Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Castle

Károlyi-kastély (Nagykároly/Carei)

Castle · Romania · 141 m· open today
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Károlyi-kastély Nagykárolyban
  / A Károlyi-kastély Nagykárolyban
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A sörház helyén álló víztornyot Meinig Artúr tervezte
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Károlyi Sándor, a szatmári béke megkötőjének szobra a kastély mellett
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hosszúkás épület istállójában lovak sorakoznak
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély fő homlokzata
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A gyerekeket hatalmas játszótér várja a parkban
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dendrológiai térkép a nagykárolyi Károlyi-kastély bejáratánál
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Díszes kút a nagykárolyi Károlyi-kastély parkjában
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Károlyi-kastély parkja Nagykárolyban
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély angolparkja
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykárolyi Károlyi-kastély
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
A Károlyiak egykori lakóháza úri lakból végvárrá, majd kastéllyá formálódott. A nemrégiben felújított, angolparkkal körülvett épület ma kiállításoknak ad otthont.

A település elnevezéséhez és az épülethez egyaránt kapcsolódó Károlyi-család története egészen a honfoglalásig vezethető vissza. Az ősi magyar főnemesi família Kond vezér második fiának leszármazottaiból áll; tagjai a Kaplony nemzetségből eredeztethetőek. A Károlyiak a hazai közéletbe a 18. században, a Rákóczi-szabadságharc leverését követően kerültek, majd a munkásságuk a 19. század végére csúcsosodott ki. Leszármazottaik ma is élnek. A címerükben szereplő jelkép, a jobb karmával szívet tartó karvaly a kastély első emeletének erkélyén látható.

Az épületnek otthont adó, ma Romániához tartozó települést először 1335-ben említi hivatalos irat Károly néven. A sok átépítéssel tarkított múltú, eklektikus stílusú kastély története pedig a 15. század utolsó harmadáig nyúlik vissza: a család akkor érte el az építtetéshez szükséges státuszt, amit a környékbeli, pozíciójukat féltő nemesek nem néztek jó szemmel. A négyszög alaprajzú, kőből emelt, egyszerű lakóépületnek ekkor még semmiféle védelmi szerepe nem volt.

Lakóházból végvár

Az első nagy átépítés a 16. században, a török háborúk kapcsán vált esedékessé. A korszerűsítés és bővítés során az erőddé alakított épülethez lőrésekkel ellátott bástyákat kapcsoltak, a megerősített kapu fölé őrtornyot húztak, védőfalakat emeltek. A sáncárkot, amit szintén ekkor mélyítettek, ma is láthatjuk, ha körbesétáljuk a kastélyt. Mondhatnánk úgy is, hogy a folyamatosan fejlesztett épület a védelmi vonal végvárává alakult – de nem a klasszikus értelemben, hiszen magántulajdon volt. Az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak. Habár többször megostromolták a törökök, majd később a Habsburgok, egyik támadónak sem sikerült bevennie.

Károlyi Sándor főispán és Rákóczi szövetségesek voltak. A Rákóczi-szabadságharc idején az udvar Károlyit kérte fel közvetítőként, hogy próbálja lebeszélni Rákóczit az ellenállás folytatásáról. Rákóczi egy hónapot töltött el az épület falai között – a tárlat egyik szobája az ő életét és tetteit idézi fel. Az 1711-ben a Majtényi-síkon lezajlott fegyverletétel után ebben az épületben hitelesítették a szatmári békeokmányt. A történészek véleménye megoszlik, hogy Károlyi árulóvá lett, vagy meghozta a legnemesebb döntést a nemzetért, de annyi bizonyos, hogy a család ettől kezdve lett a közélet fontos szereplője.

Stíluskavalkád a történelem tükrében

A török kivonulásával a határ délre húzódott. Elveszett az épület végvári jelentősége; feleslegessé váltak a bástyák, az ágyútornyok és a védművek. A család ezért reprezentatív, komfortos várkastéllyá formáltatta a hajdani erődöt, először barokk stílusban.

Az első, kisebb átalakítást 1834-ben végezték, amikor az érmelléki földrengés a környékbeli templomokkal együtt ebben az épületben is károkat okozott. A valódi, komoly átépítés azonban az 1890-es évekre tehető. Az akkori tulajdonos, Károlyi Sándor felkarolta Meinig Artúrt, a Szászországból származó fiatal, pályakezdő építészt, akinek első nagy munkája a tiszadobi Andrássy-kastély volt, de az ő keze munkáját dicséri Budapesten gróf Wenckheim Frigyes historizáló palotája is, melyben most a VIII. kerületi Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár van. Az építész a Károlyi család barokk otthonát romantikus és neogótikus elemekkel vegyítette.

A historizáló stílus nem véletlenül jelent meg az építészetben:  a magyar nemesi családok előszeretettel alkalmazták annak bizonyítékaként, hogy ősi famíliként élnek itt, hiszen minden korszaknak megvan az épületben a lenyomata. A Károlyiak jelenlétükre magasan kiugró tornyokkal is igyekeztek felhívni a figyelmet.

Élet a Károlyiak után

Károlyi Sándor volt az utolsó leszármazott, aki életvitelszerűen élt az épületben 1907-ig. Az I. világháború idején katonai célokra használták a várat: kadétiskola, majd hadikórház működött benne. 1945 után eleinte közművelődési feladatokat látott el, mint kultúrház és könyvtár, majd az egészségügyben a tüdőbetegek vették hasznát szanatóriumként. A karbantartás híján borzasztó, szinte életveszélyes állapotba került épületet 2009 és 2012 között egy projekt keretében teljes körűen felújították. A régi pompájában tündöklő, elegáns úri lak napjainkban kiállításoknak ad otthont.

Végigjárhatjuk a család által használt elegáns szobákat, a vendégszobákat és a márványkandallókkal díszített tágas fogadótermet. A tárlat betekintést enged a magyar történelembe, a helytörténetbe, és korhű módon mutatja be egy 19. századi arisztokrata család enteriőrjét. Az egyik szoba afrikai fegyvereket és trófeákat rejt. A középső bástya tetejére felkapaszkodva végigpásztázhatjuk a települést és a kastély környezetét.

Érdemes az udvaron is tenni egy sétát a kiépített ösvényeken. A 12 hektáros angolpark számos ritka növényt rejt. Látogassuk meg az 1810-ben a gyermek Károlyi György által ültetett óriási platánt és a „teknősbéka-tavat”! A hosszúkás, fehér épület istállóként funkcionál; ha szerencsénk van, rápillanthatunk az itt tenyésztett lovakra is. A kerítés sarkánál állt az egykor híres sörház, melynek a helyén ma a szintén Meinig Artúr által tervezett víztornyot találjuk, ami hajdan az épület vízellátását szolgálta.

Opening hours

open today
Sunday09:00–17:00
Tuesday09:00–17:00
Wednesday09:00–17:00
Thursday09:00–17:00
Friday09:00–17:00
Saturday09:00–17:00

Price:

Belépődíjak:

 • felnőtt: 20 lej/fő
 • nyugdíjas, 18 év alattiak: 10 lej/fő
 • diák: 5 lej/fő

Egyéb szolgáltatás:

 • magyar nyelvű idegenvezetés: 30 lej

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: February 24, 2022

Public transport

 • A Debrecenből vagy Mátészalkáról induló vonatról Nagykárolyban (Carei) szálljunk le!

Getting there

 • A vasútállomásról déli irányba induljunk a Strada Independenței úton! 700 méter után térjünk jobbra a kereszteződésben, majd 130 méter után forduljunk balra a  Strada 1 Decembrie 1918 utcába, amely a kastélyhoz vezet (összesen 1,7 km). A bejáratot az út jobb oldalán "Castelul Károlyi" tábla jelzi.

Parking

 • A kastély bejáratához közeli Strada V. Lucaciu utcában számos parkolóhelyet, és egy nagy méretű parkolót is találunk. 

Coordinates

DD
47.683808, 22.467204
DMS
47°41'01.7"N 22°28'01.9"E
UTM
34T 610112 5282200
w3w 
///tend.exulted.inner
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty difficult Multistage route
Distance 478.4 km
Duration 33:15 h
Ascent 1,895 m
Descent 1,703 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér a Partium 13 termálfürdőjét köti össze egy többnapos ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Bicycle Rides · Satu Mare
Termáltúra, Nagykároly - Ákos
recommended route Difficulty moderate Stage 9
Distance 37 km
Duration 2:30 h
Ascent 24 m
Descent 30 m

A Nagykárolyi termált és az Ákosi termálfürdőt összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben kerekezhetünk. 

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Bicycle Rides · Satu Mare
Termáltúra, Tasnád - Nagykároly
recommended route Difficulty moderate Stage 8
Distance 24.5 km
Duration 1:40 h
Ascent 54 m
Descent 23 m

A Tasnádi termálstrandot és a Nagykárolyi termálstrandot összekötő biciklitúra. Egy termáltúra során két fürdő között, vidéki környezetben ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors

Show all on map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Question from Jacsó Adrienne · July 10, 2021 · Community
Kedves Eszter! Kb. mennyi idő alatt lehet bejárni a kastélyt?
Show more
Answered by Eszter Szabó · July 12, 2021 · Magyar Természetjáró Szövetség
Kedves Adrienne! Ha a parkban is szeretne sétálni, és az épületet is végigkalandozni egy tárlatvezetés keretében, akkor legalább két órát érdemes rászánni a programra - de ha elmerül a részletekben, akár többet is érdemes. Üdv, Eszter
1 more reply

Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Károlyi-kastély (Nagykároly/Carei)

Piaţa 25 Octombrie 1.
445100 Carei
Phone +40 261 864 981

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp