Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Church

Ösküi kerektemplom

Church · Bakonyvidék · 162 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Der Hügel der Rundkirche,im Hintergrund sind die neue katolische und evangelische Kirche
  / Der Hügel der Rundkirche,im Hintergrund sind die neue katolische und evangelische Kirche
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / Die Rundkirche in Öskü
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / Aus der Mecset Straße führt eine Treppe zur Rundkirche hinauf
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / Schießscharte an der Seite der Rundkirche in Öskü
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / A kerektemplom lábánál halad el a Veszprémet és Székesfehérvárat összekötő vasútvonal
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ
A Bakony lábánál, közel a Balatonhoz található az egyik legrégibb hazai templomunk. A román stílusú ösküi kerektemplom nem csak kora, de formája miatt is egyedülálló. Bár építésének pontos idejét nem ismerjük, művészettörténészek a 11. századra teszik a keletkezését.

Az ösküi kerektemplom "frissen" fehérre meszelt hengerfalával és félgömb alakú tetejével, ahogy évszázadok óta áll a domb tetején, a túlélés szimbóluma is lehetne: átvészelte a középkort, túlélte a törököket, visszatért az enyészetből, és még az sem rendítette meg, amikor 1872-ben megnyitották a Székesfehérvár-Veszprém vasútvonalat, és ehhez pont a templomdombot kellett félbevágni.

A Bakony lábánál, közel a Balatonhoz az egyik legrégibb hazai templomot találjuk, ami nem csak kora, de körformája miatt is egyedülálló. Bár építésének pontos idejét nem ismerjük, művészettörténészek a 11. századra teszik a keletkezését. A korai román stílusú, Árpád-kori körtemplom (rotunda) tehát nagyjából ezer éve áll ezen a sziklás dombocskán. Hogy érzékeltessük ezt a beláthatatlannak tűnő időt, a templomot akár Szent István vagy Szent László király is láthatta, azaz ilyen távlatból szemlélve szinte egyidős a magyar állammal.

Építésének oka István király egyik ismert rendelete lehetett, amely szerint minden 10 falunak kellett építenie egy-egy templomot. Eredetéről sokáig megoszlottak az elképzelések, van, aki szerint egy római őrtorony állt a helyén, és annak az alapjait használták fel később. Egy szintén elterjedt elképzelés szerint az épület az egykor Öskün állt Újlaky-kastély öregtornya lehetett. De a legismertebb tévhit a templom kapcsán az, hogy egy török időkből származó mecset lenne. Erre utal a 19. századi felújításakor a bejárat felé került tábla szövege is, sokan ezért máig mecsetnek hívják a középkori templomot, ami egyébként a Mecset utcában található, ezek szerint nem véletlenül.

A kerektemplom legátfogóbb kutatására és restaurálására 1976-ban került sor Koppány Tibor vezetésével, ekkor tárták fel az épület építésének szakaszait is, ami alapján ma már elfogadott tény, hogy a templom az Árpád-korban épült. Ekkor derült ki az is, hogy a hajó nem szabályos kör alakú, inkább ovális, hajójának átmérője 7 méter. Téglával vegyes kőfala alul egy méter vastagságú, felfelé enyhén keskenyedik. Külseje valószínűleg lényegesen eltért a mai állapotától, és arról végképp semmit sem tudni, hogy a belső falait mi díszítette. Az biztos, hogy a szentélyhez kapcsolódó kis sekrestye még nem létezett, nagy valószínűséggel a 15. században építették hozzá. A templom teteje kúp alakú, csúcsos lehetett, egy kis, fából készült harangtoronnyal középen.

1543-ban a falut elpusztították a törökök, az elnéptelenedett vidéken a kerektemplom is hosszú ideig romosan állt. A 18. század elején az új birtokosok, a Zichyek felvidéki szlovákokkal népesítették be Ösküt, akik újjáépítették a templomot; eredeti, csúcsos teteje helyett ekkor kapta a kupolás fedést. Felszentelésekor kapta a Szent Kereszt Megtalálása egyházi nevet. A kerektemplomot 1847-ig használták az ösküi római katolikusok, ekkorra kinőtték az épületet. Miután 1843-47 között felépült az új plébániatemplom, a kerektemplom kápolnaként funkcionált tovább.

1878-ban Sztáray Antal gróf és felesége, Batthyány Franciska grófnő felújíttatták az akkor már elhanyagolt állapotú kápolnát. Ennek emlékére került a bejárat fölé a tábla, amelyen tévesen török mecsetként említik az épületet. Nem csak a templom hosszú életű, hanem úgy tűnik, körülötte is lassan változtak a dolgok.

A templom körül a középkortól egészen 1754-ig működő temető volt. Érdekesség az is, hogy a körtemplom 15. századi kulcsát 1909 óta a Veszprémi múzeumban őrzik. 1999-ben a műemlék felügyelőség kívül-belül felújította a kápolnát, 2001-ben pedig a lépcsőfeljáró és korlát is elkészült.

Bár idegenforgalmi szempontból sokak látóköréből éppen kiesik, megéri betervezni a programba ezt a Bakony déli lábánál fekvő kis települést. A Balatontól egy kis kitérővel könnyen eljuthatunk Ösküre, Veszprémtől pedig negyed órára van kocsival, a 8-as út mentén. Ha pedig vonattal járunk erre, semmiképp ne felejtsünk el kinézni az ablakon, hogy legalább egy pillantást vessünk erre a különleges, majd' ezeréves kis templomra.

Open from

A kápolnában rendszeres misét nem tartanak, csak védőszentje, Keresztelő Szent János tiszteletére, valamint Szent István napján. Ünnepi alkalmakkor komolyzenei koncerteket is tartanak a puritán belsejű körtemplomban.

A templom előzetes bejelentkezéssel látogatható. Bejelentkezés: Nemes Ferenc: +36 20 563 9115

Price:

Ingyenes.
Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Update: June 30, 2020

Public transport

 • Akár Budapest-Székesfehérvár, akár Veszprém felől érkezünk busszal, az Öskü, Szabadság tér megállónál kell leszállni.

Getting there

 • A buszról leszállva az Önkormányzat épületét megkerülve érjük el a Mecset utcát. Balra fordulva már látjuk is a templom kupolás tetejét. Kb. 250 méter múlva elérjük a templomhoz vezető lépcsőt.

Parking

 • A templom előtt a Mecset utcában letehetjük az autót.

Coordinates

DD
47.158450, 18.072479
DMS
47°09'30.4"N 18°04'20.9"E
UTM
34T 278099 5226930
w3w 
///heavyweight.loads.cribbing
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Bakonyvidék
Szárazvölgyek felfedezőútja
recommended route Difficulty easy open
Distance 14.5 km
Duration 4:20 h
Ascent 421 m
Descent 421 m

A Keleti- vagy Palotai-Bakony Várpalota fölötti szubmediterrán mikroklímájú völgyeit, gerinceit keressük fel ezen a vándorláson. A bokorerdőkkel, ...

from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Bakonyvidék
Vár-Palota Instant Kör
recommended route Difficulty moderate
Distance 25.9 km
Duration 10:00 h
Ascent 367 m
Descent 367 m

A körtúrán megtekinthetjük Bátorkő várának romjait, az ösküi kerektemplomot, a várpalotai Trianon múzeumot és a Thury-várat, mindezt egy könnyen ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 31.6 km
Duration 8:00 h
Ascent 821 m
Descent 821 m

A Tésről induló teljesítménytúra hosszabb távján alapos áttekintést kapunk a Keleti-Bakonyről, érintve a legfontosabb látnivalóit. 

2
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 13.5 km
Duration 5:00 h
Ascent 444 m
Descent 444 m

A tési teljesítménytúra rövidebb távja a Gaja-szurdok leglátványosabb részét fedezi fel.

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy open
Distance 13.8 km
Duration 4:10 h
Ascent 422 m
Descent 422 m

A Tési-fennsíkról induló körtúránkon a leszivárgó víz útját követjük, és a térségben különösen fontos őselemek (víz, levegő, föld) energiáit ...

12
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy open
Distance 6.1 km
Duration 1:55 h
Ascent 252 m
Descent 252 m

Az eplényi pálya hazánk legnagyobb és legjobban fejlődő síközpontja, ahol nemcsak síelni érdemes, de a rejtettebb zugait is felfedezhetjük egy ...

3
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 61.7 km
Duration 4:30 h
Ascent 346 m
Descent 446 m

A Veszprém és Székesfehérvár között vezető 8-as főúton kívül is van élet – szerencsére, így bringával is nagyszerűen meg lehet tenni az utat, ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate open
Distance 12.7 km
Duration 3:45 h
Ascent 371 m
Descent 162 m

Hazánk egyik utolsó, természetesnek megmaradt erdejét járjuk be: a bedőlt fákkal teli, buja aljnövényzetű, sziklafalakkal határolt Burok-völgyet. A ...

9
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Ösküi kerektemplom

 Öskü

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp