Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Cemetery

Balatonudvari temető

Cemetery · Bakony-vidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Szív alakú sírkövek a balatonudvari temetőben
  / Szív alakú sírkövek a balatonudvari temetőben
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balatonudvari temető
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szív alakú sírkövek a balatonudvari temetőben
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
A Balaton északi partján található kis temető szív alakú sírköveiről ismert. Olyannyira ritkának számít a halottak emlékezetének ilyen módon való őrzése, hogy az ország négy védett temetőjének egyike a balatonudvari.

A szív alakú sírkövekről ismert temető története a 18. századig nyúlik vissza. Az 1700-as években, a török időket követően kezdett növekedni a reformátusok száma a faluban, akik kezdetben a falu régi, 13. századi, romos templomát, és a hozzá tartozó régi temetőt kezdték használni. 1790-re megépült azonban új templomuk, és ezzel párhuzamosan a temetőnek is új helyet jelöltek ki, ekkor kezdett kialakulni a mai sírkert.

A szív alakú sírkövek kicsit később, az 1800-es évek elején kezdtek feltünedezni, és egyre inkább elterjedtek, ma is legalább öttucatnyit lehet megszámolni belőlük. Eredetük azonban homályba vész, a helybéliek között legalább három verzió él arról, ki és miért kezdett szív alakú sírkövek faragásába. “Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is.” – írta Eötvös József A balatoni út vége című munkájában.

„Az udvari halászgazdának volt egy igen szép lánya, aki sokszor elkísérte édesapját a Balatonra halászni. A bátor leány egyszer egyedül is beevezett a vízre. A Bakony felől hirtelen jött meg a vihar és a leány nem tudott kievezni a partra a zivatar elől. A vihar felborította a csónakját és a leány Balatonba fulladt. A falu népe sajnálta a leányt, de a szeretője, egy kőműveslegény különösen. A legény elhatározta, hogy szív alakú sírkövet készít kedvese sírjára. Az udvariaknak nagyon megtetszett a szív alakú sírkő és halottjaik számára ők is készítettek hasonlót. Amíg a kőműves élt, sok ilyen sírkövet faragott, amivel benépesítette az udvari temetőt.” – szól a másik monda.

A mondáknál kicsit profánabb magyarázat szerint a kőfaragásban és helyesírásban járatlan helyi kőfaragók készíthették ezeket a különleges alakú sírköveket. Eredettől függetlenül erre az igazán különleges kultúrtörténeti emlékre érdemes szánni egy kis időt például egy balatoni nyaralás során, vagy a 71-es úton autózva, esetleg egy bringatúra részeként.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Updated: March 05, 2020

Public transport

 • Vonattal érkezve a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonal Balatonudvari megállóhelyénél szálljunk le
 • Helyközi busszal érkezve Balatonudvari, autóbusz-váróterem megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • Balatonudvari megállóhelyen a vonatról leszállva a vasúti átjárónál indulj északra a Kerkápoly utcán, majd a 71-es főúton átkelve fordulj jobbra, a gyalog- és kerékpárúton kb. 100 métert kell megtenni a temetőig.
 • A helyközi buszok Balatonudvari, autóbusz-váróterem megállóhelyéről indulj a 71-es főút mellett kelet (Balatonfüred) irányába, kb. 200 méter kell sétálni a temetőig.

Parking

 • A temető parkolójában lehet autóval megállni.

Coordinates

DD
46.907445, 17.807524
DMS
46°54'26.8"N 17°48'27.1"E
UTM
33T 713806 5198705
w3w 
///semesters.agencies.sage
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Balatonudvari temető

71-es út mentén, a sportpálya mellett
8242 Balatonudvari
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 1 Routes nearby
Bicycle Rides · Balaton-felvidék és kismedencék
Balaton-felvidéki dimbes-dombos kalandozás
Top moderate open
43.1 km
3:30 h
485 m
486 m

A Balaton környéke nem csak nyáron, hanem bármelyik évszakban felfedezésre csábít. A közepes nehézségű túrán több száz éves templomromok, a ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp