Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Forest

Kupi-erdő

Forest · Pannonien
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: funiQ.hu
 • /
  Photo: funiQ.hu
 • /
  Photo: funiQ.hu

A Kupi-erdő Pápától délre, Kup község területén található védett erdőtömb, amelyben – a több száz növény- és állatfaj mellett – egy országos jelentőségű növényritkaságot, a halvány sáfrányt is megtaláljuk.

A Bakonyalja és a Kisalföld peremvidékének találkozásánál fekszik a Somlótól északkeletre a szántóldek közt üde foltnak számító Kupi-erdő.

2003-ban a Kup község területén található Kupi-erdőben hozták létre az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központot, valamint az 1 és 4 km-es Tallós Pál Tanösvényeket. Ennek a védett erdőtömbnek egy szegletében találjuk a halvány sáfrány nevű, országos jelentőségű kis virág lelőhelyét. Ez az apró, hatszirmú, lilás színű kis virág a kárpáti- és a fehér sáfrány hibridje.

A kis növényt sokáig kárpáti sáfránynak hitték, mígnem az 1950-es években Tallós Pál erdőmérnök a piacon találkozott néhány Kup környéki asszonnyal, akik ezt a virágot árulták. Neki köszönhetjük, hogy felfedezték a Kupi-erdőben lévő állományt, amely a Körös-patak menti gyertyános tölgyesek közötti területen él. Az itt található növényállomány is csupán mintegy 20-30 tő. Az apró növény természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft. 

A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. Pápai Erdészete 2003-ban hozta létre a Kupi-erdőben az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központot és a Tallós Pál Tanösvényt. Az Esterházy Oktatási Központ kialakításakor felkészültek rá, hogy nagyobb csoportok, osztályok is részt vehetnek a programokon, így tanteremről, játszótérről, konferenciateremről, tűzrakóhelyről is gondoskodtak a helyszínen. Az ide látogató társaságok egy erdész szakvezetését is igénybe vehetik. Ha pedig nagyon elfáradnánk, szállást is találunk a területen.

Az erdei iskolától indul az elismert növénytani kutatóról elnevezett Tallós Pál Tanösvény. A két, egymáshoz csatlakozó körtúra során megismerkedhetünk a Kupi-erdő növény- és állatvilágával, valamint Tallós Pál munkásságával is. Az egyik tanösvény az 1 km-es kis körút, ahol a kihelyezett 7 ismeretterjesztő tábla segítségével tanulmányozhatjuk az erdőt.

A 4 km-es nagy körúton kihelyezett 13 ismertető tábla a bakonyaljai erdők kialakulásáról, erdészeti alapfogalmakról, a természetvédelem és az erdőgazdálkodás kapcsolatáról, az erdei ökoszisztéma alkotó elemeiről nyújt ismereteket. A nagy körúton haladva felkereshetjük a felújított Szentkút-forrást is.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.

Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Updated: April 05, 2019

Public transport

 • A helyközi buszjáratokról a Kupi erdő bejárati út megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A megállótól délre, Bakonypölöske felé induljunk, nagyjából 350 méterre, hatalmas fenyők között találjuk az erdő bejáratát.

Parking

 • Az út mentén tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.226218, 17.459282
DMS
47°13'34.4"N 17°27'33.4"E
UTM
33T 686173 5233237
w3w 
///cough.regionals.erudite
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Kupi-erdő

 Kup

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Hiking Trail · Marcal-medence
Patakparti kalandozás a Kupi-erdőben
easy open
9.7 km
2:40 h
151 m
151 m
Könnyed tanösvényes családi körtúra a Kupi-erdőben a Szent-kút és a Körös-patak érintésével, melynek során az erdőtömb élő és élettelen világával ...
1
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp