Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Forest

Kamaraerdő és tanösvény

Forest · Duna menti síkság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kamaraerdő szíve, a Nagyrét
  / A Kamaraerdő szíve, a Nagyrét
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu
 • / Játszótér a Kamaraerdő Nagyrétjén
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu
 • / Egészen közel jutunk a Budafoki víztoronyhoz a Kamaraerdő szélén
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu
 • / Ismertető tábla az itt élő madarakról a Kamaraerdő Tanösvényen
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu
 • / Turistajelzések a Kamaraerdőben
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu

Újbuda legnagyobb összefüggő erdeje a Kamaraerdő, ahol izgalmas tanösvényen ismerkedhetünk meg a környék természeti kincseivel, növényeivel, állataival. A központja a könnyen elérhető Nagyrét, ahova az ösvények összefutnak. Itt találjuk az ökojátszóteret is.

Újbuda legnagyobb összefüggő erdeje a közel 200 hektáros Kamaraerdő, a kerület és a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Piknikezők, családdal kirándulók, kocogók, nordic walkingosok és kerékpárosok is egyaránt a magukénak érzik a területet, szerencsére a sokfelé elágazó ösvényeken mindenki elfér.

Az erdőt délről a Tétényi-fennsík füves-cserjés pusztasága, délkeletről Budapest XXII. kerülete, északról Kőérberek, nyugatról pedig a Budaörsi Kamaraerdő határolja. A Kamaraerdő központja a Nagyrét, ide fut be minden útvonal, és itt találunk kijelölt tűzrakóhelyeket is. Ideális pihenőhely, ahová bármikor ki lehet sétálni, hiszen nincs messze a parkolótól, illetve a villamos- és buszmegállótól.

Itt található a 2012-ben kialakított Kamaraerdei Tanösvény 6. állomása, ami egy interaktív játszótér, olyan érdekességekkel, mint a fa xilofón és a rendhagyó ugróiskola, amelyen összemérhetjük magunkat az itt élő állatokkal. A tanösvény nagyjából egy 8-as alakú pályát ír le, és 12 állomásán interaktív, játékos táblákon keresztül mutatja be az erdő élővilágát, valamint a földtani, geológiai érdekességeit. A fákra festett T jelzést kell követni, az indulópont az erdő "bejárata", a Susulyka utcai parkoló. A tanösvény első hurka inkább a tájra és a földrajzi érdekességekre fókuszál, míg a másik hurok az élővilágra.

A Kamaraerdő legmagasabb pontja (és egyben a tanösvény egyik állomása) a Vadász-hegy (224 m), ahol jelenleg egy rossz állapotban lévő katonai kilátó található. Az önkormányzat a régóta tervezi átépíteni a kilátót, és a mellette lévő volt katonai lokátor állomást pedig látogatóközponttá alakítani.

A Kamaraerdő mellett, a 41-es villamos végállomásánál találjuk a Kamaraerdei Ifjúsági Parkot, ahol a nyári gyerektáborok mellett tartanak színházi előadásokat, koncerteket is, és itt található az ország első curling (csúszókorong) pályája is.

A Kamaraerdő története a 13. századra nyúlik vissza, amikor a tatárok elvonulása után IV. Béla a vidéket a németeknek adományozta, hogy a teljesen elpusztult föld ne maradjon parlagon. Az itt létrejött és a 15. századig fennállt középkori település neve Kána volt. A 18. századi újratelepítéskor a betelepülő svábok „Kanaer Wald”-nak (Kánai erdő) nevezték. Az 1847-től használatos Kamaraerdő a német „Kammerwald” elnevezésből származik. Ez részben a régi német név torzulásából, illetve onnan ered, hogy a terület évszázadokig a királyi Kamara (kincstár), illetve Buda város erdőbirtoka volt. Így lett a német Kammerwald magyar tükörfordítása a környék neve. Erdő jellegét a felparcellázás ellenére megőrizte, 180 hektáros erdőtömb borítja.

A Pilisi Parkerdő kezelésében lévő Kamaraerdő területén a cseres-tölgyes erdőtársulás számára kedvezőek a létfeltételek. Fő fafajok a cser- és a kocsánytalan tölgy. Mellettük megtaláljuk még a kőrist, a mezei juhart, barkócaberkenyét és a szilfát is. A cserjeszintben a galagonya, fagyal, ostormén bangita, húsos som, csíkos kecskerágó és kökény érzi jól magát. Az itt élő madarak közül jellemző az egerészölyv, a fekete harkály, zöld küllő, nagy fakopáncs, vetési varjú, szajkó, meggyvágó, csuszka, zöldike, erdei pinty, őszapó, vörösbegy, fülemüle, széncinege, kék cinege, barátcinege, seregély és a fekete rigó. A nagyvadfajokat a területen az őzek képviselik, de élnek itt borzok, rókák, sünök, vakondok és cickányok, egerek, pockok és pelék is - ha szerencsénk van, akár össze is futhatunk velük, de ez csak ritkán adatik meg. A lábnyomukat viszont sok helyen láthatjuk, és az egyik információs tábla segítségével be is azonosíthatjuk azokat - mintha egy erdei nyomozásban vennénk részt.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.

Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Updated: April 05, 2019

Public transport

 • A 87, 187, 287-es busszal vagy a 41-es villamossal a Kamaraerdei Ifjúsági Park megállóig menjünk.

Getting there

 • A villamos- és buszmegállótól közel 200 métert sétálunk dél felé, a Susulyka utcáig, ott érjük el a Kamaraerő bejáratát.

Parking

 • A Kamaraerdő bejáratánál, a Susulyka utcánál tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.439184, 18.979799
DMS
47°26'21.1"N 18°58'47.3"E
UTM
34T 347678 5255949
w3w 
///revision.jigging.lawful
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Kamaraerdő és tanösvény

 Budapest

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp