Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Exhibition

Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (Dévaványa, Réhely)

Exhibition · Körös–Maros Nemzeti Park · 83 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Sterbetz István múzeum
  Sterbetz István múzeum
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában mindent megtudhatunk hazánk emblematikus madaráról, a túzokról, láthatunk itt régi magyar háziállat fajtákat, de ha kedvünk tartja, kerékpárt is bérelhetünk, s bejárhatjuk a pusztát.

Békés megye északi részén, Dévaványa és Ecsegfalva közt félúton, a puszta közepén találjuk a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutató helyén egy múzeum, egy tanösvény és egy régi háziállatokat bemutató park várja az érdeklődőket. Réhelyben meg is lehet szállni, ami különösen azok számára lehet fontos információ, akik zavartalanul akarják csodálni a csillagos eget, és élvezni az éjszakai puszta semmihez sem hasonlítható hangulatát. A közelben van ugyanis hazánk egyik legsötétebb, azaz a fényszennyezésnek legkevésbé kitett vidéke.

A dévaványai-ecsegi puszták első számú természeti értéke a túzok: a múzeum is szinte teljes egészében erről a fokozottan védett madárról szól, de emellett a Nagy-Sárrét egykori és jelenlegi állatvilágát is megismerhetjük, a Sterbetz István Emlékszoba pedig a vadász, író és nemzetközi hírű ornitológus életét és munkásságát mutatja be.

Európa egyik legnagyobb testű madarából, a túzokból alig 1500 él hazánkban, de még így is  a kontinens egyik túzoknagyhatalma vagyunk, épp ezért a faj védelmében kulcsszerepet játszanak a hazai szakemberek. Arra, hogy vadon élő madarat lássunk, a dürgés időszakában van a legnagyobb esély, hisz az udvarlás és a násztánc révületében a madarak ügyet sem vetnek a bámészkodókra. A látogatóközpontból áprilisban szakvezetéses túrák keretében lehet megcsodálni ezt a különös természeti látványosságot.

Réhelyben az év többi részében is láthatunk néhány túzokot. Az itt élő példányok különböző sérülések miatt a természetben már nem tudnának boldogulni, itt viszont biztonságban vannak. A látogatóközpont mellett van egy régi magyar háziállat fajtákat is bemutató udvar, ahol baromfiak, juhok, szürkemarhák és bivalyok mellett szamarak is élnek.

A látogatóközpontból kiindulva tanösvény mutatja be a terület növény- és állatvilágát. A védett területen található kijelölt kerékpártúra útvonalak bejárásához kerékpárbérlésre is van lehetőség. Tavasztól őszig számos programot szerveznek itt, májusban például Túzokfesztivált rendeznek, szeptemberben pedig a környéken gyülekező kék vércséket lehet szervezett túrák során megcsodálni.

Opening hours

open today

április 1. - október 31.:

 • minden nap 9:00 - 17:00

Nagyobb csoport érkezését, egyedi programok igénylését érdemes előzetesen bejelenteni és egyeztetni.

Price:

 • Felnőtt (18 év felett): 500 Ft
 • Kedvezményes jegy (nyugdíjas, gyermek 3-6 éves korig, diák): 400 Ft
 • Családi jegy: 2 fő felnőtt + 2 fő gyermek (3-18 évig) + 2-nél több gyermek esetén gyermek pótjegy: 1500 Ft/család + 300 Ft/gyermek
 • Kerékpárkölcsönzés: 600 Ft/fő/óra

További kedvezményekről a honlapon tájékozódhattok.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

Profile picture of Tóth Judit
Author
Tóth Judit
Update: August 30, 2022

Public transport

 • A látogatóközpontot Dévaványa felől busszal is elérjük, a Dévaványa, Réhely megállónál kell leszállni.
 • Dévaványára vonattal is érkezhetünk, Dévaványa állomásig utazzunk. Mivel a buszok ritkán járnak, érdemes lehet innen gyalog elindulni.

Getting there

 • A buszmegállótól csak egy rövid bekötőút vezet már a látogatóközpontig.
 • A vasútállomásról gyalog elindulva az Állomás utcán kiérünk a Sport útra, itt csatlakozik be az Alföldi Kéktúra K jelzése. Ezt észak felé, a településtől kifelé követjünk, amíg el nem érjük a látogatóközpontot (6 km). 

Parking

 • A látogatóközpont előtt van parkolási lehetőség.

Coordinates

DD
47.081210, 20.935628
DMS
47°04'52.4"N 20°56'08.3"E
UTM
34T 495113 5214190
w3w 
///lexicon.porch.pushed
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Dél-Alföld
Thermal tour, Dévaványa - Füzesgyarmat
Premium content Difficulty moderate Stage 6
Distance 33.7 km
Duration 2:16 h
Ascent 12 m
Descent 9 m

A bicycle tour connecting the Dévaványa Beach Spa and the Castle Park Spa in Füzesgyarmat. During a thermal tour you can cycle between two spas in ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Premium
Premium content Difficulty difficult Multistage route
Distance 402.8 km
Duration 27:12 h
Ascent 122 m
Descent 103 m

Soaking in warm water after a long roll is always a turn-off. This thermal loop connects 20 thermal baths in the eastern part of Hungary in a cycle ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Premium

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (Dévaványa, Réhely)

5510 Dévaványa, Réhely
Phone +36 30 445 2409 Fax +36 66 483 083

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Route nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp