Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Fortress

Fehérkő (Fejérkő) vára, Kereki

Fortress · Külső-Somogy · 258 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Fehérkő várának romjait fa járdán közelíthetjük meg
  Fehérkő várának romjait fa járdán közelíthetjük meg
  Photo: Péter Farkas

A Balaton déli partja kevésbé népszerű a túrázók körében, mint az északi, pedig a romantikus somogyi dombok között is akadnak izgalmas látnivalók - például Fehérkő várának romja, amely körül 2022-ben biztonságos fa járdát létesítettek.

Kereki csak néhány kilométerre fekszik Kőröshegytől. Tipikus egyutcás falu, mely hosszan elnyúlik a völgy alján futó út mentén. Innen csak 6 kilométer a szántódi rév, ami már századok óta a legfontosabb átkelőhely volt a Balatonon. Itt, Kerekin keresztül vezetett az egyik legfontosabb kereskedelmi és hadászati útvonal Szlavónia felé. Ennek védelmére épült Fehérkő (vagy régiesen Fejérkő) vára a falu melletti, 283 méter magas dombon. 

A várhoz a falu széléről indul jelzett gyalogút felfelé. Az erre járóknak Czikó-pihenő néven egy kis pihenőhelyet alakítottak ki az amáliapusztai ménesbirtok szomszédságában fedett padokkal, asztalokkal, kúttal. Az innen a dombtetőre szép erdőben vezető út nem túl hosszú, de vannak meredek szakaszai is, melyek esős időben csúszóssá válhatnak. Szerencsére a legnehezebb pontokon korlát segíti a kapaszkodást, és két padon is megpihenhetünk menet közben, ha ki szeretnénk fújni magunkat.

Az erdővel körülvett magaslaton álló várat mély árok és meredek sánc öleli körbe, ezért 2022-ben biztonságos fa járdát építettek mellé, amelynek része egy kilátóterasz is. Bár a növényzet miatt tágas panoráma erről sem nyílik, a kőröshegyi völgyhídra jól rálátunk, és a Balaton csillogó pászmáján túl felsejlik a Tihanyi-félsziget is, tetején a bencés apátság jellegzetes tornyaival. Az uzsonnánkat elfogyaszthatjuk egy vén diófa árnyékában hűsölő padon, vagy behúzódhatunk a vár mögötti erdőben lévő esőbeálló alá is. A falak között sokféle vadvirág nyílik.

A főleg téglából és kevés kőből álló vár első okleveles említése 1336-ból származik. A századok során több birtokosa is volt. Számos kisebb-nagyobb ostromot élt meg, például 1490-ben, amikor az országba betörő Habsburg Miksa főherceg katonái kirabolták és felégették az akkor a Báthoryak kezén lévő épületet. 1544-ben az akkor már egyébként is korszerűtlennek tartott erődítményt a magyar katonaság felrobbantotta, hogy a törökök ne foglalhassák el. A 18-19. században a vár tégláit és köveit környékbeli építkezésekhez hordták el, például a kereki templomhoz is felhasználták azokat.

A rom megmentésére az 1960-as évek elején került sor: a várral foglalkozó régészek szerint az utolsó pillanatban. Ekkor történt meg a terület egy részének régészeti feltárása és a még álló falak megerősítése. A legtöbb leletet (például korabeli pénzérméket, fegyvereket és serlegeket) egy 15. századi szemétgödörben találták. A várfalban még ma is látható egy kőbe vésett arc, de előkerültek díszes kályhacsempék is, amiből arra következtettek, hogy valószínűleg előkelő kialakítású termek lehetettek az épületben valaha. 

Opening hours

open today

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.

Profile picture of Tóth Judit
Author
Tóth Judit
Update: August 02, 2022

Public transport

 • A többségében Siófokról, Balatonföldvárról és Kaposvárról induló távolsági buszokról a Kereki, alsó nevű megállóban szálljunk le!
 • Ha vonattal érkezünk, Balatonföldvárig érdemes utazni. Innen akár buszra is szállhatunk Kerekiig, vagy félnapos túrával érhetjük el a várat. 
 • A balatonföldvári vasútállomás mellett hajóállomás is van; akár más kikötőből érkezve is indíthatjuk a túrát. 

Getting there

 • A kereki buszmegállóból 50 méternyit sétáljunk északi irányba, majd térjünk balra a Dózsa György utcára, ahonnan a várig a PL jelzések segítenek a tájékozódásban (1,8 km). 
 • A Dózsa György utca végén található parkolóból déli irányban kövessük a PL jelzéseket a várig (800 m). 
 • A balatonföldvári vasútállomásról végig a PL jelzéseket kell követnünk, ami számos panorámapontot érintve kacskaringózik a várromig (17,7 km). 

Parking

 • Az M7-es autópályáról a 121-es kilométernél kell lehajtani Kereki felé, a 7-es főútról pedig Balatonföldvár belterületén a Kaposvárt jelző táblánál kell letérni a faluba vezető útra. 
 • A Dózsa György utca végén van egy kis parkoló, ott lehet az autót letenni. Onnan indul a várhoz vezető erdei út is.
 • A parkolás díjtalan. 

Coordinates

DD
46.782430, 17.902694
DMS
46°46'56.7"N 17°54'09.7"E
UTM
33T 721567 5185078
w3w 
///rustic.pretty.sliver
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Long Distance Hiking · Lake Balaton
Dél-Balatoni Várak Jelvényszerző Túramozgalom
recommended route Difficulty moderate
Distance 111.3 km
Duration 30:00 h
Ascent 2,672 m
Descent 2,717 m

A 2021-ben indított Dél-Balatoni Várak jelvényszerző túramozgalom több mint 100 km-en át tekereg Külső–Somogyban. A teljesítéshez a megadott ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 19.8 km
Duration 5:45 h
Ascent 470 m
Descent 526 m

Kevés annyira ellentmondásos hely van hazánkban, mint a külső-somogyi dombok vidéke, ahol a régi és az új világ feszül egymásnak egy szűk sávban.

1
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Külső-Somogy
Erdei séta Fehérkő várához Kerekiből
recommended route Difficulty easy Open
Distance 4.3 km
Duration 1:20 h
Ascent 165 m
Descent 165 m

Romantikus romhoz kapaszkodunk a somogyi erdők egyik megmaradt foltjában a homokhát meredek letörésén. Kereki felett rejtőznek Fehérkő várának, az ...

4
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Fehérkő (Fejérkő) vára, Kereki

külterület
8618 Kereki

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp