Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Climbing

Cuha-völgyi sziklamászóhely

Climbing · Bakonyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Fekete mamba direkt (9)
  / Fekete mamba direkt (9)
  Photo: Kovács Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Falrajz a Cuha-völgy sziklamászóhelyéről (1. ábra)
  Photo: Babcsán Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Falrajz a Cuha-völgy sziklamászóhelyéről (2. ábra)
  Photo: Babcsán Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cuha patak
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hazánk egyik legizgalmasabb vasútvonala halad a Cuha-szurdokban
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kövezett úttal keresztezzük a Cuha-patakot a szurdokban
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A Cuha völgye a Bakony számtalan szurdokvölgye közül is talán a legkedveltebb túracélpont. A helyszín könnyen bejárható, romantikus völgytúrára ad lehetőséget, amelyet a rajta átvezető vasútvonal tesz különösen közkedveltté. 2015-ben egy EU-s fejlesztés során a völgyben található sziklafelszökéseken két nagyon szép vasalt út (via ferrata), a 300 m hosszú Bucsek Henrik Emlékút és a 150 méteres Ariadne fonala épült ki. Valamint több mint 70 sziklamászó út, amelyek jó része tanfolyamok és kezdők számára is érdekes. Így a Cuha-völgy egy csapásra a Dunántúl egyik legszebb és legérdekesebb centrumává vált e sportok kedvelőinek körében.

A hosszú (több mint 10 km-es), 150 méter mély szurdokvölgy a Vinyéhez közeli, északi részén sziklás részeket tartalmaz, melyek nagyon szép látványként bújnak meg a cseres-tölgyes fái között. A vasút viaduktjának közelében emelkednek a legnagyobb sziklák, melyek itt-ott elérik a 30 méteres magasságot is.

A mászóutak három sziklaformáción találhatóak, zömük a viaduktnál és a kis alagútnál vezető Bucsek-gerinc kétoldalán. Ezen a gerincen vezet hazánk egyik leghosszabb, romantikus szépségű vasalt útja is, a Bucsek Henrik Emlékút, ami közepes, C nehézségű.

A Bucsek-gerinc viadukt felőli, bal oldalán emelkedik a Kis-fal, amely 10-15 méter magas és 40 méter széles. Ezen összesen 20 mászóút található - zömmel a könnyebb fokozatokban (3-5-ös fokozat). Mivel e falrész csak néhol függőleges, nittekkel nagyon jól biztosított utjai ideálisak kezdők, gyermekek és mászótanfolyamok számára. A falrész középső, táblás útjai könnyebbek (3-4-es fokozatban), míg a meredekebb szélső utak 5-ös és 6-os fokozatúak.

A Bucsek-gerinc keleti oldalán található a hosszú Nagy-fal, amely 20-25 méter magas, ráadásul kiemelkedően szép formakincsével a Dunántúl egyik legszebb mászóhelye. E függőleges és néhol áthajló falon jóval nehezebb feljutni.  Összesen 34 mászóút található rajta, zömében a 6-7-es fokozatban. A fal jobb oldali, legmagasabb részén található egy impozáns, 1,5 méteres tetőáthajlás kifejezetten extrém utakkal: ilyen a Halál Palermóban vagy az Ötödik elem (9-).  E fal jobb szélén ér véget (már közvetlenül a vasúti alagút bejáratánál) egy hosszú lefelé menettel a drótkötéllel biztosított Bucsek Henrik Emlékút.

A Cuha-patak északi felén a hegyoldalban Vinye felé számos sziklaformáció emelkedik még, kb 15-20 méter magasságúak. A legimpozánsabb a Fekete mamba-torony 20 méteres felszökése, amely áthajló részeivel a Cuha legvadabb sziklája. Ezen 12 darab, nagyrészt nehéz mászóút vezet, jellemzően a 6-8-as fokozatban. Komoly erőnlét kell a legnehezebbek megmászásához. Itt vezet a hely egyik legszebb mászóútja, a Fekete Mamba repedésútja (8). Külön érdekessége a toronynak, hogy bal oldalán, néhány úton engedélyezték az ún. „drytooling-mászást", azaz itt hágóvassal és jégcsákánnyal is lehet gyakorolni - de ez az alpinizmus extrém ága, komoly felkészülést követel.

A Vinye felőli oldalon is van még egy kis mászófal, a Legalja.hu 10 méteres letörése, de az ironikus névadás is sejteti, hogy ez nem igazán jelentős. Sokkal érdekesebb a közelben található Ariadne fonala vasalt út, ami 150 méter hosszan kanyarog föl-le a patak fölött egy széles falsávon. Ez D-E nehézségű, azaz kifejezetten sportos. Kétségtelenül a magyarországi vasalt mászóutak egyik legszebbje.

Helyi tippek

 • Az általánosan elterjedt vélemény szerint a Cuha hazánk egyik legszebb mászóhelye. A változatos szurdokvölgy, a szép erdőrészletek, a köveken átbukdácsoló Cuha-patak tényleg varázsossá teszik itt a sportolást. A hely a nagy nyári melegben is árnyékos marad.
 • A Cuha szikláinak kifejezett előnye, hogy ez igazi családos és társas mászóhely. A vasalt utak színesítik a választékot, de e környék a kirándulásokra is pompás lehetőségeket nyújt, különösen, ha összekötjük a közeli Csesznek nagyszerű programkínálatával (vasalt utak, túrázás és a vár látnivalói).
 • A mászóhelyre jellemző, hogy az útvonalak nagyon jól biztosítottak, mindenhol kétpontos standok vannak. A Dunántúlon a Cuha az egyik legjobb hely a kezdő mászók, a tanfolyamok és a mászás iránt még csak érdeklődők számára. Ezt erősíti tovább a két szép vasalt mászóútvonal, amelyből az Ariadne fonala nem a gyakorlatlanoknak való!
 • Egy szó mint száz, e szép sziklákon a kezdők is találnak örömöt. A Nagy-fal útjai azért a haladó sportmászóknak valók, mert technikásak, de ezek is nagyon biztonságosan vannak kinittelve.
 • A táj sok szép érdekességet kínál: Vinye kicsi települése (a népszerű vinyei büfével), az Alsó-Cuha-szurdok sziklái és barlangjai, vagy épp a fenyőfői ősfenyves és még sok más felfedeznivaló.

Történet

A mászóhely 2005 tavaszán és nyarán épült ki EU-s támogatás segítségével. A Tatabányai Alpin Klub volt a munkák irányítója. A mászóutak és vasalt mászóutak kiépítését gyakorlott alpinisták végezték: Kovács Tamás, Kovács Attila, Pál Vince, Fucskó László, Zoltai György és Babcsán Gábor. A koncepció, hogy közkedvelt mászóhely működjön a romantikus szurdokban, teljes sikerrel járt.

Mászóutak

Kis-fal

1. Első út 5-

2. Illa berek 5-

3. Sárberek 4+

4. Ágaskodó 6-

5. Szőlőskert 3

6. Kapatanya 4+

7. Poros szépség 4+

8. Répa, retek, mogyoró 3+

9. Vigyázat. lépcső 4

10. Rámpa 2

11. Pillér 4-

12. Repedés 5-

13. Perseidák szerelme 5+

14. Orrocska 6-

15. Teknő 5-

16. Lápon 5+

17. Repedt sarok 4+

18. Dása 4+

19. Natasa 5-

20. Olga 5-

 

Nagy-fal

21. Bástya-elvtárs 6

22. Gaba Delete 7-

23. Vigaszág 7-

24. Onyx 7-

25. Jó kifogás sose rossz 6-

26. Nwvem: Senki 6

27. Pedig ez klassz! 5+

28. Löveg úr 6-

29. Szórás 5+ v. 6

30. Big Fish 6

31. Krücskücs 7

32. Sima ügy 7-

33. Boulder 7+

34. Logarléc 5+

35. Rámpácska 4

36. El Capone 7-

37. Táncolj Törő 6-

38. Il Diedro 5+

39. Rep-rap 5+

40. Mechanikus Citrom 5+

41. Mechanikus Narancs 7-

42. Psychokiller 6-

43. Rés a pajzson 5-

44. Hatvanasok klubja 7

45. Sára útja 8-

46. Keresztapa 7-

47. Halál Palermóban 8/8+

48. Ötödik elem 8+

49. Luca útja 5+

50. Kongó 6+

51. Salabakter 5+

52. Csavardi Samu 6

53. Róka-kő 7

54. Szürke Gandalf 6

55. Záróra 6

56. Bucsek Henrik via ferrata

Open from

Egész évben látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Gábor Babcsán
Author
Gábor Babcsán
Updated: April 19, 2021

Public transport

 • A Cuha-völgy megközelítésnek lassú, de igazán szép lehetősége a vasút, amely naponta többször is közlekedik Veszprém és Győr vasútállomások között.

 • Leszállni a Porva-Csesznek, illetve a Vinye vasúti megállóhelyek valamelyikén, vagy a Bakonyszentlászló vasútállomáson érdemes.
 • Vinyére érkezhetünk busszal is, ebben az esetben a Vinye, vasútállomás buszmegállót kell választanunk.

Getting there

 • A mászóhelyeket a cuha-völgyi turistaútról lehet megközelíteni. A völgyön a P jelzés kanyarog végig.

Parking

 • Parkolni Vinyén érdemes.

Coordinates

DD
47.351632, 17.830644
DMS
47°21'05.9"N 17°49'50.3"E
UTM
33T 713778 5248126
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp