Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Campfire site

Kárpát-forrás tűzrakó hely

Campfire site · Visegrádi-hegység · 312 m
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • A Kárpát-forrás területe
  A Kárpát-forrás területe
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
A Bükkös-patak teszi hangulatossá, könnyű megközelíthetősége pedig ismertté ezt a szimpatikus zugot. Baráti társaságok, iskolás csoportok, cserkészcsapatok is gyakran fordulnak meg ezen az erdei bútorokkal gazdagon felszerelt helyszínen.

Az első, amit érkezés után észre fogunk venni, hogy jó dolgunk lesz az erdő ezen szegletében. A három kiépített tűzrakó hely mellett pad-asztal szettek (legalább egy/tűzfészek), illemhely és egy nagyobb, fedett beülő képzi az ember kényelmét szolgáló infrastruktúrát. Tovább emeli a hely értékét a Bükkös-patak és a kiépített Kárpát-forrás kettőse. Tehát vizet sem kell feltétlenül hoznunk, ám mielőtt erről döntetnénk, tájékozódjunk az aktuális vízhozamról. A Kárpát-forrás egyébként jellemzően még a legmelegebb nyári napokon is enyhülést nyújt. A forrás vize csak saját felelősségre fogyasztható! 

Tűzifát többnyire előre bekészítve is találunk a tűzrakó helyeknél, de ha mégsem, körös-körül az erdőben egyszerű mutatvánnyal vételezhetünk száraz fát. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenesen látogatható terület.

Public transport

 • A Kárpát-forrás tűzrakó helyekhez közel eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Pilisszentlászló, Felszabadulás utca buszmegálló, ahová Szentendréről buszozhatunk ki.
 • Ugyancsak Szentendre autóbusz állomásról indulnak járatok Dömörkapu, autóbusz-forduló megállóba, ami körülbelül ugyanolyan távol esik a Kárpát-forrástól, mint a pilisszentlászlói buszstop. Ez a járat azonban nagyon ritkán közlekedik: csak hétvégén, és akkor is csak napi egyszer.

Getting there

 • A Kárpát-forrás jó megközelíthetőségéről erdei aszfaltút gondoskodik. Több is van, érkezhetünk Pilisszentlászló (2,8 km) és Szentendre (6 km) felől is. Jó ötlet kerékpárral kijönni ide, de babakocsit tolva sem lehetetlen. Az Országos Kéktúra útvonala is itt halad.
 • Pilisszentlászlóról bő 2 km-es sétával érhetjük el az erdei pihenőhelyet. A Szentendrei úton 600 métert haladjunk nyugat felé, majd egy U kanyarral térjünk a Sikárosi útra. Ez az utca vezet az erdei aszfaltcsíkig, amin elsétálhatunk a Kárpát-forrásig. Mindkét Y elágazásnál tartsunk jobbra!
 • Dömörkaputól is kényelmes, kb. 2 km-es út vezet a letelepedésre kialakított helyünkig. A Bükkös-patak medrét követve, a Z+ jelzésen, vagy a párhuzamos erdészeti műúton haladjunk északnyugat felé.

Parking

 • A Kárpát-forrás gépkocsival nem megközelíthető, Pilisszentlászlón vagy a dömörkapui parkolóban lehet hagyni az autókat.

Coordinates

DD
47.707536, 18.974887
DMS
47°42'27.1"N 18°58'29.6"E
UTM
34T 348086 5285781
w3w 
///lending.stinger.farming
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A Keserűs-hegy kísértése
recommended route Difficulty easy Open
Distance 17.3 km
Duration 4:55 h
Ascent 556 m
Descent 556 m

A Keserűs-hegy legmagasabb pontjára, a Prédikálószékre a legkönnyebb út Pilisszentlászlóról vezet. A fejedelmi panorámán kívül meglátogatjuk ...

6
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Séta a Lom-hegy körül, vizek igézetében
recommended route Difficulty easy Open
Distance 13.1 km
Duration 4:00 h
Ascent 409 m
Descent 409 m

A Lom-hegy tömbje körül főként patakpartokon és az eszményi fekvésű Sikáros medencéjében túrázhatunk. Ha jókor vetődünk erre, a hegy nem csak szép ...

7
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Dobogókő - Visegrád (OKT-16.)
recommended route Difficulty moderate Stage 16 Open
Distance 24.3 km
Duration 7:10 h
Ascent 610 m
Descent 1,205 m

The 16th section of the Blue Trail explores a less frequented inner part of Visegrád Mountains and descends to the Danube skirting great lookouts ...

26
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Kárpát-forrás tűzrakó hely

külterület
2013 Pomáz

Special features

Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp