Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language

Hiking trails in Edelényi járás

Észak-Magyarország, Hungary

Outdooractive Editors  Verified partner 
Author of this page
LogoOutdooractive Editors
For those who enjoy an active vacation, we have lots of suggestions in Edelényi járás. Use our Travel Guide as a source of inspiration for planning your next adventure and browse through descriptions and route details of the most beautiful hikes.
  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails

The 10 Most Beautiful hikes in Edelényi járás

??????
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
A Szelce-völgy, a karszt ékköve
recommended route Difficulty easy Open
2
15.8 km
4:15 h
204 m
204 m
Jósvafő természeti értékekben gazdag környékének legszebb túraútvonala a Szelce-völgyön vezet keresztül. Tartalmas körtúránk ezt felfűzve az Aggteleki-karszt legjavát mutatja be. Az összetevők: karsztpatakok, tágas, horpadt legelők, vadregényes erdők, kilátások, no meg Szelcepuszta történelme.
??????
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Körtúra Jósvafőtöl a Bíbic-töbörig és a Béke-barlang bejáratáig
recommended route Difficulty easy Open
1
10.3 km
3:00 h
256 m
256 m
Ennek a Jósvafőtől kiinduló, a galyasági erdőrészen vezető, közepesen nehéz túrának a szépségét az erdő vad, természetesre emlékeztető állapota adja: nincsenek erdőirtások, a hideg, sűrű növényzetű, kidőlt fákkal teli vakvölgyekben napközben is megáll a köd. Alattunk mindenütt barlangok húzódnak, sőt, túránk során három barlangbejáratot is érintünk.
??????
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Egy páratlan útvonal: túra a Szelce-völgyben
recommended route Difficulty easy Open
15.9 km
5:00 h
377 m
377 m
Jósvafő mellékén a magyar tájhoz szokott szemnek váratlan, egészen meglepő látványvilág nyílik meg az Aggteleki-karszton. A töbörgöröngyös felszínű Jósvafői-fennsíkon meglátogatjuk a szabadon nyargaló hucul ménest, végigmegyünk az ország talán legszebb völgyén, majd árnyas erdőkben lehűlve térünk vissza kiindulópontunkra.
??????
Hiking Trail · Aggteleki-karszt
A kurucok központjában, a karsztvidéken
recommended route Difficulty easy Open
1
15.1 km
4:15 h
404 m
404 m
Túránk Gömör és Torna festői határvidékére kalauzol: a középkori eredetű falmaradványokkal letűnt dicsőségére emlékező Szádvár kilátópontjára, majd a világháború idején felszámolt Derenk romközségbe tartunk, ahol már a természet, a vadállatok vették vissza a tágas, fennsíki medencét. Bejárjuk a Ménes-völgy kacskaringózó szalagját is, melyet az erdővel takart hegyoldalak hosszan kísérnek Szögliget meghitt falujáig. Sziklás szirt; sűrű rengeteg; széles medence és erdős völgyfüzér; zegzugos, borókás rétek; valamint patakparti égermocsarak kísérnek végig utunkon az Aggteleki-karszt elvarázsolt világában.
??????
Hiking Trail · Gömör-Tornai-karszt
A Telekes-völgy környékének kincsei
recommended route Difficulty moderate Open
8.2 km
4:40 h
456 m
456 m
A Szendrő feletti alacsony vonulatok meglepően nagyszerű túraterepet rejtenek: a Telekes-patak szurdokát és a Korlát-hegy hosszú hátának füves kilátópontjait. Mindkettő kárpáti hangulatot idéz.
??????
Hiking Trail
National Blue Trail (OKT)
recommended route Difficulty difficult Multistage route Open
27
1,168.6 km
344:30 h
31,470 m
32,060 m
Hiking all along the longest continuous trail of our country is a great challenge and a great opportunity to learn about rural Hungary. Hikers may cover the 27 sections without time limits and in any order. The drop-down list above includes these section to provide you with detailed information on each, you can check the elevation transect, points of interest and the list of stamping locations.
??????
Hiking Trail · Aggteleki-karszt
A szerény léptékek hazájában, a Galyaság dombjain
recommended route Difficulty moderate Open
17.6 km
4:50 h
449 m
629 m
Kiadós túránk az Aggtelek környéki vidék félreeső részére, a Galyaság dombjai közé vezet. Látványos karsztjelenségek helyett itt alacsony hátak erdőfoltjai, szelíd panorámák és elnéptelenedő, régies megjelenésű falvak képezik az út díszleteit.
??????
Hiking Trail · Szalonnai-hegység
Zarándokút a Szalonnai-hegység remetéihez
recommended route Difficulty easy Open
12.3 km
3:30 h
407 m
407 m
Az alig pár négyzetkilométeres Szalonnai-hegységben teszünk hangulatos körtúrát a rejtett zugok felkeresésével. Felkeressük hazánk legépebben megmaradt pálos kolostorromját, fokozottan védett erdőbe és hangulatos karsztvidékre látogatunk a Hármas-hegy körül. Elvonulós zarándoklat hazánk egyik legeldugottabb vidékén, a Bódva-völgy kanyarulatában.
??????
Hiking Trail · Aggteleki-karszt
Barangolás a zsombolyokat rejtő rengetegben
recommended route Difficulty easy Open
16.1 km
4:40 h
637 m
637 m
Körtúránkkal beleveszünk az Alsó-hegy, a Bába-völgy és a Vecsem-bükk misztikus erdőségébe, ahol hazánk különleges barlangjait, keletkezésük okait kutatjuk - természetesen csak a felszínen. Hogy mit rejt az Alsó-hegy rengetege, e töbrökkel hullámos karsztvidék, azt csak személyesen tapasztalhatjuk meg az ősi hangulatú világ kulisszái mögé lépve. Bár a mélység titkait csupán a barlangászok láthatják, a barlangok, zsombolyok bejáratánál átérezhető a párás sötétségbe vesző üregek atmoszférája. Mohás fatörzsek és sziklák labirintusában barangolunk; a sűrű erdőségek palástját mindössze a fennsíki kaszálók, valamint a falu körüli rétek nyitják fel.
??????
Hiking Trail · Szendrői-rögök
Vándorlás a Cserehát kies halmain
recommended route Difficulty easy Open
19.9 km
5:30 h
557 m
557 m
Hazánk egy szinte elfeledett, ritkán járt vidékén barangolunk megannyi történelmi emlék körül. Érintjük Szendrő mindkét várhelyét, a Bebek és a Felsővár maradványait. Átkelünk a galvácsi dombokon, ahol az 1956-os eseményekre emlékezik a falu körüli tanösvény. Meszesre az Árpád-kori alapokon nyugvó református templomnál érkezünk. Nagy ívben kanyarodunk vissza a Bódva völgye felé a Rakacai-víztározó déli partján, ahol a háború után újjáépülő gazdaságot vízzel ellátó mérnöki alkotás csillog a lankás dombhátak között. Végül Csehipuszta évszázados majorja felett ereszkedünk vissza az egykori megyeszékhelyre, a Bódva-parti őrhelyre, Szendrőre.
Didn't find what you were looking for?

Discover many more routes in the Route Finder

Go to Route Finder

Try planning your own routes

Go to Route Planner
Customize your search!

Reviews

  35
National Blue Trail (OKT) by Szabó
August 24, 2021 · Community
Nagyon szép szakasz, az őskarszt elképesztő!
Show more
When did you do this route? August 24, 2021
Show more Show less
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp