Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Cemetery

Katonai kutyatemető, Vállus

· 1 review · Cemetery · Keszthelyi-hegység · 422 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • 12 katonai kutyát temettek el ebben a csendes kis temetőben
  12 katonai kutyát temettek el ebben a csendes kis temetőben
  Photo: Báthory Péter, funiQ.hu
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik eldugott látványossága a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós-forrás között fekvő katonai kutyatemető. Egykor a környéken működött egy kis katonai bázis, az itt szolgáló honvédek hű társai és védelmezői voltak az ebek, akiknek fejfái máig fennmaradtak.

Egykor a környéken működött a Varsói Szerződés katonai bázisa, egy légvédelmi szerepet is betöltő átjátszó állomás, amely a civilek előtt zárva volt. A bázison szolgáló honvédek több kilométernyire éltek a legközelebbi lakott településtől, az ő társaik és védelmezőik voltak az ebek, amelyek haláluk előtt katonai rangot érdemeltek ki szolgálatukért.

Az eltelt évtizedek alatt 12 kutya veszítette életét a bázison, akiknek végső nyughelye lett a bükkerdőben kialakított sírkert. A legkorábbi síron Vulkán őrnagy neve szerepel, aki 1973-tól 1976-ig védte bajtársait. A szolgálatteljesítés közben meggyilkolt eb társai, Cigány, Kevin és Cézár hadnagy 2-2 évet töltött a haza szolgálatában, mielőtt elragadta volna őket a halál. Mellettük fekszik még Néró bátyó, Boby, Brúnó és Ali hadnagy sírja is.

A hűséges bajtársak örök nyughelyéről sokáig senkinek sem volt tudomása, csak a bázis honvédjainak, mígnem a 2000-es években néhány kiránduló véletlenül fel nem fedezte a kutyatemetőt. A hű ebeknek azonban nem csak sírja maradt fenn, hanem néhány hősi történet is. Vulkán őrnagyról például az, amikor úgy mentette meg a fagyhaláltól egy havas, téli napon az erdőben eltévedt katona életét, hogy ráfeküdt, és testével melegítette, amíg társai meg nem találták őket.

A korábban gazdátlan katonai kutyatemetőt a vonyarcvashegyi polgárőrök vették oltalmuk alá. Ők vállalták a sírok területének rendbetételét, amelyhez Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus önkormányzata is segítséget nyújtott. 2010-ben készült el a temetőt körbeölelő jelképes kerítés, emellett közelében padot és asztalt ácsoltak. A sírokra új fejfa is került ugyanekkor, amelyekhez a régi fakereszteket és felirataikat is hozzáillesztették.

A kutyatemető Vállus területén, Vonyarcvashegytől 10 kilométerre fekszik, a Büdöskúti pihenőháztól még 10-15 perc sétára. Néhány percnyire innen meglátogathatjuk a tiszta vizű Szent Miklós-forrást is. A forrás környékén állt valaha a Szent Miklós kolostor, amelyre mára csupán néhány kőhalom emlékeztet az erdő mélyén. Az egykori katonai bázisból pedig ma már csak az átjátszó adó mintegy 50-60 méteres tornya látszik, amely a katonakutyák sírhelyétől alig néhány száz méterre magasodik az erdő fölé.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Update: April 05, 2019

Public transport

 • A Tapolca és Keszthely között közlekedő busszal a Vállus, autóbusz-forduló megállóig utazzunk!

Getting there

 • Válluson a buszmegállótól a K jelzésen induljunk el fölfelé, a templom irányába. A Rákóczi úton kiérünk a településről, de nem követjük jobbra a jelzést, hanem egyenesen megyünk tovább a ZT jelzésen. Ezt követjük egészen a kutyatemetőig (4 km).

Parking

 • Válluson a templomnál találunk parkolót.

Coordinates

DD
46.818660, 17.320958
DMS
46°49'07.2"N 17°19'15.4"E
UTM
33T 677045 5187628
w3w 
///coldly.somebody.interference
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty moderate Open
Distance 11.9 km
Duration 3:30 h
Ascent 325 m
Descent 325 m

Panorámákkal tűzdelt körtúra a Keszthelyi-hegység dolomit régiójának északkeleti szegletében a katonai kutyatemetőhöz, Vállusszentmiklós elpusztult ...

4
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 11.9 km
Duration 3:45 h
Ascent 450 m
Descent 450 m

Balaton-felvidéki panorámával, katonai kutyatemetővel, valamint a Szent Miklós-forrás és a mellette lévő pálos kolostor romjának érintésével tesz ...

3
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(1)

Photos from others


Katonai kutyatemető, Vállus

 Vállus

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp