.

A vár helyén már a rómaiak idején is egy tábor állt, Ad Flexum néven. 1250 körül egy hatszögletű, erődítés nélküli lakótornyot húztak fel a helyére, de az 1290-ben elpusztult. A ma látható várkastély építése 1364-ben kezdődött, és a kor szokásainak megfelelően gyakran cserélt gazdát, volt királyi tulajdonban is. Miután 1529-ben a török az erősséget felégette, 1530 és 1544 között Gian Maria del Napoli olasz hadmérnök tervei szerint újjáépítették a várkastélyt, és a még mindig fennálló török fenyegetésre tekintettel meg is erősítették. A 16-17. század fordulóján készült el a várkapu melletti, L-alakú melléképület, azaz ismertebb nevén a várkapitányi épület. Ebben a viharos időszakban a vár hol Bocskai István, hol Bethlen Gábor csapatainak ostromát állta, majd 1689-ben a törökök Bécs ostromából visszajövet ismét felgyújtották az erősséget. Ezután ismét újjáépítették, de a 18. század eleje is tartogatott harcokat, a kurucok többször is ostrom alá vették. Az épület körül még ma is láthatóak a vár egykori védelmi rendszerének maradványai, a várkert, a várhíd és a várkapu helye, a vártó és a Lajta folyó.

A vár nem sokkal később elvesztette hadászati jelentőségét, és mivel a császári udvar tulajdonában volt, 1766-ban Mária Terézia a magyaróvári uradalmat és annak székhelyét lányának, Mária Krisztinának adományozta. 1818-ban kapta meg az épület végső, mai formáját: ekkor építették rá az emeletet, és Mária Krisztina főhercegnő férje, Albert Kázmér szász-tescheni herceg ekkor alapította meg az ország első agrár-felsőoktatási intézményét, a Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézetet, amelynek mai jogutódja (Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar) jelenleg is itt működik.

Az épület a 20. században műemléki védelmet kapott, majd felújítások, régészeti feltárások és műemléki helyreállítások zajlottak az 1960-as, ’70-es és ’80-as években. A 2018 és 2021 között zajlott munkálatok során a vár homlokzata és külső környezete is megújult, a belső udvar szintén megszépült, és rendezvénytérré alakult. 

A vár falából rekonstrukciót megelőző statikai vizsgálat közben egy több mint félezer éves, gótikus lelet került elő: egy festett kőcímer, amely a Szentgyörgyi és Bazíni család egycsillagos címerét ábrázolja. A magyar építészettörténetben különlegesnek számító eredeti kőfaragvány az 1420-1457 közötti időszakban, a lovagkorban készülhetett. A korabeli festékekkel megfestett faragott követ 35 cm mélységben takarta és védte is egyben a reneszánsz időkben elé épült falazás.

A vár új kávézója Johann Strauss nevét viseli, és nem véletlenül. A Kék Duna keringő szerzője visszajáró vendég volt Magyaróvárott, a város kedvenc fellépési színhelyei közé tartozott. 20 évesen egy keringőt is komponált egyik magyaróvári báli fellépése alkalmából (Altenburg-Walzer / Óvár Keringő, 1846), de mivel ez a szerzemény kiadatlan maradt, az idők folyamán sajnos elveszett.

A földszinti részen új kiállításon ismerkedhetünk meg a vár, egykori lakói és a kétszáz éves egyetem történetével, valamint a középkori paraszti és katonai, váruradalmi élettel. Az egykori nádori terem eredeti kőoszlopokon nyugvó keresztboltozatos falai között a korábbi várurak története mellett megismerhetjük a török kor viszontagságait, Mátyás király és a Szent Korona itt töltött napjait is. A korona háromszor is járt a várban: először 1440. június 10-én Luxemburgi Erzsébet magyar királynéval érkezett a várba, aki Székesfehérvárról vitte Bécsbe. Másodszor 1645. április 13-án, amikor I. Rákóczi György erdélyi fejedelem hadai elől menekítették Pozsonyból Győrbe, majd 1646 szeptember 7-én, amikor a koronaőrök visszaszállították a koronát Győrből a pozsonyi országgyűlésre.

A kiállítás másik része az oktatástörténetre fókuszál, de külön tablón emlékeznek meg az 1848-49-es szabadságharc, az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés és az 1956-os forradalom mártírhalált halt diákjairól is. 

Opening hours

closed today
Sunday10:00–17:00
Tuesday10:00–17:00
Wednesday10:00–17:00
Thursday10:00–17:00
Friday10:00–17:00
Saturday10:00–17:00

Price:

 • Teljesárú: 1800 Ft
 • Kedvezményes (50%): 900 Ft
  • Diákok érvényes nappali tagozatos diákigazolvánnyal (25 éves korig)
  • Nyugdíjasok nyugdíjas igazolvány felmutatásával
  • Mosonmagyaróvári lakosok lakcímkártya felmutatásával
  • A Széchenyi István Egyetem alkalmazottai és hallgatói hallgatói/alkalmazotti kártya felmutatásával
  • Szigetköz kártya birtokosok
 • Családi jegy (két felnőtt és két, 6 és 14 év közöttigyermek részére): 4000 Ft
 • Csoportos jegy diákoknak (10 fő felett): 700 Ft
 • Csoportos jegy felnőtteknek (10 fő felett): 1500 Ft
 • Hangos tárlatvezető (audioguide) bérleti díja: 1000 Ft
 • Személyes tárlatvezetés díja (csoportonként): 4000 Ft

A kiállítóteret ingyen látogathatják:

 • Kiskorúak 6 éves korig
 • Fogyatékkal élő személy és egy fő kísérője

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: March 04, 2022

Public transport

 • A helyi buszjáratról a Mosonmagyaróvár, egyetem megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállótól a kis, fatornyos templom mellett indul a várba vezető bekötőút. Az épületet 150 méteres sétával érjük el.

Parking

 • A vár melletti parkolóban tehetjük le az autónkat.

Coordinates

DD
47.880200, 17.273346
DMS
47°52'48.7"N 17°16'24.0"E
UTM
33T 669969 5305486
w3w 
///trial.unregulated.reinforces
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Water trails · Szigetközi Tájvédelmi Körzet
Mosonmagyaróvári városnézés a vízről
recommended route Difficulty moderate
Distance 10.6 km
Duration 4:00 h
Ascent 4 m
Descent 4 m

Kalandos körtúra keskeny, kanyargós vízfolyásokon egy város szívén át, mégis a természet közelében. A három folyón át vezető, érdekes és változatos ...

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Szigetközi Tájvédelmi Körzet
Kalandozás a Szigetközben
recommended route Difficulty easy
Distance 60.5 km
Duration 3:05 h
Ascent 382 m
Descent 379 m

A Szigetköz nem más, mint hazánk legnagyobb szigete, amely a Mosoni-Duna vagy a Duna ágrendszere mellett két keréken is felfedezhető – és egészen ...

1
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Mosonmagyaróvári vár

Pozsonyi út 86.
9200 Mosonmagyaróvár
Phone + 36 96 566 665

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp