Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Chapel

Szent Bertalan-kápolna (Palkonya)

Chapel · Villányi-hegység · 181 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Szent Bertalan-kápolna a palkonyai szőlőhegyen
  A Szent Bertalan-kápolna a palkonyai szőlőhegyen
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
A palkonyai szőlőhegyen, egy óriási gesztenyefa társaságában bújik meg az apró, archaikusnak tűnő, pedig csak 2007-ben emelt kápolna.

Egy helyi borász emeltette ezt a kicsi, de elegáns kápolnát saját szőlőjében az itt dolgozók számára 2007-ben. A terméskő lábazatú, természetes anyagokból épített, fehérre meszelt kápolna homlokzatát különféle keresztény szimbólumok - például a fiókáit a saját vérével tápláló pelikán, a régi Krisztus-szimbólumok egyike - díszítik.

Névadója, Szent Bertalan apostol a bőrrel dolgozók védőszentje (vargák, szabók, könyvkötők, mészárosok), mivel legendája szerint élve megnyúzatva szenvedett vértanúhalált. Pécs környékén azonban a Bertalanhoz kapcsolható történeteknek létezik egy helyi változata is, ami a gyükési szőlőben 1749-ben emelt barokk Bertalan-kápolnához kapcsolódik. Eszerint az itt élő remeték a törökök elől a Mecsekbe menekültek. Egyedül Bertalan barát maradt, aki a kápolna kincseit egy közeli barlangba rejtette, és a kínzások hatására sem volt hajlandó elárulni a rejtekhelyet. Ekkor a törökök egy présház mellett elevenen megnyúzták, de Bertalan még így is visszasétált a kápolnához, ahol összeesett és meghalt. Ettől a törökök megrémültek, és többé nem merészkedtek az épület közelébe.

Bertalan napja, augusztus 24-e a mezőgazdasági munkákban is kiemelt időszak, hiszen ekkor már az őszi munkálatokra kellett készülődni, sok helyen pedig a szüret kezdetét jelentette. Így kapcsolódott össze a vértanú apostol és a szőlőhegyek védőszentjének szerepe. A Grátz Antal tervezte palkonyai kápolnát éppen ezért úgy tájolták, hogy ezen a napon a felkelő nap sugarai megvilágítsák a szentélyben lévő, Szent Bertalant ábrázoló festményt.

A kápolna a szőlőtőkék közt egy kis tisztáson áll a dombtetőn – a bájos látványt fokozza, hogy mellette egy hatalmasra nőtt gesztenyefa áll, amelynek árnyékában nyáron meg is pihenhetünk.

Opening hours

A kápolnát csak különleges alkalmakkor nyitják ki, pl. augusztus 24-én, Szent Bertalan napján. Kívülről bármikor szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: March 16, 2022

Public transport

 • A Pécs–Mohács viszonylatú vasútvonalon a Palkonya állomásig kell utazni.
 • A Pécs és Villány között közlekedő buszokról a Palkonya, vasútállomás megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállóból, illetve a vasútállomástól a K+ jelzés vezet a kápolnáig. Induljunk el az úton a faluval ellenkező irányba, majd hamarosan egy tábla mutatja a helyes irányt. Ott forduljunk jobbra, a szőlőhegyre, és rövidesen el is érjük a kápolnát (660 m).

Parking

 • Parkolót a vasútállomásnál találunk.

Coordinates

DD
45.886618, 18.395040
DMS
45°53'11.8"N 18°23'42.1"E
UTM
34T 297882 5084750
w3w 
///addition.instantly.singer
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Dráva menti síkság
Szőlők között az ördög nyomában
recommended route Difficulty moderate
Distance 51.2 km
Duration 4:00 h
Ascent 530 m
Descent 530 m

Hazánk legdélebbre található, és egyik legkisebb hegysége, a Villányi-hegység számos kincset rejteget a kíváncsi bringás számára. Nemcsak a borról ...

1
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Szent Bertalan-kápolna (Palkonya)

Szőlőhegy
 Palkonya
Phone 06 72 718 502

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp