Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language

Hiking trails in Putnoki járás

Észak-Magyarország, Hungary

Outdooractive Editors  Verified partner 
Author of this page
LogoOutdooractive Editors
For those who enjoy an active vacation, we have lots of suggestions in Putnoki járás. Use our Travel Guide as a source of inspiration for planning your next adventure and browse through descriptions and route details of the most beautiful hikes.
  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails

The 10 Most Beautiful hikes in Putnoki járás

??????
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Aggteleki-karszt-túra a jósvafői Tengerszemig
recommended route Difficulty easy
2
12.8 km
3:46 h
473 m
473 m
Túránk az Aggteleki-karsztvidék legismertebb, leglátogatottabb pontjától, a Baradla-barlang bejáratától indul. Látványos, karsztsziklás hegyoldalakon haladunk, nem túl mélyen a talpunk alatt mindenütt cseppkőbarlangok rejtőznek.
??????
Hiking Trail · Upponyi-hegyhát
Szép kilátás: Upponyi-szoros: minden szinten szinte minden
recommended route Difficulty moderate
8
17.5 km
5:33 h
618 m
619 m
A Mátrát, Bükköt sokan ismerik, de annál kevesebben a Bükk fölött elbújó Upponyi-hegységet. Szurdok, szakadék, barlang, álbarlang, patakok, várrom, tó, kilátók néhány négyzetkilométeren.
??????
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
A Szelce-völgy, a karszt ékköve
recommended route Difficulty easy Open
2
15.8 km
4:15 h
204 m
204 m
Jósvafő természeti értékekben gazdag környékének legszebb túraútvonala a Szelce-völgyön vezet keresztül. Tartalmas körtúránk ezt felfűzve az Aggteleki-karszt legjavát mutatja be. Az összetevők: karsztpatakok, tágas, horpadt legelők, vadregényes erdők, kilátások, no meg Szelcepuszta történelme.
??????
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Körtúra Jósvafőtöl a Bíbic-töbörig és a Béke-barlang bejáratáig
recommended route Difficulty easy Open
1
10.3 km
3:00 h
256 m
256 m
Ennek a Jósvafőtől kiinduló, a galyasági erdőrészen vezető, közepesen nehéz túrának a szépségét az erdő vad, természetesre emlékeztető állapota adja: nincsenek erdőirtások, a hideg, sűrű növényzetű, kidőlt fákkal teli vakvölgyekben napközben is megáll a köd. Alattunk mindenütt barlangok húzódnak, sőt, túránk során három barlangbejáratot is érintünk.
??????
Hiking Trail · Aggteleki-karszt
A karszt zegzugos világa - barangolás Aggtelek és Jósvafő között
recommended route Difficulty easy Open
2
15.1 km
4:25 h
541 m
541 m
Túránkon az Aggteleki-karszt jellegzetes terepét fedezzük fel: a legnépszerűbb, legismertebb aggteleki és jósvafői központok között rejtett völgyek erdős szalagjában gyalogolunk, de a borókás zugokkal, töbörsorokkal, karrmezős lejtőkkel hullámzó fennsíkokat is felkeressük.
??????
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Egy páratlan útvonal: túra a Szelce-völgyben
recommended route Difficulty easy Open
15.9 km
5:00 h
377 m
377 m
Jósvafő mellékén a magyar tájhoz szokott szemnek váratlan, egészen meglepő látványvilág nyílik meg az Aggteleki-karszton. A töbörgöröngyös felszínű Jósvafői-fennsíkon meglátogatjuk a szabadon nyargaló hucul ménest, végigmegyünk az ország talán legszebb völgyén, majd árnyas erdőkben lehűlve térünk vissza kiindulópontunkra.
??????
Hiking Trail
National Blue Trail (OKT)
recommended route Difficulty difficult Multistage route Open
27
1,168.6 km
344:30 h
31,470 m
32,060 m
Hiking all along the longest continuous trail of our country is a great challenge and a great opportunity to learn about rural Hungary. Hikers may cover the 27 sections without time limits and in any order. The drop-down list above includes these section to provide you with detailed information on each, you can check the elevation transect, points of interest and the list of stamping locations.
??????
Hiking Trail · Aggteleki-karszt
A szerény léptékek hazájában, a Galyaság dombjain
recommended route Difficulty moderate Open
17.6 km
4:50 h
449 m
629 m
Kiadós túránk az Aggtelek környéki vidék félreeső részére, a Galyaság dombjai közé vezet. Látványos karsztjelenségek helyett itt alacsony hátak erdőfoltjai, szelíd panorámák és elnéptelenedő, régies megjelenésű falvak képezik az út díszleteit.
??????
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Barlangok hátán
recommended route Difficulty easy Open
8.7 km
2:30 h
217 m
338 m
Rövid, könnyű túránk az Aggteleki-karszt gyomrában tekergőző járatok fölött vezet, és mintegy geosétaként mutatja be a mészkőterületek fejlődésének jelenségeit. Mivel a karsztvidék mélyének képződményei szoros kapcsolatban állnak a felszínnel, ezért a barlangok számos nyomát, „tartozékát" nézhetjük meg testközelből a Jósvafőig tartó útvonalon.
??????
Hiking Trail · Gömör-Tornai-karszt
Jósvafőtől a Pitics-hegyig körtúra
recommended route Difficulty moderate
12.1 km
3:37 h
398 m
393 m
Ennek a Jósvafőtől kiinduló, a galyasági erdőrészen vezető  közepesen nehéz túrának a szépségét az erdő vad, természetes állapota adja: nincsenek erdőírtások, a hideg, sűrű növényzetű, kidőlt fákkal teli  vakvölgyekben napközben is megáll a köd. Túránk során három barlang-bejáratot is érintünk.  Az aggtelek-gömöri karszt délre eső területén nincsenek az Aggtelek fölötti hegyoldalakat jellemző „ördögszántások”, szélfutta, napégette kopár kőfennsíkok.  A Jósva-pataktól délre eső Galyaságban már az úgynevezett fedett karszt a jellemző, ezért utunk során  kevésbé látványosan bukkannak felszínre a mészkő sziklák, leginkább csak a töbörök, a víznyelők jelzik hogy, hogy a mélyben a lábunk alatt itt is barlangok húzódnak. Mert bizony túránk során nemcsak három barlang bejáratot érintünk, és többször is keresztezzük az alattunk 40-80 méterrel futó Baradla-Vörös-tó-Béke-barlang járatrendszert, de ki tudja hány, eddig az emberi szem által sosem látott felfedezetlen cseppkőbarlang, bejárhatatlan számos kisebb üreg fölött lépdelünk nehéz bakancsunkban? Az Aggtelek-gömöri hegység Magyarország leghidegebb tájegysége, párás, ködös - az év 120-130 napja fagyos. Ennyi gombafajtát egyetlen túra alatt még sehol nem láttunk.  Az erdőben kibukkanó sziklákat vastagon lepik a mohák, zúzmók. Ennek tán leglátványosabb jele, amikor túránk során az Almás-tető magára hagyott gyümölcsöse, az állva elpusztuló fákat vastag egybefüggő szürkéskék réteggel borította be, eszi meg a kék haraszt.  Az itteni erdő szépségét a természetessége, vadsága „ápolatlansága” adja.  Erdőirtást túránk során sehol nem látunk, a természetes módon kidőlő fákat sem szállítják el, akár állva halnak meg, akár kidőlnek, lassan beborítja őket a moha, gombák tömege telepszik meg rajtuk, így korhadnak el, kerülnek vissza a természet körfogásába, ahogy ez az az erdőgazdálkodás, az ember megjelenése előtt természetes volt.  
Didn't find what you were looking for?

Discover many more routes in the Route Finder

Go to Route Finder

Try planning your own routes

Go to Route Planner
Customize your search!

Reviews

  44
A karszt zegzugos világa - barangolás Aggtelek és Jósvafő között by Mirtill
March 31, 2022 · Community
When did you do this route? March 30, 2022
Photo: Mirtill Pittelka, Community
National Blue Trail (OKT) by Szabó
August 24, 2021 · Community
Nagyon szép szakasz, az őskarszt elképesztő!
Show more
When did you do this route? August 24, 2021
Show more Show less

Similar activities in Putnoki járás

Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp