Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Fortress

Gyulai vár

Fortress · Dél-Alföld · 88 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A festői környezetben megbújó gyulai vár
  A festői környezetben megbújó gyulai vár
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség

Gyula városának jelképe a tó partján álló gótikus téglavár, amely a történelem megelevenítése mellett festői panorámát is nyújt a környékre.

Egy kis történelem…

A 15. században Maróti János macsói bán építtette gótikus stílusban a várat. Mivel az Alföld térségében a kő hiánycikknek számított, a távoli területekről pedig a szállítása nehézkes és drága lett volna, a helyi agyagból égetett téglákból rakták fel a falakat.

A Maróti család kihalásával a vár a következő században királyi birtok lett: Hunyadi Mátyás a fiának, Corvin Jánosnak adományozta. A török közeledtével Kerecsényi László várkapitánynak köszönhetően korszerűsítették az építményt, megerősítették a palánkfalakat, olaszbástyás erődítményt húztak köré, a Körös medréből pedig széles várárkot alakítottak ki – így lett Szigetvár és Eger mellett Gyula az egyik legerősebb végvárunk. Az 1566-os ostromban a maroknyinak számító, kb. kétezer védő 63 napig hősiesen ellenállt a harmincezer főt számláló roppant török sereg támadásának. A készletek kifogyása és a járvány kitörése miatt feladott csata után 129 évig török uralom alatt állt az épület. A kiűzésük után elveszítette hadászati jelentőségét, így már csak gazdasági célokra hasznosították.

Múzeum

A romokat a 20. század közepén tárták fel a régészek, majd rekonstruálták az építményt. A helyreállított várban 2005-ben nyílt meg a mai múzeum tárlata, ahol 24 kiállítóterem eleveníti fel a falak között zajló élet mindennapjait. Megismerkedhetünk a hajdani épület berendezésével, a 16. századi várvédők életével, a harchoz használt fegyverekkel. Betekinthetünk a várbörtön falai közé, megismerve a különféle kínzóeszközöket és módszereket, de a fazekasok, pékek és egyéb kézművesek munkáira is rápillanthatunk. A maketteken megelevenedik az éléskamra, a konyha, a várlakók mindennapi élete.

Az állandó kiállítás mellett megnézhetjük a kovácsot munka közben, a várudvaron solymászbemutatót láthatunk, szemügyre vehetjük a kemencét, ahogy sül benne a ropogós kenyér, kipróbálhatjuk, hogyan készítették régen korongozással a különféle használati tárgyakat, de akár korhű ruhába bújva vagy egy gyertyával a kezünkben is végigsétálhatunk az ódon falak között. Az udvar közepéről induló belső lépcsőkön felkapaszkodva körbesétálhatunk a vár peremén, majd a szűken tekergő csigalépcső tetején a legmagasabb toronyból kémlelhetünk szét a vidéken, körkörös panorámát kapva az alattunk madárperspektívában elterülő városra és a környező tájra.

Élmények

A várban különféle élményprogramokat is találunk kicsiknek és nagyoknak egyaránt - legyen szó jelmezes tárlatvezetésről, lovagi ceremóniáról, agyagtéglákból való minivár építésről, a középkori kódexek elkészítéséről és megismeréséről, rendhagyó történelemóráról a falak között, vagy akár a helyi ízek kóstolásáról a lovagteremben.

Az 1964 óta működő Gyulai Várszínház programjainak keretében az épület falai között, nyaranta pedig a tóba nyúló vízi színpadon nézhetünk előadásokat. A várlátogatást érdemes az évente megrendezett Gyulai Végvári Napok rendezvényre időzíteni, ahol színes programok, hősi legendák közt elevenednek meg az egykori csata mozzanatai, vagy összekötni a Kolbászolj velünk! elnevezésű gasztrotúrával, amelynek során kulináris élményekkel is színesíthetjük a programunkat.

A vár emeletes ágyútornyában, a rondellában a pénztár mellett ajándékbolt működik, ahol az emlékérméken és a várhoz kötődő tárgyakon kívül régi, korhű térképekre, történelmi témájú könyvekre is bukkanhatunk. A várost és a történetét bemutató kiadványok mellett innen a helyi ízeket is hazavihetjük lekvárok, szörpök formájában.

A vár ’ostroma’ után érdemes az út túloldalán megnézni a nemrégiben felújított Almásy-kastélyt is, majd a mellette levő várfürdőben lazítani egyet.

Opening hours

nyáron:

 • naponta: 9:00-19:00

szeptember, október:

 • kedd-vasárnap: 10:00-18:00

november-február:

 • kedd-vasárnap: 9:00-17:00

Price:

 • Teljes árú belépőjegy: 2400 Ft
 • Csoportos jegy (15 főtől): 2300 Ft/fő
 • Kedvezményes jegy: 1200 Ft
 • Kedvezményes csoportos jegy (15 főtől): 1100 Ft/fő

A város többi látnivalójával együtt kombinált jegy is váltható; ezek árai ide kattintva érhetők el.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: August 24, 2022

Public transport

 • Az ország számtalan pontjáról érkező távolsági buszokról a Gyula, várfürdő megállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A buszmegállóból nyugati irányba indulva a Várkert utcán, vagy a vele párhuzamosan, a tóparton haladó P jelzésen 300 m sétával érjük el a vár bejáratát.

Parking

 • A Várkert utca és a Tiborc utca kereszteződésében mindkét oldalon nagy, ingyenes parkolót találunk; itt érdemes letenni az autót.
 • A vár, a kastély és a fürdő előtt is találunk parkolóhelyeket, de ezek fizetősek.

Coordinates

DD
46.645979, 21.285967
DMS
46°38'45.5"N 21°17'09.5"E
UTM
34T 521883 5165864
w3w 
///earl.aged.toggle
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Bihor
Thermal tour, Gyula - Madarász
recommended route Difficulty easy Stage 1
Distance 42.9 km
Duration 2:55 h
Ascent 14 m
Descent 13 m

A bicycle tour connecting the castle baths of Gyula and the thermal beach of Madarász.During a thermal tour you can cycle between two baths in a ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Bicycle Rides · Körös-Maros köze
Thermal tour, Kisiratos - Gyula
recommended route Difficulty moderate Stage 13
Distance 45.8 km
Duration 3:05 h
Ascent 3 m
Descent 14 m

On one of the bicycles, you can cycle in a natural environment.

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
recommended route Difficulty difficult Multistage route
Distance 478.4 km
Duration 33:15 h
Ascent 1,895 m
Descent 1,703 m

Soaking in warm water after a long roll is always a turn-off. This thermal loop connects 13 thermal spas in Partium in a multi-day cycling tour.

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Long Distance Cycling · Banat
Thermal grass through the Banat
recommended route Difficulty difficult Multistage route
Distance 479 km
Duration 32:35 h
Ascent 457 m
Descent 449 m

A long winding trip in the warm water, always off.

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Gyulai vár

Várkert utca 1.
5700 Gyula
Phone +36 66 650 218

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp