Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language

Nature trails in Észak-Magyarország

Hungary

Outdooractive Editors  Verified partner 
Author of this page
LogoOutdooractive Editors
For those who enjoy an active vacation, we have lots of suggestions in Észak-Magyarország. Use our Travel Guide as a source of inspiration for planning your next adventure and browse through descriptions and route details of the most beautiful nature trails.
  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails

The Most Beautiful nature trails in Észak-Magyarország

??????
Thematic Trail · Nógrádi-medence
Južná turistická magistrála
recommended route Difficulty moderate
21.4 km
6:05 h
531 m
443 m
Náučná magistrála (24 km) vedie novohradským geoparkom, prevažne po štátnej hranici medzi hradom Šomoška a maďarskou obcou Ipolytarnóc, so vzácnou paleontologickou lokalitou. Má 48 oddychových a informačných zastávok a nad Lipovanmi sa nachádza vyše 20 m vysoká vyhliadková veža. Chodník je určený pre peších aj cykloturistov. Vedie malebnou prírodou, kde nie sú asfaltové cesty, a preto je potrebné terénu prispôsobiť aj bicykel.  
??????
Thematic Trail · Cserhátvidék
Náučný chodník Mučínska jaskyňa
recommended route Difficulty difficult
3.5 km
1:05 h
144 m
39 m
Neďaleko obce Mučín, v blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice, sa nachádza unikátny prírodný úkaz – Mučínska jaskyňa.
??????
Thematic Trail · Bükkvidék
Tündérösvény Noszvaj kastélypark
recommended route Difficulty easy
1.1 km
0:18 h
9 m
5 m
A Tündérösvény egy mesékkel körbeszőtt, játékos útvonal a kastélykertben, aminek során különböző feladatokat kell teljesíteni a jutalom megszerzéséhez. Gyerkőcöknek, szüleiknek, vagy kalandos kedvű felnőtteknek is szívből ajánljuk, hiszen a mesék sokszor felnőtteknek való mondanivalót tartalmaznak, amiből még mi is tanulhatunk. Kísérje el a tündéreket a kastélyt megmenteni, a huncut koboldokat rosszalkodni, és szelídítse meg a tűzokádó sárkányt! További információ a Tündérkert Hotel recepcióján.
??????
Thematic Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Zemplén: Kaptató a Megyer-hegyi tengerszemhez
recommended route Difficulty easy
3.2 km
1:13 h
178 m
178 m
Rövid kaptató az ország egyik legszebb képződményéhez: az ember által alkotott Megyer-hegyi tengerszemhez
??????
Thematic Trail · Bükkvidék
Török-sánc - Kelemen-széke tanösvény - Szilvásvárad
Difficulty easy
7.2 km
2:20 h
239 m
239 m
A Bükki Nemzeti Park Igazgatósga által kijelölt tanösvény végig követi a kb. 70 hektáron elterülő ősi sáncvárat, amelyben gazdag régészeti leletekre bukkantak. A tanösvény állomásain részletes információs táblákon mutatják be a bronzkori települést. Legérdekesebb pontja a Kele-pallag közelében található titokztatos geoglifa, a Fésűs-halom, amelynek vizgálata  és megfejtése még a jövő kutatóira vár. Szilvásváradról és Bélapátfalváról is megközelíthető a körtúra útvonala.
??????
Thematic Trail · Cserhátvidék
Katalinpuszta: a Gyadai-tanösvény bejárása
Difficulty easy
6.3 km
1:53 h
149 m
149 m
Koratavaszi rövid kószálás Katalinpusztán
??????
Thematic Trail · Bükkvidék
Szilvásvárad - Millenniumi Tanösvény
Difficulty easy
2 km
0:50 h
239 m
0 m
A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum mellett elhaladva érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a panoráma parkolóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A parkolóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas Tátrát. Egy rövid sétával a Milleniumi kilátóhoz érkezhetünk, ahonnan ez a panoráma még látványosabb. Innen a parkolóból jobbra a műúton a Tótfalus-völgy felé, balra, észak felé, a Bérci út felé tudunk az előbbiekben már említett jelzett utakhoz csatlakozni. A Szilvásvárad szélén lévő BNP információs háztól a Kalapat-tetőn lévő kilátóhoz vezető tanösvény 20 ismertető tábláján igen sok információ olvasható. 10 tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be (ezeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki). Megismerkedhetünk a hegység földtanával (itt ki van állítva 13 különböző típusú kőzet a hegységből), a bükki karszttal, a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel. 10 tábla magas szintű erdészeti ismereteket nyújt (ezeket az Egererdő Rt. helyezte ki) pl. a tartamos erdőgazdálkodásról, a beerdősülésről, a fahasználatról, a fafeldolgozásról (rönkköböző táblázattal, hengertérfogat-számítással), vadászatról, vadgazdálkodásról, az erdő és a talaj kapcsolatáról stb. Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.
Thematic Trail · Bükkvidék
Síkfőkút 8 Forrás túra
Difficulty moderate
7 km
2:29 h
0 m
0 m
8 Forrás körtúra
??????
Thematic Trail · Bükkvidék
Oszlai tájház(Hór-völgye)
3.1 km
0:45 h
0 m
0 m
Egy könnyed séta...

Didn't find what you were looking for?

Discover many more routes in the Route Finder

Go to Route Finder

Try planning your own routes

Go to Route Planner

Customize your search!

nature trails in the surroundings

Similar activities in Észak-Magyarország

Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp