Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Forest

Kamaraerdő és tanösvény

Forest · Budapest und Umgebung
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kamaraerdő szíve, a Nagyrét
  / A Kamaraerdő szíve, a Nagyrét
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu
 • / Játszótér a Kamaraerdő Nagyrétjén
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu
 • / Egészen közel jutunk a Budafoki víztoronyhoz a Kamaraerdő szélén
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu
 • / Ismertető tábla az itt élő madarakról a Kamaraerdő Tanösvényen
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu
 • / Turistajelzések a Kamaraerdőben
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ.hu

Újbuda legnagyobb összefüggő erdeje a Kamaraerdő, ahol izgalmas tanösvényen ismerkedhetünk meg a környék természeti kincseivel, növényeivel, állataival. A központja a könnyen elérhető Nagyrét, ahova az ösvények összefutnak. Itt találjuk az ökojátszóteret is.

Újbuda legnagyobb összefüggő erdeje a közel 200 hektáros Kamaraerdő, a kerület és a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Piknikezők, családdal kirándulók, kocogók, nordic walkingosok és kerékpárosok is egyaránt a magukénak érzik a területet, szerencsére a sokfelé elágazó ösvényeken mindenki elfér.

Az erdőt délről a Tétényi-fennsík füves-cserjés pusztasága, délkeletről Budapest XXII. kerülete, északról Kőérberek, nyugatról pedig a Budaörsi Kamaraerdő határolja. A Kamaraerdő központja a Nagyrét, ide fut be minden útvonal, és itt találunk kijelölt tűzrakóhelyeket is. Ideális pihenőhely, ahová bármikor ki lehet sétálni, hiszen nincs messze a parkolótól, illetve a villamos- és buszmegállótól.

Itt található a 2012-ben kialakított Kamaraerdei Tanösvény 6. állomása, ami egy interaktív játszótér, olyan érdekességekkel, mint a fa xilofón és a rendhagyó ugróiskola, amelyen összemérhetjük magunkat az itt élő állatokkal. A tanösvény nagyjából egy 8-as alakú pályát ír le, és 12 állomásán interaktív, játékos táblákon keresztül mutatja be az erdő élővilágát, valamint a földtani, geológiai érdekességeit. A fákra festett T jelzést kell követni, az indulópont az erdő "bejárata", a Susulyka utcai parkoló. A tanösvény első hurka inkább a tájra és a földrajzi érdekességekre fókuszál, míg a másik hurok az élővilágra.

A Kamaraerdő legmagasabb pontja (és egyben a tanösvény egyik állomása) a Vadász-hegy (224 m), ahol jelenleg egy rossz állapotban lévő katonai kilátó található. Az önkormányzat a régóta tervezi átépíteni a kilátót, és a mellette lévő volt katonai lokátor állomást pedig látogatóközponttá alakítani.

A Kamaraerdő mellett, a 41-es villamos végállomásánál találjuk a Kamaraerdei Ifjúsági Parkot, ahol a nyári gyerektáborok mellett tartanak színházi előadásokat, koncerteket is, és itt található az ország első curling (csúszókorong) pályája is.

A Kamaraerdő története a 13. századra nyúlik vissza, amikor a tatárok elvonulása után IV. Béla a vidéket a németeknek adományozta, hogy a teljesen elpusztult föld ne maradjon parlagon. Az itt létrejött és a 15. századig fennállt középkori település neve Kána volt. A 18. századi újratelepítéskor a betelepülő svábok „Kanaer Wald”-nak (Kánai erdő) nevezték. Az 1847-től használatos Kamaraerdő a német „Kammerwald” elnevezésből származik. Ez részben a régi német név torzulásából, illetve onnan ered, hogy a terület évszázadokig a királyi Kamara (kincstár), illetve Buda város erdőbirtoka volt. Így lett a német Kammerwald magyar tükörfordítása a környék neve. Erdő jellegét a felparcellázás ellenére megőrizte, 180 hektáros erdőtömb borítja.

A Pilisi Parkerdő kezelésében lévő Kamaraerdő területén a cseres-tölgyes erdőtársulás számára kedvezőek a létfeltételek. Fő fafajok a cser- és a kocsánytalan tölgy. Mellettük megtaláljuk még a kőrist, a mezei juhart, barkócaberkenyét és a szilfát is. A cserjeszintben a galagonya, fagyal, ostormén bangita, húsos som, csíkos kecskerágó és kökény érzi jól magát. Az itt élő madarak közül jellemző az egerészölyv, a fekete harkály, zöld küllő, nagy fakopáncs, vetési varjú, szajkó, meggyvágó, csuszka, zöldike, erdei pinty, őszapó, vörösbegy, fülemüle, széncinege, kék cinege, barátcinege, seregély és a fekete rigó. A nagyvadfajokat a területen az őzek képviselik, de élnek itt borzok, rókák, sünök, vakondok és cickányok, egerek, pockok és pelék is - ha szerencsénk van, akár össze is futhatunk velük, de ez csak ritkán adatik meg. A lábnyomukat viszont sok helyen láthatjuk, és az egyik információs tábla segítségével be is azonosíthatjuk azokat - mintha egy erdei nyomozásban vennénk részt.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.

Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Updated: April 05, 2019

Public transport

 • A 87, 187, 287-es busszal vagy a 41-es villamossal a Kamaraerdei Ifjúsági Park megállóig menjünk.

Getting there

 • A villamos- és buszmegállótól közel 200 métert sétálunk dél felé, a Susulyka utcáig, ott érjük el a Kamaraerő bejáratát.

Parking

 • A Kamaraerdő bejáratánál, a Susulyka utcánál tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.439184, 18.979799
DMS
47°26'21.1"N 18°58'47.3"E
UTM
34T 347678 5255949
w3w 
///revision.jigging.lawful
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Kamaraerdő és tanösvény

 Budapest

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp